play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ministar Horvat podržao HDZ-ove kandidate

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u srijedu je posjetio Varaždinsku županiju, a posjet je započeo u Vinici gdje je predstavnicima jedinica lokalne samouprave uručio ugovore o sufinanciranju projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva.
„Mi smo danas u Varaždinsku županiju donijeli jedanaest ugovora po meni vrlo interesantnih projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture. Donijeli smo u ovu županiju odluka vrijednosti veće od 1,6 milijuna kuna” – rekao je Horvat poručivši da Hrvatsku u sljedećem razdoblju očekuju ogromni novci iz europskih fondova te da stoga treba pripremiti kvalitetne projekte. „Prvotno moramo riješiti imovinskopravne odnose, a nakon toga sve isprojektirati. Kad imate riješene imovinskopravne odnose i kvalitetni projekt onda izvori financiranja nisu sporni. Mi smo u završnoj fazi komunikacije s Europskom komisijom u nadi da ćemo do kraja lipnja Nacionalni program oporavka i otpornosti imati verificiran i akcipiran od strane Komisije, nakon čega kreće usuglašavanje komisije s istim takvim programima 27 zemalja članica. Siguran sam da ćemo do rujna imati i odluku Europskog parlamenta i tada kreće ono što svi priželjkujemo kroz taj program, a to je raspisivanje javnih poziva i realizacija svih ovih projekata koji se osmišljavaju na terenu. Paralelno s time radimo i vrlo brzo ćemo započeti komunikaciju prema javnosti s tzv. višegodišnjim financijskim okvirima. Novci nas čekaju i siguran sam da ćemo ih puno dinamičnije, brže i kvalitetnije apsorbirati u konkretne projekte, ne samo na prostoru sjeverozapadne Hrvatske, već od Iloka pa sve do Prevlake” – kazao je ministar Horvat.

 


U društvu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, HDZ-ovog kandidata za župana Varaždinske županije i kandidatkinje za njegovu zamjenicu Silvije Zagorec, ministar Horvat je nakon Vinice posjetio Beretinec, gdje ga je dočekao aktualni načelnik i kandidat za novi mandat Igor Kos te ga upoznao s planovima razvoja Poduzetničke zone. U Trnovcu je domaćin ministru Horvatu bio  kandidat za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Dalibor Jurak, a obišli su Poduzetničku zonu i tvrtku Drvo brusiona Ivana Sušeca, dok je u Martijancu s daljnjim planovima razvoja općine, među kojima je i uređenje centralnog trga u naselju Martijanec, ministra upoznao predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Besek.


U Gornjem Knegincu ministra je dočekao aktualni načelnik i HDZ-ov kandidat za novi mandat Goran Kaniški. „Upoznali smo ministra s projektima koje provodimo i planiramo u općini Gornji Kneginec. Zahvaljujemo ministru na potpori jer njegovo nam je ministarstvo pružilo podršku kod realizacije dolaska tvornice Argeta u naš kraj, pruživši nam pomoć kod zemljišta koje je nedostajalo da se formira kompletna čestica. Mnogo nam je pomogao i oko prostorno planske dokumentacije, a predstoji nam mnogo posla s njegovim ministarstvom vezano uz daljnje formiranje poduzetničke zone. Kao ministar je gospodin Horvat bio uvijek izuzetno susretljiv i ne sumnjamo da će tako biti i ubuduće.” – rekao je Kaniški.


Mladen Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija i kandidat za još jedan mandat na toj funkciji, istaknuo je da je Općina u projektu katastarske izmjere od 2013. godine, a krajem ove godine očekuje se završetak projekta. „Trenutno je u tijeku javno izlaganje. Malo nas je korona u svemu usporila, ali po završetku projekta bit ćemo prva općina u Varaždinskoj županiji koja će imati uređen katastar i gruntovnicu. Na to smo se nadovezali i uređenjem granica općine, granica naselja i ulica i novim numeriranjem kućnih brojeva pa će cijela priča biti zaokružena. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine financiralo je projekt vrijedan 6 milijuna kuna s 40 posto, a 60 posto osigurava Općina Sveti Ilija.” – rekao je Bosilj.


Upravo Općinu Sveti Ilija ministar Horvat istaknuo je kao dobar primjer ostalim općinama. „Ovdje je u tijeku projekt koji sufinancira Ministarstvo, a to je toliko željeno preklapanje ili poklapanje katastra i gruntovnice, odnosno izmjera i digitalizacija zemljišnih knjiga. Načelnik općine Sveti Ilija nam je pokazao u kojoj su trenutno fazi – gotovo 98 posto od 12.700 katastarskih čestica je identificirano. One dobivaju istu oznaku i u katastru i gruntovnici i bit će kamen temeljac za sve buduće investicije, ne samo na prostoru općine. To je filozofija koju treba proširiti na cijelu Varaždinsku županiju, a onda i na cijelu Hrvatsku. To je zametak jedne nove efikasne i lokalne i centralne države u pristupu i stvaranju pretpostavki boljem gospodarenju svih onih prirodnih i inih drugih resursa kojima i lokalna zajednica i centralna država raspolažu.” – kazao je Horvat.
Anđelko Stričak ministra je upoznao s činjenicom da su na području Varaždinske županije u tijeku brojni projekti i radovi, da je cijelo područje županije veliko gradilište. „S ministrom Horvatom obišli smo nekoliko općina gdje se imao prilike uvjeriti da su područja svih naših općina i gradova veliko gradilište. Međutim tu nećemo stati, imamo još mnogo planova i projekata koje treba realizirati u narednom razdoblju. Stoga smo s ministrom razgovarali i o novim investicijama koje planiramo provest u idućem mandatu, a on nam je obećao podršku i pomoć koju nam je i dosad pružao u svim projektima vezanim uz njegovo ministarstvo.” – rekao je Stričak.

Na kraju svog obilaska Varaždinske županije, ministar Horvat posjetio je i Varaždinske Toplice gdje ga je aktualna gradonačelnica Dragica Ratković, kandidatkinja za novi mandat, upoznala s jednim od najvećih projekata u tom gradu, a to je izgradnja stambenog naselja za mlade obitelji.


Ministar Horvat svim je kandidatima HDZ-a, odnosno onima koje ova stranka podržava u kandidaturama za predstojeće lokalne izbore, dao punu podršku. „Pogledamo li sve infrastrukturne projekte koji se u ovom trenutku razvijaju i realiziraju ili one koji su osmišljeni u općinama koje sam obišao, moram zaključiti da se u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima imamo kvalitetan kadar koji drži kormilo u upravljanju vidi iskorak u infrastrukturi, u poduzetničkoj djelatnosti, u privlačenju novih investicija. To je dobar i pravi temelj za budućnost Hrvatske, odnosno stvaranje pretpostavki za nova buduća kvalitetna radna mjesta. Za nas na sjeveru to je najbolja demografska mjera.” – poručio je Horvat.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  “Cvjetovi sreće/Ruaže sreče” – haiku zbirka Darka Fodera

  Paviljon ivanečkog Gradskog parka u subotu je bio mjesto održavanja književnog događaja. Predstavljena je druga zbirka poezije Darka Fodera, ovaj put kombinirana na standardnom hrvatskom i kajkavskom jeziku. Zbirka je objavljena u ožujku ove godine, a sadrži 305 haiku pjesama. Knjiga je bogato ilustrirana crtežima cvijeća autorove kćeri Laure Foder, kaligrafije je izradio Sven Bjelan, dok je recenziju ovog izdanja napisao Boris Nazansky. Tijekom programa prisutnima se u ime nakladnika […]

  today12/07/2021 80