play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ministar Horvat podržao HDZ-ove kandidate

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u srijedu je posjetio Varaždinsku županiju, a posjet je započeo u Vinici gdje je predstavnicima jedinica lokalne samouprave uručio ugovore o sufinanciranju projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva.
„Mi smo danas u Varaždinsku županiju donijeli jedanaest ugovora po meni vrlo interesantnih projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture. Donijeli smo u ovu županiju odluka vrijednosti veće od 1,6 milijuna kuna” – rekao je Horvat poručivši da Hrvatsku u sljedećem razdoblju očekuju ogromni novci iz europskih fondova te da stoga treba pripremiti kvalitetne projekte. „Prvotno moramo riješiti imovinskopravne odnose, a nakon toga sve isprojektirati. Kad imate riješene imovinskopravne odnose i kvalitetni projekt onda izvori financiranja nisu sporni. Mi smo u završnoj fazi komunikacije s Europskom komisijom u nadi da ćemo do kraja lipnja Nacionalni program oporavka i otpornosti imati verificiran i akcipiran od strane Komisije, nakon čega kreće usuglašavanje komisije s istim takvim programima 27 zemalja članica. Siguran sam da ćemo do rujna imati i odluku Europskog parlamenta i tada kreće ono što svi priželjkujemo kroz taj program, a to je raspisivanje javnih poziva i realizacija svih ovih projekata koji se osmišljavaju na terenu. Paralelno s time radimo i vrlo brzo ćemo započeti komunikaciju prema javnosti s tzv. višegodišnjim financijskim okvirima. Novci nas čekaju i siguran sam da ćemo ih puno dinamičnije, brže i kvalitetnije apsorbirati u konkretne projekte, ne samo na prostoru sjeverozapadne Hrvatske, već od Iloka pa sve do Prevlake” – kazao je ministar Horvat.

 


U društvu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, HDZ-ovog kandidata za župana Varaždinske županije i kandidatkinje za njegovu zamjenicu Silvije Zagorec, ministar Horvat je nakon Vinice posjetio Beretinec, gdje ga je dočekao aktualni načelnik i kandidat za novi mandat Igor Kos te ga upoznao s planovima razvoja Poduzetničke zone. U Trnovcu je domaćin ministru Horvatu bio  kandidat za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Dalibor Jurak, a obišli su Poduzetničku zonu i tvrtku Drvo brusiona Ivana Sušeca, dok je u Martijancu s daljnjim planovima razvoja općine, među kojima je i uređenje centralnog trga u naselju Martijanec, ministra upoznao predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Besek.


U Gornjem Knegincu ministra je dočekao aktualni načelnik i HDZ-ov kandidat za novi mandat Goran Kaniški. „Upoznali smo ministra s projektima koje provodimo i planiramo u općini Gornji Kneginec. Zahvaljujemo ministru na potpori jer njegovo nam je ministarstvo pružilo podršku kod realizacije dolaska tvornice Argeta u naš kraj, pruživši nam pomoć kod zemljišta koje je nedostajalo da se formira kompletna čestica. Mnogo nam je pomogao i oko prostorno planske dokumentacije, a predstoji nam mnogo posla s njegovim ministarstvom vezano uz daljnje formiranje poduzetničke zone. Kao ministar je gospodin Horvat bio uvijek izuzetno susretljiv i ne sumnjamo da će tako biti i ubuduće.” – rekao je Kaniški.


Mladen Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija i kandidat za još jedan mandat na toj funkciji, istaknuo je da je Općina u projektu katastarske izmjere od 2013. godine, a krajem ove godine očekuje se završetak projekta. „Trenutno je u tijeku javno izlaganje. Malo nas je korona u svemu usporila, ali po završetku projekta bit ćemo prva općina u Varaždinskoj županiji koja će imati uređen katastar i gruntovnicu. Na to smo se nadovezali i uređenjem granica općine, granica naselja i ulica i novim numeriranjem kućnih brojeva pa će cijela priča biti zaokružena. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine financiralo je projekt vrijedan 6 milijuna kuna s 40 posto, a 60 posto osigurava Općina Sveti Ilija.” – rekao je Bosilj.


Upravo Općinu Sveti Ilija ministar Horvat istaknuo je kao dobar primjer ostalim općinama. „Ovdje je u tijeku projekt koji sufinancira Ministarstvo, a to je toliko željeno preklapanje ili poklapanje katastra i gruntovnice, odnosno izmjera i digitalizacija zemljišnih knjiga. Načelnik općine Sveti Ilija nam je pokazao u kojoj su trenutno fazi – gotovo 98 posto od 12.700 katastarskih čestica je identificirano. One dobivaju istu oznaku i u katastru i gruntovnici i bit će kamen temeljac za sve buduće investicije, ne samo na prostoru općine. To je filozofija koju treba proširiti na cijelu Varaždinsku županiju, a onda i na cijelu Hrvatsku. To je zametak jedne nove efikasne i lokalne i centralne države u pristupu i stvaranju pretpostavki boljem gospodarenju svih onih prirodnih i inih drugih resursa kojima i lokalna zajednica i centralna država raspolažu.” – kazao je Horvat.
Anđelko Stričak ministra je upoznao s činjenicom da su na području Varaždinske županije u tijeku brojni projekti i radovi, da je cijelo područje županije veliko gradilište. „S ministrom Horvatom obišli smo nekoliko općina gdje se imao prilike uvjeriti da su područja svih naših općina i gradova veliko gradilište. Međutim tu nećemo stati, imamo još mnogo planova i projekata koje treba realizirati u narednom razdoblju. Stoga smo s ministrom razgovarali i o novim investicijama koje planiramo provest u idućem mandatu, a on nam je obećao podršku i pomoć koju nam je i dosad pružao u svim projektima vezanim uz njegovo ministarstvo.” – rekao je Stričak.

Na kraju svog obilaska Varaždinske županije, ministar Horvat posjetio je i Varaždinske Toplice gdje ga je aktualna gradonačelnica Dragica Ratković, kandidatkinja za novi mandat, upoznala s jednim od najvećih projekata u tom gradu, a to je izgradnja stambenog naselja za mlade obitelji.


Ministar Horvat svim je kandidatima HDZ-a, odnosno onima koje ova stranka podržava u kandidaturama za predstojeće lokalne izbore, dao punu podršku. „Pogledamo li sve infrastrukturne projekte koji se u ovom trenutku razvijaju i realiziraju ili one koji su osmišljeni u općinama koje sam obišao, moram zaključiti da se u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima imamo kvalitetan kadar koji drži kormilo u upravljanju vidi iskorak u infrastrukturi, u poduzetničkoj djelatnosti, u privlačenju novih investicija. To je dobar i pravi temelj za budućnost Hrvatske, odnosno stvaranje pretpostavki za nova buduća kvalitetna radna mjesta. Za nas na sjeveru to je najbolja demografska mjera.” – poručio je Horvat.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Raspisan javni poziv za dodjelu potpora: za poljoprivrednike osigurano 4,6 milijuna kuna

  Varaždinska županija je danas, 11. ožujka, raspisala Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije. Poljoprivrednici mogu predati zahtjeve za direktne potpore po ukupno 12 mjera, za koje je u županijskom proračunu ove godine osigurano 4.651.000 kuna. Sve detalje Javnog poziva predstavili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek. „Pozivamo naše poljoprivrednike da se i ove […]

  today11/03/2021 53

  0%