play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kreće projektiranje izgradnje Posjetiteljskog centra Gaveznica – Kameni vrh

Gaveznica – Kameni vrh u Lepoglavi jedinstvena je lokacija u Hrvatskoj, na tom području nalazi se jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj, kao i nalazište poludragog kamena ahata. Sada počinje realizacija velikog i važnog projekta, projektiranje izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra Gaveznica – Kameni vrh.

Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

– Riječ je o području koje je zakonski zaštićeno od 1998. godine kao šesti geološki spomenik u Hrvatskoj. Vulkan je posljednji put eruptirao prije dalekih 30 milijuna godina, a posljednjih godina privlači sve veću pažnju posjetitelja. Zato je zadovoljstvo najaviti da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost našoj Javnoj ustanovi Priroda odobrio 900.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Posjetiteljskog centra na ovoj jedinstvenoj lokaciji. Projektiramo centar opremljen s najnovijom tehnologijom, ali i bogatom zbirkom minerala i fosila, koji će pridonijeti popularizaciji i prezentaciji prirodnih vrijednosti Varaždinske županije. Stručnjaci s područja geologije već izrađuju koncept, a istovremeno je počela i priprema dokumentacije za postupak javne nabave za projektiranje. Kad dokumentacija bude dovršena, projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova. Procijenjena vrijednost konačnog ulaganja izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je, ovisno o sadržajima, od 20 do 50 milijuna kuna. To će izravno doprinijeti posjećivanju same Gaveznice, ali i okolnog područja ekološke mreže – rekla je zamjenica Silvija Zagorec.


– Mogu izraziti ponos i radost da je Grad Lepoglava mjesto još jednog lijepog projekta koji će obogatiti ne samo naš grad, nego i cijelu županiju, kao i regiju. Lepoglava je grad bogate povijesne i kulturne, ali i prirodne baštine. Među jedinstvenostima koji čine to bogatstvo je i fosilni vulkan Gaveznica – Kameni vrh, danas spomenik prirode koji, uz geološku vrijednost, predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma Grada Lepoglave i Varaždinske županije. Drago mi je da je ta vrijednost Gaveznice, čiju je revitalizaciju pokrenuo Grad Lepoglava, a nastavila Javna ustanova Priroda, prepoznata na županijskoj razini. Zahvaljujući novim ulaganjima u razvoj ovog lokaliteta, koji se nalazi na „ulaznim vratima“ Grada Lepoglave i Varaždinske županije, osnažit ćemo turističku ponudu. Lepoglava kao grad s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine, na kojoj se nalazi zahvaljujući lepoglavskoj čipki, želi sve svoje povijesne i kulturne znamenitosti predstaviti javnosti te ih ugraditi u vlastiti razvoj, a što u proteklom razdoblju uspješno čini. Drago mi je da ta nastojanja dobivaju podršku Varaždinske županije – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Primjer Gaveznice i posjetiteljskog centra pokazuje nam da zaštitu prirode i zaštićena područja ne treba promatrati samo kroz ograničenja u korištenju nekog područja, već ta područja mogu biti i prilike, jer je sasvim sigurno da su očuvane prirodne vrijednosti dodana vrijednost svakom području, napomenula je ravnateljica JU Priroda Sanja Kopjar.

– Za razliku od većine ostalih područja u Varaždinskoj županiji, geološki spomenik prirode Gaveznica – Kameni vrh je pod zaštitu stavljen nedavno, 1998. godine. Lokalna zajednica je prepoznala vrijednost područja, tako da je lokalitet već u prvih 10 godina od proglašenja uspješno prezentiran posjetiteljima. Posjetiteljski centar nalazit će se na prostoru postojećeg objekta. Kroz planiranu interpretaciju korištenjem najnovije tehnologije, ali i bogatu zbirku minerala i fosila, sasvim sigurno će pridonijeti popularizaciji i prezentaciji prirodnih vrijednosti Varaždinske županije. Ugovor između Fonda i naše ustanove je već potpisan i sada marljivo radimo na pripremi javne nabave za uslugu izrade projektne dokumentacije – rekla je Sanja Kopjar.


Lokalitet se nalazi na sjevernim obroncima Ivanščice i u neposrednoj je blizini područja ekološke mreže Natura 2000 – Vršni dio Ivančice. Aktivnost uređenja Posjetiteljskog centra će biti i jedna od aktivnosti koje će se planirati u sklopu Plana upravljanja tim područjem. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije izrađuje ukupno 5 planova upravljanja područjima ekološke mreže, a koji će pridonijeti očuvanju brojnih ugroženih i rijetkih vrsta.

– Planove upravljanja izrađujemo samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama za područje Regionalnog parka Mura – Drava, vršni dio Ivančice, vršni dio Ravne gore, što uključuje i zaštićene spomenike prirode Mačkovu špilju i špilju Vindija, zatim za livade uz rijeku Bednju zajedno s park-šumom Trakošćan te livade kod Hudinčeca i Ljubeščice na kojima raste jedna od najvećih europskih orhideja – jadranska kozonoška. Samo neki od ciljeva ovih planova su očuvanje leptira Velikog livadnog plavca, očuvanje jelenka – jednog od najvećih europskih kukaca prisutnih u našim šumama te očuvanje vidre, brkatog stanovnika naših rijeka – navela je Sanja Kopjar.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%