play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

KUD Voća boravi u najstarijem gradu Poljske gdje traje međunarodna smotra folklora ˝Krakowiak˝

KUD Voća, udruga s područja općine Donja Voća koja broji preko 70 članova, inače aktivna u obnavljanju starih običaja voćanskog kraja predstavljajući ih diljem Hrvatske i inozemstva odazvala se na još jednu u nizu međunarodnu smotru folklora u Poljskoj, čiji počeci organiziranja započinju 1970-ih. U jednom od najljepših gradova u Europi i jednom od najvažnijih turističkih, kulturnih i obrazovnih centara Poljske, čiji šarm nikad ne prestaje fascinirati, voćanski KUD-ovci, uz potporu i prisustvo općinske načelnice Sanje Kočet kao počasne učesnice, borave od 15. do 18. kolovoza.

Voćanski kraj, ali i županiju i državu, KUD-ovci su predstavili stoljetnim voćanskim napjevima ˝Zrasla nam je hruškica˝, ˝Vu polju su dvije konoplje˝, ˝Sveti Ivan krese kuri˝ kao i s voćanskom polkom.

– Članovi pjevačke sekcije, sekcije za očuvanje starih običaja te prijatelji KUD-a Voća imali su čast odazvati se pozivu na veliku međunarodnu smotru folklora ˝Krakowiak˝ u gradu Krakowu u Poljskoj. Festival traje dvanaest dana uz nastup folkloraša iz cijele Europe, u organizaciji Mediteranian Organization u suradnji s lokalnom općinom, Privrednom komorom i lokalnim ansamblom. Ovo je jedna od najvećih i najprezentativnijih manifestacija folklorne umjetnosti čime nam je pružena prilika da prikažemo svoj rad u društvu udruga i organizacija iz cijelog svijeta koje njeguju običaje kraja iz kojeg dolaze. Uz sudjelovanje na festivalu, posjetit ćemo i Auschwitz kao i znameniti rudnik soli Wieliczska – kazali su iz KUD-a i dodali kako im podrška načelnice Kočet mnogo znači na čemu joj ovom prilikom zahvaljuju.

Na kraju, valja istaknuti kako je KUD Voća na ovoj smotri zasluženo osvojio certifikat službene folklornih festivala organizacije ˝Blue diamont events˝ za izuzetni performans.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Humanitarno ”Štefanje” u Trakošćanu 

  Prigodno, u vremenu koje se naziva ''najljepšim dijelom godine'', Rotary club Trakošćan u nedjelju 26. prosinca, na ''Štefanje'', podno dvorca Trakošćan organizira humanitarnu akciju pod nazivom ''Okitimo bor humanošću''. Sav prilog od donacija namijenjen je 6-eročlanoj obitelji s područja općine Bednja, a u kojoj je dvoje članova teško bolesno ( majka i sin), s dijagnozom MELAS sindroma, genetske bolesti za koju suvremena medicina ne poznaje lijek, već savjetuje samo terapiju […]

  today24/12/2021 126

  0%