play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kuburaška udruga Maruševec nastupila u završnom programu 57. Đakovačkih vezova

Jučer je središtem Đakova, prošao svečani mimohod u sklopu završnog programa ovogodišnjih 57. Đakovačkih vezova, manifestacije izvornog narodnog folklora međunarodnog karaktera.

Domaćini i brojni posjetitelji uživali su u defileu tradicijskih slavonskih narodnih nošnji i napjevima starih slavonskih pjesama posljednjeg dana Đakovačkih vezova. Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovale folklorna skupina zemlje-partnera Republike Sjeverne Makedonije, iz Meksika, te skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, te Roškog Polja, Mostara i Širokog Brijega iz BiH.

Predstavljajući Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, program najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala, po 9. put svojim su prisustvom i nastupom uveličali članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec – KUM.

Đakovački vezovi u svom 57. izdanju pobudili su izniman interes folklornih skupina i županijskih smotri. Svečani mimohod središnja je, najreprezentativnija priredba Đakovačkih vezova, a ove godine u njemu je sudjelovalo 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, s 2.500 sudionika, 40 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača. Programu je nazočio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je čestitao članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec na čuvanju naše tradicije i kulture koju su predstavili širokoj publici na najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu u Đakovu.

Nakon povorke, program Đakovačkih vezova je premješten u Štrosmajerov park, gdje je održana Međunarodna smotra folklora, kao i Smotra folklora Hrvatske na kojoj su nastupili i KUD Salinovec te KUD Braća Radić iz Visokog. Uoči nastupa, članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec glasnim pucanjem iz svojih kubura označili su početak smotre.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  U Varaždinu odana počast žrtvama zločina u Srebrenici – „Da se ne zaboravi”

  Ispred Gradske vijećnice Grada Varaždin, u petak 8. srpnja 2022. godine istaknuta je poruka „Da se na zaboravi“, a odnosi se na stradanje nevinih žrtava u Srebrenici 1995 godine. Obilježavanju Dana stradanja u Srebrenici organizatorima, članovima Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za Varaždinsku županiju priključili su se gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, Zdravka Grđan predsjednica i članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina. Komemoraciji se priključio i Anđelko […]

  today11/07/2022 34

  0%