play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Krenuli radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan

Podno dvorca Trakošćan, pokraj jezera započelo je pražnjenje tog istog jezera, a  uskoro kreće i izlov ribe kako bi se otklonio mulj i očistilo dno. Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Tom prilikom su danas jezero obišli predstavnici Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, koji su i bili organizatori obilaska, zatim predstavnici Općine Bednja i Varaždinske županije te predstavnici Sportsko ribolovnog društva Trakošćan.

Načelnik općine Bednja Damir Poljak izrazio je zadovoljstvo početkom radova te je pritom podsjetio na  potpisan ugovor u ožujku ove godine. “Ovo je izuzetno važan projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna koji će očuvati ovo jezero i ovaj naš bednjanski kraj, ali i doprinijeti daljnjem očuvanju ekološkog sustava, a naravno i poboljšati turističku ponudu same općine Bednje”   naznačio je Damir Poljak.

Direktor Vodnogospodarskog odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunići zvijestio je o tijeku radova i o daljnjim planovima rada.

– Ispustili smo razinu vode za jedan metar i još ćemo kroz sljedeća dva dana za pola metra. Nakon toga će se steći uvjeti za izlov ribe iz jezera što je u organizaciji Športsko-ribolovnog kluba iz Bednje i Varaždinske županije. Nakon izlova ribe jezero će se isprazniti do kraja. Iskoristi ćemo topliji dio godine i negdje krajem proljeća, početkom ljeta, kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan steći uvjete da se može građevinskom mehanizacijom izvlačiti sediment iz jezera i planiramo to završiti do sljedeće zime.  Napraviti će se ocjevni kanali po jezeru, a sediment iz jezera se odlaže na dva kilometra udaljenu parcelu uzvodno od jezera veličine tri hektara, a koja je u vlasništvu općine Bednje – rekao je Bunić.

Pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, je rekao  kako su biološka raznolikost i zaštita okoliša blagodati iza kojih se skriva Varaždinska županija, ali da je tu svakako i interes za očuvanjem flore i faune, kao i ribljeg fonda.

– Bilo je rečeno da Športsko-ribolovno društvo gospodari sukladno planu i upravljanju ovim vodama i kako društvo nema tih financijskih mogućnosti, Varaždinska županija u suradnji s općinom Bednja provela javnu nabavu gdje je u svojstvu i svrhu premještanja ribe angažirana tvrtku Ribnjak 1961 d.o.o Siščan iz Čazme koji imaju ribolovnu ovlast i koji će, kada se za to stvore uvjeti i kada voda bude dovoljno nisko, uloviti i selektirati ribu. Autohtonu ribu će odvesti u obližnje ribnjake, dok će alohtone vrste riba biti premještene Agroproteinku – zaključio je Vincek.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%