play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

KUD Voća boravi u najstarijem gradu Poljske gdje traje međunarodna smotra folklora ˝Krakowiak˝

KUD Voća, udruga s područja općine Donja Voća koja broji preko 70 članova, inače aktivna u obnavljanju starih običaja voćanskog kraja predstavljajući ih diljem Hrvatske i inozemstva odazvala se na još jednu u nizu međunarodnu smotru folklora u Poljskoj, čiji počeci organiziranja započinju 1970-ih. U jednom od najljepših gradova u Europi i jednom od najvažnijih turističkih, kulturnih i obrazovnih centara Poljske, čiji šarm nikad ne prestaje fascinirati, voćanski KUD-ovci, uz potporu i prisustvo općinske načelnice Sanje Kočet kao počasne učesnice, borave od 15. do 18. kolovoza.

Voćanski kraj, ali i županiju i državu, KUD-ovci su predstavili stoljetnim voćanskim napjevima ˝Zrasla nam je hruškica˝, ˝Vu polju su dvije konoplje˝, ˝Sveti Ivan krese kuri˝ kao i s voćanskom polkom.

– Članovi pjevačke sekcije, sekcije za očuvanje starih običaja te prijatelji KUD-a Voća imali su čast odazvati se pozivu na veliku međunarodnu smotru folklora ˝Krakowiak˝ u gradu Krakowu u Poljskoj. Festival traje dvanaest dana uz nastup folkloraša iz cijele Europe, u organizaciji Mediteranian Organization u suradnji s lokalnom općinom, Privrednom komorom i lokalnim ansamblom. Ovo je jedna od najvećih i najprezentativnijih manifestacija folklorne umjetnosti čime nam je pružena prilika da prikažemo svoj rad u društvu udruga i organizacija iz cijelog svijeta koje njeguju običaje kraja iz kojeg dolaze. Uz sudjelovanje na festivalu, posjetit ćemo i Auschwitz kao i znameniti rudnik soli Wieliczska – kazali su iz KUD-a i dodali kako im podrška načelnice Kočet mnogo znači na čemu joj ovom prilikom zahvaljuju.

Na kraju, valja istaknuti kako je KUD Voća na ovoj smotri zasluženo osvojio certifikat službene folklornih festivala organizacije ˝Blue diamont events˝ za izuzetni performans.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Varaždinske Toplice postale dio Međunarodne mreže termalnih povijesnih gradova

  Termalizam, odnosno terapeutsko korištenje izvora termalne vode, predstavlja europsku tradiciju koja je prisutna od antike sve do danas. Brojne europske gradove u kojima se nalaze toplice poznavali su još stari Rimljani, a neki od njih imaju impresivne ruševine kupališta i povezanih zgrada. Najpoznatiji gradovi vrhunac slave postignuli su tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su razvijeni brojni medicinski i zdravstveni tretmani i kada je pojava željeznice olakšala putovanja. Varaždinske Toplice, […]

  today08/02/2022 21

  0%