play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ministrica Tramišak obišla jednu od najznačajnijih investicija u ovom dijelu Hrvatske – dvorac Opeku

U pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je jednu od najznačajnijih investicija u ovom dijelu Hrvatske – dvorac Opeku – mjesto budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Prije obilaska radova, u Županijskoj palači održan je radni sastanak na kojem je župan Anđelko Stričak, zajedno sa svojim suradnicima upoznao ministricu Natašu Tramišak o europskim projektima i investicijama koji su u pripremi, te oni koji su u tijeku. Na samom gradilištu još je jednom podsjetio kako je riječ o jednoj od najznačajnijih investicija na sjeveru Hrvatske.

 

Riječ je o projektu koji se provodi u tri programa. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i opremanje dvorca u vrijednosti od 43 milijuna kuna, od čega su gotovo 30 milijuna kuna sredstva iz europskih fondova, a ostatak dijele Varaždinska županija i ministarstvo. Drugi dio je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi čija vrijednost je 49 milijuna kuna, u potpunosti financirano europskim novcem. Treći dio odnosi se na revitalizaciju samog Arboretuma koji je u pripremi, imamo spremnu svu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja, a vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Kad sve to zbrojimo možemo reći da će se u mandatu ove županijske vlasti na područje općine Vinica sliti oko 150 milijuna kuna – nabrojao je župan Stričak, nastavivši da kad se završi s ovim kompleksom – Arboretum, dvorac i dodatni programi koji su planirani na ovoj lokaciji – da će to dati jedan novi zamah, iskorak ne samo općini Vinica i Varaždinskoj županiji, nego svima.

 

Prostor neće koristiti samo srednjoškolci, već će on biti namijenjen i za cjeloživotno obrazovanje. Tako će svi naši poljoprivredni proizvođači, cvjećari, medari, vinari dobiti dodatnu mogućnost sadržaja da se predstave, ali i da dobiju određena znanja i vještine – zaključio je župan.

Ministrica Tramišak naglasila je kako će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati važan i kvalitetan sadržaj, a bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi. Jer važna je kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i priprema za poslove budućnosti i kako poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome. Ujedno je pohvalila i Varaždinsku županiju koja je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na gotovo sve pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Tako je u prošloj godini ugovoreno 110 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata koji se na području županije provode do kraja 2023. godine. Osim toga na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju kojeg smo raspisali kroz plan oporavka i otpornosti prijavljeno je čak 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna. To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine gdje vjerujem da će se brojni europski projekti uspjeti realizirati – izjavila je Tramišak te čestitala svima na pokretanju ove zaokružene i uspješne priče napomenuvši kako bi Centar kompetentnosti u narednom razdoblju mogao biti dijelom planova industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske.

Vjerujem da će ovaj centar kompetentnosti biti velik i važan dio toga, kako bi se gospodarski dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija – zaključila je Tramišak.

 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naglasio je kako će zahvaljujući ovom projektu sektor poljoprivrede, ali i Srednja škola Arboretum dobiti novi pedagoški standard na razini globalne konkurentnosti.

Uz ovu prekrasnu građevinu, tu su i programi koji se rade s partnerima iz Europske unije. Možemo biti zadovoljni, a svi izazovi koji će se događati, kao i na svakom projektu bit će riješeni – rekao je Huđek.

Obilasku radova pridružio se i načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta Općina Vinica biti najljepše mjesto u Republici Hrvatskoj, a njegovom realizacijom svi mještani Vinice bit će presretni jer na to čekaju duže od 40 godina – naglasio je Štimec.

Gradilište su obišli i pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek i pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec, dok su radnom sastanku prisustvovali zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i Krunoslav Blaži,  ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Mimohodom maturanata i izborom najbolje odore počinje Maturantika

  Za 1.775 maturanata iz Varaždinske županije počinje Maturantika.   Tradicionalna manifestacija bit će otvorena mimohodom maturanata svih varaždinskih srednjih škola, koji će u srijedu u 13 sati krenuti iz Parka mladih i ići Hallerovom alejom, Ulicom Vatroslava Lisinskog, Trgom Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, Gajevom ulicom i Trgom kralja Tomislava do Franjevačkog trga.   Ispred Županijske palače će biti predstavljen svaki razred, što će s balkona promatrati žiri koji će birati […]

  today22/05/2024 3

  0%