play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu održano tematsko predavanje

U sklopu priprema za projekt Sat povijesti iz Vukovara, u kojeg se učiteljica povijesti ivanečke škole dr. sc. Suzana Jagić sa svojom grupom povjesničara uključuje unatrag nekoliko godina, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, tematsko predavanje održao je Ljudvek Cikač, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i predsjednik Ogranka Ivanec.

Čija je bila zamisao, tko je prvi pokrenuo inicijativu izgradnje spomen obilježja u Ivancu, kako je nastajalo, kada je izgrađeno, kada službeno otvoreno, zašto je napravljeno upravo na tom mjestu, što mu je svrha, i u konačnici ono najvažnije, kome je posvećeno, kao i točni podaci na kojim ratištima je poginulo šestero hrvatskih branitelja u čiji je spomen izgrađeno, sve su to bile neke od tema s kojima su pobliže upoznati učenici sedmog razreda ivanečke osnovne škole.

Također, upoznati su i s ogromnom ulogom žitelja šireg ivanečkog područja u Domovinskom ratu, o čemu je snimljen dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, koji će, kako je istaknuto, biti prikazivan na edukacijskim predavanjima diljem Varaždinske županije, pa tako i u ivanečkoj školi.

Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje, pokazali interes za teme iz Domovinskog rata, postavili su i određena pitanja, a napomenuto im je da sve što ih zanima vezano uz Domovinski rat, posebice uz ivanečko područje, ali i šire, mogu u školi postaviti pitanja svojim učiteljima povijesti, te će im odgovori biti dostavljeni u kratkom roku.

Ovo će tematsko predavanje, kojemu su nazočili dr. sc. Suzana Jagić, te tajnik UDVDR Ogranka Ivanec, Dražen Geček, učenici koristiti za spomenuti Sat povijesti iz Vukovara, koji svake godine ima jednu temu, naziv ovogodišnje je “Golubice lete u vječnost”, a to je i naziv pjesme Simone Vuglač, koju je pročitala pri završetku današnjeg edukativnog druženja.

Koristeći CARNet-ovu tehničku potporu, Sat povijesti iz Vukovara organizira Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a putem videokonferencije uključuje se 20-ak škola s područja cijele Hrvatske. Ovo je, ujedno, nastavak suradnje ivanečke osnovne škole i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, koja traje desetak godina.

Naime, uz stručna predavanja, za što imaju odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja ivanečki veterani i dragovoljci održavaju u ivanečkoj osnovnoj školi, dr. sc. Suzana Jagić stalni je suradnik udruge, a uz ostalo, pomagala je tijekom izrade programa predavanja “Domovinski rat – Istina o slobodi”, kao i kod snimanja dokumentarnog filma “Zaboravljena mladost”.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Političke promjene na čelnim pozicijama

  Glasači, njih 57 tisuća 209 koliko ih je u Varaždinskoj županiji jučer izašlo na izbore odlučivali su o tome koga žele da upravlja županijom, njihovim gradom ili općinom. Birači su izabrali promjene u Varaždinskoj županiji gdje je novi župan Anđelko Stričak, dok je novi varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Novi su i načelnici u Jalžabetu gdje je pobijedio reformist Rajko Solar, u Maruševcu SDP-ov Mario Klapša, u Trnovcu Bartolovečkom je za […]

  today31/05/2021 77

  0%