play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Model fiskalne održivosti vrtića glavna tema konferencije HDZ-a Varaždinske županije

Model fiskalne održivosti vrtića bila je glavna tema konferencije za medije koju je u ponedjeljak sazvao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak, a na kojoj su sudjelovali i HDZ-ovi načelnici i gradonačelnik s područja županije koji su, naglasio je Stričak, najbolje upoznati s ovom problematikom.

Podsjetimo, Vlada je izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića.

– Da Vlada premijera Andreja Plenkovića vodi državu u dobrom smjeru najbolje nam govore stavovi i potvrda svjetskih agencija koje su potvrdile da Hrvatska ima investicijski kreditni rejting, odnosno da će hrvatsko gospodarstvo i ekonomija ove godine i dalje rasti, čak i više i brže nego većina članica Europske unije. To se događa u ovim najizazovnijim vremenima od Domovinskog rata, a Vlada je izdvojila 6,7 milijardi eura za ublažavanje posljedica koronavirusa, za ublažavanje posljedica inflacije i rasta cijena energenata. Samo na posljedice koronavirusa je utrošeno 1,6 milijardi eura, a unazad dvije godine za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije 5 milijardi i 200 milijuna eura – naglasio je Stričak.

Dodao je kako je riječ o doista ogromni sredstvima na korist svih građana, a uz tako brojne dodatke i pomoći ublažavanju svih kriza i izazova koji su nas snašli, paralelno se pronalaze sredstva za izgradnju, dogradnju i održavanje vrtića.

– Uz investicijski bum u sklopu osnovnih škola, pred nama je jedan investicijski ciklus vezan za dogradnju i izgradnju potrebnog školskog prostora, školskih športskih dvorana, nazvan cjelodnevna nastava. Potom cijeli niz investicija u cestogradnji, aglomeracijama, naravno, nije se stalo niti sa programima u kulturi i gospodarstvu. Uglavnom, u najizazovnija vremena, kada bi mogli reći da je najteže, Vlada nalazi model, mogućnosti, načine na koji će još unaprijediti život, odnosno kvalitetu života svih naših građana. Vjerujem da to naši građani prepoznaju, a između ostalog najbolja potvrda svega toga je ovaj stav, ova potvrda svjetskih agencija – kazao je Stričak.

‘Mogućnost besplatnog vrtića’

Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica podsjetio je da je u proteklom periodu za vrijeme ove vlade izgrađeno 14 vrtića, za 14 vrtića potpisani su ugovori kroz NPOO i još su dva u najavi.

– Što se tiče jedinica lokalne samouprave poput Martijanca ili Voće koji su u prvoj skupini, oni će dobivati gotovo 50 posto sadašnje cijene i otvara im se po prvi put mogućnost za besplatan vrtić za mještane. Jako je bitno da bez obzira koliko bila ekonomska cijena dječjeg vrtića u općini ili gradu, Vlada će uvijek davati postotak od ekonomske cijene, a to je 294 eura. Za taj indeks će mnogi pokušati reći da on nije pravilan, ali ja ću dati za primjer Grad Varaždin koji je u osmoj skupini i koji ima pravo dobiti 18,38 eura po djetetu. Pošto ima 1700 djece, mjesečno će dobivati oko 31.246 eura, odnosno godišnje 374 952 eura, dakle blizu 3 milijuna kuna će ovom odlukom Grad Varaždin dobiti kao pomoć u funkcioniranju i održivosti vrtića. Dat ćemo i primjer Općine Martijanec, koja je u drugoj skupini, ekonomska cijena vrtića je 1782 kune, od čega su roditelji plaćali 550, a općina 1232 kune. Sada će država davati 969 kuna i kada bi općina izdvojila 813, što je 419 kuna manje nego što je sad davala, roditelji moraju dati 0 kuna – rekao je Horvatić.

Novinarima se obratio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je kazao da je stvarna ekonomska cijena vrtića daleko veća od ove koju je procijenila Vlada RH.

– I Grad Novi Marof ima relativno nisku ekonomsku cijenu vrtića, a takvu imaju i neke kolege, i naši građani moraju biti svjesni da mi paralelno uz ono što sufinanciramo prema toj ekonomskoj cijeni vrtića, dodatno sufinanciramo vlastite vrtiće kroz direktne subvencije. Sad je prilika da se izjednače plaće prema zakonu s uredbom o osnovicama i koeficijentima koje se vežu na osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. S obzirom da je za osobe zaposlene u dječjim vrtićima nadležno Ministarstvo odgoja i obrazovanja i da plaće moraju biti usklađene, ovime je vlada omogućila jedinicama lokalne samouprave da upravo to naprave, da usklade plaće teta u vrtiću i one učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, tako da sada nitko neće moći reći da nema dovoljno sredstava da se na neki način povećaju plaće – istaknuo je Jenkač. Dodao je kako vjeruje da će ovo na neki način biti i poticaj i mladima da ih se sve više odluči za nastavak školovanja vezanog uz odgoj i obrazovanje.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nakon 40 godina obnovljena ljekarna u Ulici braće Radića u Varaždinu

  Ljekarna u Ulici braće Radića u Varaždinu ove godine je renovirana čime su poboljšani uvjeti za pacijente, ali i djelatnike ovog objekta. Projekt uređenja obuhvaćao je građevinske radove, koji uključuju rušenje, demontažu starog interijera, gips-kartonske radove, soboslikarsko-ličilačke radove, elektroinstalaterske radove, podopolagačke radove, bravarske radove i postavu nove rasvjete, te opremanje ljekarne novim ljekarničkim namještajem, novo kabliranje, montažu novog alarma i video nadzora, a ukupna vrijednost projekta je 115.450,00 eura. Ravnatelj […]

  today06/07/2023 46

  0%