play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Međunarodno glazbeno natjecanje u Novom Marofu okupilo rekordan broj sudionika

Nakon dvije pandemijske godine, Osnovna škola Novi Marof po osmi je puta domaćin učenicima osnovnih glazbenih škola iz Hrvatske i inozemstva. Naime, u tamošnjoj glazbenoj školi na ovogodišnjem 8. Međunarodnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola „Mladi Padovec” okupio se rekordan broj sudionika, njih čak 344 iz četiriju država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Kako je objasnio Dragan Logožar, profesor trube u Glazbenoj školi Novi Marof i glavni organizator natjecanja, učenici se natječu u deset disciplina s po tri kategorije, a natjecanje se cijeli ovaj tjedan, od ponedjeljka do petka, održava na dvije lokacije – prostorima tamošnje glazbene škole i Kulturnog centra Ivan Rabuzin. „Mi koji radimo u glazbenoj školi širimo ljubav prema glazbi i kada vidimo da dolaze djeca koja sviraju i uživaju u klasičnoj glazbi, to je ponos. Mi smo završili akademije na svojim instrumentima i uživamo slušajući mlade talente, nove nade ili danas-sutra i zvijezde” – rekao je Logožar.

Na međunarodnom natjecanju od instrumenata su zastupljeni klavir, flauta, harmonika, violina, eufonij, tuba, trombon, rog, truba, saksofon, klarinet, tambura i gitara, a najmlađi natjecatelj ima tek sedam godina.

Inače, umjetnički odjel Osnovne škole Novi Marof trenutno broji oko 180 učenika i 15-ak zaposlenih, a interesom Novomarofčana za glazbenim obrazovanjem u školi su itekako zadovoljni. „Svake godine se sve više širimo, uz podršku ravnatelja Osnovne škole i Grada Novog Marofa. Bez te suradnje ne bi dolazilo toliko kandidata na natjecanje, a ovdje ima i onih koji dolaze godinama” – zaključio je Logožar.

Anđelko Bošnjak, ravnatelj Osnovne škole Novi Marof poručio je kako je ovo natjecanje postalo nezaobilazni dio njihovog školskog kalendara te kako se za njega škola priprema vrlo ozbiljno. Naime, ono se u novomarofskoj osnovnoj školi održava od 2014., a bez obzira na dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, interes nije nestao – dapače, još je i veći. „Naglašavam da je pet dana finale, a već sljedeći tjedan počinju pripreme za iduću godinu. U školi imamo ravnateljski savjet, u kojem se sastajemo najmanje 3 puta godišnje i donosimo plan rada škole. Idući je u ponedjeljak i bit će donijet plan rada škole do kraja godine i plan za moguća natjecanja već sljedeće godine. Zbog toga imamo velike uspjehe u svim školskim, pa tako i glazbenim natjecanjima” – rekao je ravnatelj Bošnjak.

Da je organizacija samog natjecanja itekako zahtijevan proces potvrđuje i činjenica da u njemu svake godine sudjeluje više od 300 ljudi te da organizatori sav posao rade humanitarno i dobrovoljno. Natjecatelje ocjenjuje stručni žiri u kojem je ove godine 30 vrhunskih glazbenika i profesora iz cijele Hrvatske. „Jako je važno tko sjedi u žiriju i tko je potpisao diplomu ili pohvalnicu. Ako su profesori i sveučilišni profesori u žiriju, onda i ta diploma ima veći značaj i viši je standard natjecanja” – poručio je Bošnjak.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je kako je „Mladi Padovec” u posljednjem desetljeću postalo najveće natjecanje osnovnih glazbenih škola u Hrvatskoj čime novomarfoska glazbena škola koja djeluje u sklopu Osnovne škole Novi Marof dokazuje kako ni u čemu ne zaostaje za drugim glazbenim školama. „Grad Novi Marof maksimalno pomaže i Osnovnoj i Glazbenoj školi. Naša Glazbena škola djeluje u gradskom prostoru i koristi ga besplatno, a još ćemo ga i dodatno urediti, staviti novu fasadu i krovište, urediti okoliš, tako da će imati još bolje uvjete za rad” – rekao je Jenkač.

Uz Novomarofčane, tamošnju glazbenu školu pohađaju i djeca s područja cijele bivše Općine Novi Marof, ali i iz susjednog Međimurja. Riječ je o dodatnoj mogućnosti obrazovanja i stvaranju temelja za njihov budući razvoj, a svega toga ne bi bilo bez ogromne podrške Grada. Naime, samo za osnovnoškolsko obrazovanje, unatoč tome što to nije njegova zakonska obveza, Grad izdvaja oko 12 posto svog proračuna. „Gledamo li prošlu godinu, mi smo za potrebe naših osnovnih škola, a tu ulazi i Osnovna škola Podrute sa svim područnim školama, pa sve do Osnovne škole Gornja Rijeka koju pohađaju naši učenici iz naselja Sudovec, izdvojili više od 4 milijuna kuna” – naglasio je Jenkač.

Istaknuo je i kako sredstva koja Grad izdvaja za osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje pokazuju njihovu dobru volju i smjer za koji su se opredijelili, a sve s ciljem da škole mogu što kvalitetnije organizirati nastavu te da učenici imaju vrhunske uvjete kako bi danas-sutra bili punopravni sudionici društva.

    

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  UNICEF Hrvatska priprema program UPSHIFT za učenike srednjih škola u Varaždinskoj županiji

  UNICEF Hrvatska i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije danas su u Glazbenoj školi u Varaždinu održali edukaciju za mentore programa UPSHIFT koji će u razdoblju od 22. do 24. svibnja raditi s učenicima srednjih škola iz Varaždinske županije. Radi se o programu koji je pokrenuo UNICEF, a kojim se nastoji pomoći mladima, u ovom slučaju učenicima srednjih škola u detektiranju, artikuliranju i provedbi konkretne akcije kojom rješavaju problem u […]

  today06/05/2024 70

  0%