play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Mališani iz Lepoglave spremali Mlinčani kolač

 

Mališani iz Dječjeg vrtića „Lepoglava“ su s velikim veseljem prionuli poslu i od samo pet sastojaka, brašna, mlijeka, vode, soli i masti, pripremili Mlinčani kolač, tradicionalan kolač lepoglavskog kraja. Pozorno su slušali upute Štefice Bizek, predsjednice KUD-a „Lepoglavski pušlek“, koja predano radi na tome da težački kolač i u 21. stoljeću ostane na jelovniku obitelji toga kraja.

 

Mlinčani kolač jedan je od 20-ak zaštićenih autohtonih proizvoda i životinja predstavljenih kroz ilustracije i zadatke primjene djeci u edukativnoj bojanci „Okusi i mirisi Varaždinske županije“. Upravo u Lepoglavi su novo izdanje ove bojanke, čiji izdavač je Županija, predstavili zamjenica Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, a zajedno s domaćinom, gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem.

 

– Danas smo započeli s podjelom 2.000 edukativnih bojanki namijenijenih djeci predškolske dobi s ciljem da ih upoznamo s našim tradicionalnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te autohtonim pasminama. U Varaždinskoj županiji imamo devet proizvoda zaštićenih na europskoj i nacionalnoj razini, a uz to i devet tradicionalnih kolača zaštićenih jamstvenim žigom, među kojima je i Mlinčani kolač. Svi ti proizvodi su na djeci primjeren način predstavljeni u bojanci, a vjerujemo da će na takav, interaktivan način mališani usvojiti zdrave prehrambene navike te u odrasloj dobi kupovati i spremati upravo naše tradicionalne proizvode. Varaždinska županija ima se čime ponositi, imamo prekrasnu lepezu mirisa i okusa koju čine naši proizvodi i naša autohtona jela – istaknula je zamjenica Zagorec.

 

Gradonačelnik Škvarić je istaknuo da je cilj Grada da djeca u Lepoglavi budu sretna i zadovoljna.

 

– Već od četvrte godine naši mališani u vrtiću uče izradu lepoglavske čipke, doznaju sve o lepoglavskoj kulturi i tradiciji, pa tako i o tradicionalnom Mlinčanom kolaču, a putem sportskih programa i vježbaju. Naš cilj je da vrtiće ne doživljavamo samo kao zgrade ili objekte, nego prostore s kvalitetnim sadržajima, a da nam djeca i odgajateljice budu sretne. Dići ćemo plaće našim odgajateljicama, a mladim obiteljima ćemo smanjiti za pet posto cijenu vrtića. Radit ćemo još puno toga da Lepoglava zaista ima onaj pravi status „Grad – prijatelj djece“  – najavio je Škvarić.

 

Koliko su događanja poput radionice izrade Mlinčanog kolača važne za najmlađe, potvrdila je ravnateljica Dječjeg vrtića “Lepoglava” Valentina Husnjak-Ribić. – Sami smo također organizirali radionice na kojima su djeca pripremala kolač, nakon čega smo roditeljima podijelili recepte. Dobili smo povratnu informaciju da su Mlinčani kolač spremali kod kuće, da im je bilo lijepo i zabavno, što znači da smo uspjeli oživjeti tradiciju – rekla je ravnateljica Husnjak-Ribić.

 

Zadovoljna radionicom bila je i predsjednica Lepoglavskog pušleka Štefica Bizek.

 

– Deset godina smo se jako trudile, pripremale i prezentirale Mlinčani kolač, a onda smo ga uz pomoć Varaždinske županije i Grada Lepoglave uspjeli i zaštititi, na što smo jako ponosni. Puno ljudi nam šalje poruke i slike kako su ispekli kolač, što znači da nismo jedini koji ga rade – rekla je Štefica Bizek.

 

Dodajmo da je edukativna bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ i ove godine izdana u sklopu projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije”. Putem Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, koji provodi projekt, bojanku će i ove godine dobiti svako dijete predškolske dobi koje pohađa vrtić na području županije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%