play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

LAG Sjeverozapad će raspisati i treći natječaj za male poljoprivrednike

Na odlično posjećenom predavanju za poljoprivrednike, koje su u utorak, 14. veljače, u Maruševcu organizirali Općina Maruševec i Ministarstvo poljoprivrede, najavljeno je da će Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad  početkom ožujka raspisati još jedan, već treći natječaj za Tip operacije 6.3. –  Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Maruševec Marija  Klapše, koji je tom prigodom najavio skori općinski natječaj za poljoprivrednike, na predavanju su o novom programskom razdoblju  te uvjetima za ostvarivanje potpora kao i obvezama korisnika u novom programskom razdoblju do 2027. godine govorile dr. sc. Mara Bogović i Jelena Stipetić  iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

 

 

Na predavanju je mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad, najavio kako će već u ožujku ova lokalna akcijska grupa raspisati novi natječaj za male poljoprivrednike.

-Za ovaj, treći LAG natječaj namijenjeno je 90 tisuća eura, što će biti dostatno za šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti  za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura – istaknuo je na predavanju Emil Tkalec, menadžer ove lokalne akcijske grupe.

Intenzitet ove potpore ponovo će biti sto posto, a za ta bespovratna sredstva LAG-a mali poljoprivredni proizvođači moći će kupiti domaće životinje, višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijal, moći će graditi i opremati gospodarske objekte, kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati ili rekonstruirati višegodišnje nasade, graditi i opremati objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ali i stjecati potrebna stručna znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

 

-Natječaj koji ćemo raspisati u ožujku je vrlo sličan ranijim natječajima koje smo raspisivali za male poljoprivredne proizvođače. No, sada korisnicima neće biti dozvoljena kupnja rabljene poljoprivredne mehanizacije, što je prije bilo moguće. Korisnici će i dalje moći kupovati rabljene traktore, no on neće smjeti biti stariji od deset godina – upozorio je Emil Tkalec te naglasio da će novi natječaj biti objavljen na mrežnoj stranici LAG-a Sjeverozapad –  www. lagsz.hr.

 

Na predavanju u Maruševcu je o važnosti analize tla i vode govorio Josip Borak iz tvrtke Agrodata, Amalka Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput je predstavila ekološki prihvatljive mjere za suzbijanje štetnika i bolesti, dok je o mogućnostima osiguranja poljoprivrednih površina govorio Tomislav Lazar iz osiguravajuće agencije 10X.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dodjeljene potpore iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael”

  U Županijskoj palači u Varaždinu održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore na području prevencije kriminaliteta iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije. Naime, početkom ožujka ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za: preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte koje se kontinuirano provode određeno vrijeme i prepoznati su kao učinkoviti u prevenciji kriminaliteta, odnosno za nove preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili […]

  today07/06/2023 5

  0%