play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

“Kolovrat riječi” uspješno organiziran već sedmi put

„Kolovrat riječi“, godišnji susret pjesnika koji u Ivanec stižu iz svih dijelova Hrvatske, prošle je subote organiziran po sedmi put. Organizatori su i ove godine bili ivanečki pjesnici Ljiljana Vuglač i Darko Foder koji su ovaj „festival poezije u pokretu“ osmislili na način da uz govorene stihove i druženje, ljubitelje poezije koji su u ivanečki kraj stigli iz različitih dijelova Hrvatske, upoznaju s geografskim, etnološkim i enogastronomskim značajkama svoga zavičaja. Više od trideset pjesnika koji su u ivanečki kraj stigli iz Rijeke, Zagreba, Čakovca, Virovitice, Varaždina, Zlatara, Radešića, Donje Stubice, Kumrovca, Lobora, Oroslavja, Varaždin Brega, Donjeg Ladanja, Vrbovca, Ključa i, naravno, iz Ivanca. govorili su sedamdesetak autorskih pjesma, a sam je događaj potrajao više od šest sati.

 

Kako bi prije svega zadovoljio poetske, a onda i turističke i gastronomske apetite, osmišljen je program koji je vodio na četiri lokacije. Dvije su pjesničke točke bile u Ivancu i to u Muzeju planinarstva gdje se pjesnicima pridružio i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić, dok je druga točka bila na željezničkoj postaji. Uslijedio je odlazak u Jerovec gdje su vrata pjesnicima srdačno otvorili i toplo ih dočekali Ivan, Marija, Ivana i Matija Kuća – vlasnici Keramike Mecena. Potom je pjesnička karavana krenula prema Bedencu, prema Etno kući koja je zidani spomen na sve one koji su čuvali specifične tradicijske vještine ovoga kraja. Dočekali su ih susretljivi domaćini: predsjednik Udruge za kulturu i sport Bedenec Stjepan Petak koji je pjesnike upoznao s aktivnostima ovog svestranog udruženja i izgradnji Etno kuće, te članica Udruge Draženka Stančić od koje su pjesnici saznali pojedinosti o životu u Bedencu nekada i danas, kao i o tradicijskim obrtima među kojima je osobito bilo zastupljeno lončarstvo. Pozvali su ih da se pridruže na manifestaciji Kelembarska popijevka koja se u Bedencu održava u drugoj polovici kolovoza. Rado ćemo se odazvati!

Na svakoj od pjesničkih točaka govorili su se stihovi, dok su svojim glazbenim izvedbama program obogatili pjesnici/glazbenici Mirjana Pospiš i Zlatko Kovačević.

Grad Ivanec i Muzej planinarstva zajedno s gradskom Turističkom zajednicom osigurali su prostor u Muzeju planinarstva, vodu i sokove, te promo materijale za sudionike događaja. I ove godine podijeljene su i ivanečke publikacije “Draga domača rieč” i “Ivanečka škrinjica” koje su osigurali Gradska knjižnica i čitaonica “Gustav Krklec” Ivanec i Ivanečki klub kolekcionara.

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Ženska vokalna skupina „Erato“ KUD-a Petrijanec plasirana na državnu smotru

  U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije u Ivancu je 4. lipnja održana 18. županijska smotra  pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Smotra je održana u četiri kategorije: Izvorna pučka glazba, Folklorni mali vokalni sastavi i komorni zborovi, Slobodni stilovi i žanrovi te Zborovi.   Odlukom izbornika Hrvatskog sabora kulture, Roberta Homena, boje Varaždinske županije na državnoj smotri u kategoriji Slobodni stilovi i žanrovi branit će Ženska vokalna skupina „Erato“ […]

  today20/06/2022 55

  0%