play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje

Prigodnim komemoracijama u Kamenici, te malonogometnim turnirom u Jerovcu službeno je započeo 16. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića, koji se održava u prigodi 30. obljetnice njihova stradavanja.

Obilježavanje je počelo komemorativnim skupom kod spomen obilježja u Kamenici, na kojem su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu je predvodio kamenički župnik, vlč. Rafael Mikec.

Poklonila im se delegacija sastavljena od članova njihovih obitelji, potom Darka Nekića, državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanika ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, državnog tajnika u Ministarstvu obrane, brigadnog generala Zdravka Jakopa, zatim Josipa Krtanjeka, izaslanika varaždinskog župana Anđelka Stričaka, pa zamjenika zapovjednika PU varaždinske Dalibora Božića, zamjenika zapovjednika PP Ivanec Davora Krišta, načelnika Postaje granične policije Varaždin Vladimira Friščića, pojedinih gradskih vijećnika Grada Ivanca, te članova braniteljskih udruga Varaždinske županije, Ivanca i Lepoglave.

Uslijedilo je tradicionalno druženje obitelji poginulih hrvatskih branitelja, organizatora, gostiju i uzvanika u Društvenom domu u Donjem Jerovcu, a potom i svečanost otvaranja memorijala na sportskom kompleksu u Jerovcu.

U ime organizatora nazočnima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Krtanjek, potom i Dalibor Božić, u ime PU varaždinske, pa Josip Krtanjek, izaslanik varaždinskog župana, gradonačelnici Lepoglave i Ivanca Marijan Škvarić i Milorad Batinić, te državni tajnik Darko Nekić. U svojim su obraćanjima izrazili zadovoljstvo što se i na ovaj način čuva sjećanje na poginule hrvatske branitelje, a posebno naglasili zadovoljstvo što se spomen na poginule heroje prenosi među mlade naraštaje.

Kako se ove godine memorijal održava na području Grada Ivanca, službeno ga je otvorenim proglasio gradonačelnik Milorad Batinić, istaknuvši kako Ivanec, kao i Lepoglava, podržavaju njegovo održavanje od prvog izdanja, a najavio je potporu i u budućnosti.

Uslijedila je utakmica mlađih dobnih uzrasta Ivančice, a po njenu okončanju pokale ekipama uručili su gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, te gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji se memorijalu odazvao s predsjednikom UDVDR Ogranak Novi Marof Mirom Sabolićem.

 

Na seniorskom turniru koji je ove godine, kao i cjelokupni događaj, zbog aktualne epidemiološke situacije, bio pozivnog karaktera, sudjelovalo je pet ekipa.

Simboličnosti je bilo u njihovom sudjelovanju, s obzirom na to da je Drvodjelac branitelj naslova, potom su igrali Žarovnica i Jerovec, rodna mjesta poginulih hrvatskih branitelja, ekipa MUP-a, čiji su bili pripadnici tijekom obrane Vukovara, te ekipa Bedenca, naselja između Žarovnice i Jerovca.

Pobjednik turnira je četvrti puta zaredom Drvodjelac, drugo mjesto osvojio je Jerovec, treće Žarovnica, četvrto Bedenec, a peto ekipa MUP-a.

U završnom dijelu memorijalnog turnira, kojemu se priključio i ivanečki župnik, vlč. Kristijan Stojko, organizatori su ekipama i pojedincima uručili nagrade, te je tako Drvodjelac primio pehar u trajno vlasništvo i prijelazni pehar, drugoplasirani Jerovec pehar u trajno vlasništvo, jednako kao i trećeplasirana ekipa Žarovnice, dok je Bedencu uručena spomen diploma.

 

Najbolji strijelac turnira s je Krunoslav Pečevski, a najbolji golman Dejan Rogina, obojica iz pobjedničke ekipe Drvodjelca, koji su za svoja ostvarenja nagrađeni statuama.

Nagrade su u ime organizatora uručili Marijan Vusić, Zvonko Galić, Ljudvek Cikač, Kristijan Vusić, sin poginulog Stjepana, te Krešimir Krog, dugogodišnji donator braniteljskih udruga Ivanca, a ističemo kako je pokal za drugo mjesto ekipi Jerovca primio Eduard Vusić, unuk Stjepana Vusića.

 

Također, tijekom turnira svoju je bogatu numizmatičku izložbu prikazao Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i Ivanečkog kluba kolekcionara, a koja je izazvala značajan interes posjetitelja.

 

Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića nastavit će se tijekom jeseni prigodnim programima u školama, Kolonama sjećanja i misama zadušnicama, koje će se u Ivancu, Lepoglavi i još nekim mjestima održati 17. i 18. studenoga, kao i odavanjem počasti na mjestima njihova stradavanja i mjestima sjećanja u Vukovaru i okolici.

 

Memorijal organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec u suradnji s udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava, a pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

 

U provedbi malonogometnog turnira pomogle su i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom Nogometni klub Ivančica, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, Varaždinska županija, PU varaždinska, Mjesni odbori Jerovec Donji i Gornji, kao i mještani Jerovca.

 

Stjepan Vusić iz Jerovca kod Ivanca poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić iz lepoglavskog naselja Žarovnica su s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih agresora na farmi Ovčara kod Vukovara.

Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je herojski sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do neprijateljskog ovladavanja njime, 20. studenog 1991. godine.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%