play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Krenula je protupožarna sezona, a ljudski nemar glavna je prijetnja šumama

Protupožarna sezona započela je 1. lipnja, a iz Hrvatskih šuma stiže apel svima kojim se nastoji smanjiti broj požara koji su izazvani ljudskim nemarom.

Prevencija je ključ očuvanja šuma od požara, a već drugu godinu zaredom upozoravamo kako je upravo ljudski nemar prva iskra. Čak 90 posto požara moglo bi se izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, pozivam građane da i ove godine svaki opušak pokupe za sobom, staklo i otpad bace u smeće te uvijek ugase i zadnji plamen koji su upalili iz bilo kojeg razloga. Da bismo ljude dodatno motivirali, pripremili smo i interaktivan sadržaj, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na početku protupožarne sezone 2024. godine.

Hrvatske šume ove su godine za građane pripremile brojne edukativne sadržaje na svojim digitalnim kanalima, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Od sredine lipnja, pratitelji na društvenim mrežama Facebook i Instagram moći će osvojiti i vrijedne poklone za svoje zalaganje na promicanju kampanje u svojoj okolini. Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

U protekloj, 2023. godini, zajedno s građanima, sačuvano je 91 posto više šumske površine od prosjeka. Kako bi se toj brojci približili i ove godine, osim digitalnih kanala, tu su i televizijski i radijski spotovi koji obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen Hrvatske šume obraćat će se i strancima, kao putem radija, tako i na trajektima i plažama.

Osim provođenja informativne kampanje, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videnadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji,. U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume u 2023. godini uložile su gotovo 13 milijuna eura. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Gradskoj vijećnici održan prijem predstavnika folklornih skupina Međunarodnog folklornog festivala COFA

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA. Uz predstavnike skupina, prijemu su prisustvovali i idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar te umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla Tim Hrvaćanin. Na početku susreta, gosti su se kratko predstavili, zahvalili Gradu Varaždinu na gostoprimstvu te podijelili svoje dojmove o nastupima i […]

  today12/07/2024 3

  0%