play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ministar zdravstva u Varaždinu: Opća bolnica Varaždin pozitivan primjer učinka reformskih promjena

Opću bolnicu Varaždin posjetio je ministar zdravstva u Vladi RH Vili Beroš kako bi se ravnatelju i djelatnicima Opće bolnice zahvalio na uspješnom provođenju modela rada i daljnjeg smanjivanja listi čekanja. Ministar je istaknuo kako je danas sa zadovoljstvom posjetio Opću bolnicu Varaždin i Županijsku bolnicu Čakovec jer reformske mjere koje je Ministarstvo uvelo, imaju svoj konkretan učinak na bolnički sustav i, što je najvažnije, na dostupnost zdravstvene usluge za pacijente.

-Otvaranje dodatnih termina poslijepodne i vikendom, reorganizacija rada ali i prostora za liječenje, zapošljavanje i stručno usavršavanje medicinskog osoblja, te intenzivnija suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama rezultirali su porastom iskorištenosti uređaja i učinkovitosti rada, te daljnjim smanjenjem listi čekanja. Primjerice, u navedenim bolnicama, ispunjeni su postavljeni ciljevi za liste čekanja za 2023. godinu. U tom vremenu iskorištenost CT uređaja porasla je od 10% do 13% te MR uređaja od 12% do 20%, dok su liste čekanja od kraja 2023. do sredine veljače 2024. godine dodatno značajno smanjene, recimo poput UZV-a srca u ŽB Čakovec za 40%. Uz reformske iskorake i ulaganja ove Vlade i zdravstvene administracije, navedene brojke ukazuju da je organizacija i upravljanje ključ svega. Tako se vodi bolnički zdravstveni sustav u 21. stoljeću! Stoga se zahvaljujem svim djelatnicima kao i ravnateljima Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice Varaždin na zajedničkom djelovanju i stavljanju potreba pacijenata na prvo mjesto što je i u skladu s našim reformskim putokazom „Zdravlje Je Prvo“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Župan Anđelko Stričak je rekao da kada se govori o zdravstvu, jedan od ciljeva je da se još više podigne zdravstvena skrb naših sugrađana.

-Cilj nam je bio da u središtu svega bude pacijent, a isto tako da svim zaposlenicima omogućimo kvalitetnu mogućnost rada. Da bi u tome uspjeli, morali smo osigurati dobru suradnju s resornim ministarstvom, s ministrom Berošem, a isto tako i s Vladom u cjelini, odnosno s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.Da smo u tome uspjeli, najbolje nam govore pokazatelji. Prošle godine smo ovdje u Varaždinu, u sklopu Opće bolnice Varaždin, otvorili Objedinjeni hitni bolnički prijem, jednodnevnu kirurgiju, u Varaždinskim Toplicama Spinalni centar, u sklopu Medicinske škole Centar izvrsnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, a u sklopu Opće bolnice Varaždin trenutno se gradi Centralni operacijski blok. Znači, riješili smo pitanje prostora. Zatim, omogućili smo svim zainteresiranim liječnicima kojih 150 specijalizacija jer samo dobar, educirani liječnik može dati najviše od sebe. Paralelno s time, bavili smo se opremanjem svih naših zdravstvenih ustanova sa svim potrebnim dijagnostičkim aparatima. Da to daje rezultate, govore nam mnogi podaci. Naime, nekoliko godina unazad, možda čak i desetak godina, prvi put su sve zdravstvene ustanove s područja Varaždinske županije 2023. godinu završile u plusu, a isto tako liste čekanja su sve kraće –  rekao je Stričak.

U Općoj bolnici Varaždin se vikendom provode MR dijagnostičke preglede te je značajno smanjena lista čekanja na elektivne ortopedske operacijske procedure za čak 2 mjeseca te je bolnica u mogućnosti staviti i dio kapaciteta na raspolaganje ostalim zdravstvenim ustanovama.

„Zahvaljujući dobroj suradnji sa odjelom anestezije, sa voditeljem i sestrama centralnog operacijskog bloka te predanim radom liječnika i sestara odjela Ortopedije i traumatologije posljednjih smo se godina po broju i vrsti operacijskih zahvata koje izvodimo u okviru naše struke pozicionirali među vodeće ustanove u Hrvatskoj. Reorganizacijom smo postigli ‘opipljive’ rezultate u upravljanju listama čekanja – u samo proteklih nekoliko mjeseci skratili smo čekanje na mamografiju za 55%, CT abdomena i zdjelice za 22% te UZV abdomena za 16%. Sve navedeno upućuje da je organizacija ključ svega. Možete imati sve potrebne uređaje, ljude, uvjete rada, ali to nije dovoljno, bez adekvatne organizacije, nema pomaka na bolje. Prema tome, pozdravljamo promjene koje se događaju u sustavu zdravstva, nastavljamo koristiti i nove organizacijske modele rada koji u suradnji s Ministarstvom zdravstva u vidu niza reformskih iskoraka i ulaganja na razini Vlade itekako donose rezultate“, nadovezao se ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak zahvalivši se ministru Berošu i županu Stričaku na pomoći i podršci u radu Opće bolnice.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%