play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kuburaši iz Maruševca ove godine planiraju 35 nastupa diljem Hrvatske

Na 17. redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Kuburaške udruge Maruševec održanoj prošlog vikenda u prostorijama Općine Maruševec pobrojane su brojne aktivnosti vrijednih članica i članova KUM-a u prošloj, ali i planovi za 2023. godinu.

Kuburaška udruga Maruševec broji 32 člana, a u 2022. godini imala je 35 nastupa za što je potrošeno ukupno 89 kilograma crnog baruta, istaknuo je u svom izvješću zapovjednik Vladimir Podbojec. Tako su se pucnjevi iz maruševečkih kubura mogli čuti u naseljima Općine Maruševec ali i Varaždinske županije; za Praznik rada na izletištu Drava u Varaždinu, Zeljarijadi u Vidovcu, za Vincekovo i Martinje u Tužnom, danima općina u Sračincu i Beretincu te u svadbi u Gornjem Ladanju ali i širom lijepe naše od Porcijunkulova u Čakovcu, Janinog u Loboru, Male Gospe u Humu na Sutli, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Zaprešiću do Dana Dunava u Vukovaru, manifestacije Divan je kićeni Srijem u Nijemcima, Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Posebno su istaknute uspješne manifestacije i događanja kojih su Kuburaši iz Maruševca bili organizatori, poput 11. Čiselske nedele i Sajma v Maruševcu, kićenje božićne jelke uz župnu crkvu svetog Jurja u Maruševcu te božićno darivanje polaznika vrtića s područja Općine Maruševec uz motorizirane Djede Mrazove iz moto kluba Bombelles.

 

Prema riječima predsjednika Udruge Marijana Fatige, u ovoj se godini predviđa oko 35 nastupa, a Kuburaši iz Maruševca već su ove godine sudjelovali na Kuburaškom sprepucavanju i 8. Krvavicijada u organizaciji kuburaškog društva “Tri kralja” iz Kraljevog vrha, Vincekovom u Tužnom, 7. međunarodnom srakarskom fašniku u Sračincu te 56. Šokačkom sijelu u Županji.

Osim općinskih i županijskih događanja, za 2023. godinu planirana su sudjelovanja na manifestacijama u Đakovu, Vukovaru, Nijemcima, Čakovcu, Ptuju u susjednoj Sloveniji, kao i sudjelovanje na 23. smotri kuburaških udruga u Kostelu, a nastavlja se i suradnja s prijateljskim udrugama iz Općine Maruševec, Varaždinske županije i šire.

 

Također, u tijeku je kompletiranje odora za Stražu svetoga Jurja, a ista će imati premijerni nastup već za čuvanje svetoga groba na Veliku subotu te poslije svete mise u crkvi svetog Jurja u Maruševcu na Uskrs.

Skupštini Kuburaške udruge Maruševec prisustvovao je i načelnik Mario Klapša koji je dao podršku radu Udruge, koja čuva kulturu i tradiciju Općine Maruševec te je promovira diljem Varaždinske županije i Republike Hrvatske.

– Ponosan sam na naše udruge koje kroz svoje programe oplemenjuju društveni život naše zajednice ali i predstavljaju svoju Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju na nacionalnim manifestacijama i događanjima te pritom predstavljaju običaje i kulturu našeg kraja. Zahvaljujem svim članicama i članovima na vremenu, znanju i volji koje ste ulagali tijekom prošle godine u brojne aktivnosti Udruge i uvjeren sam da će tako biti i ove godine, uz nezaobilazno partnerstvo i podršku Općine Maruševec, naglasio je tom prilikom načelnik Klapša.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dodjeljene potpore iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael”

  U Županijskoj palači u Varaždinu održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore na području prevencije kriminaliteta iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije. Naime, početkom ožujka ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za: preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte koje se kontinuirano provode određeno vrijeme i prepoznati su kao učinkoviti u prevenciji kriminaliteta, odnosno za nove preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili […]

  today07/06/2023 5

  0%