play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Luka Antončić iz Varaždina izabran za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske

Novi predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, najvišeg tijela učenika osnovnih i srednjih škola u državi, postao je Luka Antončić iz Varaždina. Učenik Prve gimnazije Varaždin, koji je na čelu Vijeća učenika Varaždinske županije, za predsjednika Nacionalnog vijeća izabran je među kandidatima iz cijele Hrvatske na konstituirajućoj sjednici koja je održana online.

Luka Antončić je učenik trećeg razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, završio je osnovnu Glazbenu školu u Varaždinu, a u slobodno vrijeme trenira vaterpolo, uči engleski jezik te je aktivan u Vijeću učenika i Savjetu mladih Varaždinske županije.

Na čelno mjesto Nacionalnog vijeća učenika, koje je savjetodavno tijelo ministra znanosti i obrazovanja, izabran je nakon što je konkretno iznio za što će se zalagati i na koji način će štititi interese mladih.

– Zalagat ću se za fleksibilizaciju kurikuluma kako bi se mladima omogućila veća sloboda u odabiru nastavnih predmeta te još veću zastupljenost medijske, financijske i informatičke pismenosti te poduzetničkog obrazovanja. Također, smatram da bi trebalo smanjiti takozvano ,,učenje napamet” te ću poticati razvoj znanja na temelju prakse. Pozornost bi trebalo staviti na razvoj kritičkog razmišljanja i drugih znanja i vještina koje mogu služiti mladima da kvalitetnije i bolje razumiju veliku količinu informacija koje im se svakodnevno nudi. Tražit ću dodatan razvoj i odabir novih nastavnih predmeta. Vjerujem da bi uvođenje nacionalnih ispita za upise u srednje škole bilo rješenje za „poplavu“ odlikaša, odnosno da bi se tako vrednovalo stvarno znanje učenika. Bit ću zagovornik daljnjeg povećanja broja stipendija u strukovnom obrazovanju s ciljem usmjeravanja mladih prema deficitarnim zanimanjima – rekao je Luka Antončić tijekom predstavljanja.

Dodajmo da je glavna zadaća Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske predstavljanje učenika na nacionalnoj razini u svim pitanjima koja se odnose na njih, njihov rad i odgojno-obrazovni sustav. Na konstituirajućoj sjednici prisustvovali su i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj-Šic i stručna savjetnica Marina Varga.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%