play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kreću upisi u srednje škole – učenike čeka 2.070 mjesta

Ove godine ukupno 1.713 učenika završava 8. razreda, pri čemu je 1.273 učenika iz škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a 440 učenika iz škola Grad Varaždin. Kod ukupno 18 srednjoškolskih ustanova upisnih je 2.070 mjesta, a učenici se u željene obrazovne programe mogu prijavljivati od 25. do 28. lipnja. Od 29. lipnja do 1. srpnja provodit će se dodatni ispiti i provjere, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti 10. srpnja. Od 12. do 14. srpnja učenici će imati rok za dostavu dokumenata potrebnih za upis (osobno ili online), dok će 15. srpnja biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, istaknuto je, među ostalim, na današnjoj konferenciji za medije na temu upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022.

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je da je Županija za učenike završnih razreda pripremila brošuru „Odaberi svoju školu“ u digitalnom obliku u kojoj su navedeni svi obrazovni programi za upis učenika u prvi razred srednje škole te popratni film o svakoj ustanovi. „Nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti organizirati tradicionalnu kampanju za upis učenika, ali vjerujemo da će digitalna brošura učenicima koji su na životnoj prekretnici barem malo olakšati odabir. Brošura je u dogovoru sa školama objavljena na internetskim stranicama osnovnih i srednjih škola i dostavljena svakom učeniku 8. razreda elektroničkim putem. Uvjerena sam da će, kao i dosad, upisi odlično proći jer već tradicionalno upisujemo više od 10 posto učenika iz drugih dijelova Hrvatske koji dolaze u naše škole zato što su najbolje i pružaju vrhunsko obrazovanje” – kazala je zamjenica Zagorec.

Srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija imaju ukupno 1900 upisnih mjesta i to za pripremni srednjoškolski program za umjetničke škole u trajanju od 2 godine – 32 upisna mjesta, za dvogodišnje obrazovne programe – 20 upisnih mjesta (zavarivač), za trogodišnje obrazovne programe – 610 upisnih mjesta, za četverogodišnje obrazovne programe – 1.214 upisnih mjesta te za petogodišnje obrazovne programe – 24 upisna mjesta (medicinske sestre).

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek istaknuo je neke zanimljive podatke vezane za školstvo. „Od 1714 učenika iz Varaždinske županije koji su završili 8 razred, njih 1708 nastavilo je školovanje (99,65%), a njih 1681 (98,4%) upisalo se upravo u programe škola u Varaždinskoj županiji, dok je svega 27 učenika upisalo programe u školama drugih županija. Ovo pokazuje da možemo odgovoriti na sve izazove i da svaki učenik može upisati što želi, a da ne pretjerujemo s upisnim mjestima. Mi smo po broju učenika u osnovnim školama na 7. mjestu u Hrvatskoj, a po broju učenika u srednjim školama na visokom 5. mjestu. Imamo 769 ili 11% posto učenika iz drugih županija, a ne dolaze k nama iz samo iz 4 županije: Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske, što je potvrda kvalitete našeg obrazovnog sustava” – pojasnio je pročelnik Huđek. Također je najavio i nove projekte opremanja i investicijskog održavanja u osnovnim i srednjim školama vrijedne 5,3 milijun kuna te podsjetio na one aktualne: regionalne centre kompetentnosti vrijedne 160 milijuna kuna, završenu energetsku obnovu ukupno vrijednu 70 milijuna kuna, te kapitalne projekte vrijedne 78.5 miljuna kuna, kao što su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Veliki Bukovec iznosa 13 milijuna kuna, izgradnja OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija iznosa 56 milijuna kuna te rekonstrukcija i dogradnja OŠ Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna. Istaknuto je i kako, u odnosu na prošlu školsku godinu, nije došlo do ukidanja programa, no neke srednje škole imaju rotaciju pojedinih obrazovnih programa tako da se neki programi upisuju svake druge godine. Novi program izvodit će se u Srednjoj školi Ludbreg, a riječ je četverogodišnjem programu Tehničar za mehatroniku u sektoru Elektrotehnika i računalstvo.

Varaždinska županija nastavlja i sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja: za poljoprivredna zanimanja pri Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan te Srednjoj školi Ludbreg mjesečni iznosi stipendije je 300 kuna, a dostupne su i stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja koje daje Obrtnička komora Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Sračinec dodjeljuje potporu poljoprivrednim gospodarstvima

  Objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima. Predmet Javnog poziva je prikupljanje zahtjeva za dodjelu potpora iz Proračuna Općine Sračinec za 2022. godinu poljoprivrednim gospodarstvima na području Općine Sračinec. Potpora iz prethodnog stavka podrazumijeva nepovratna financijska sredstva odobrena iz Proračuna Općine za 2022. godinu. Potpore se dodjeljuju kroz 12 mjera i to: Mjera potpore plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, Mjera potpore proizvodnji meda, Mjera […]

  today28/01/2022 35

  0%