play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kod Spomen križa u Dravskoj park šumi odana počast žrtvama likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća

Uoči  blagdana Svih svetih kod Spomen križa u Dravskoj park šumi u Varaždinu odana je počast žrtvama likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća. Kao i prijašnjih godina odavanje počasti su organizirali  članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin, a zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su zamjenica župana Silvija Zagorec i Damir Laljek, gradski vijećnik  dok je u ime Ministarstva branitelja počast odala Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva. Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin Franjo Talan pozdravio je sve prisutne te je naglasio kako će članovi Društva položiti vijence i zapaliti svijeće i na ostalim mjestima stradanja, kao i na grobovima preminulih članova Društva.

Zamjenica župana je naglasila kako je nažalost, veliki broj građana Hrvatske u svojim užim ili širim obiteljima imao žrtve koje su bile nevine ili su ubijene odnosno likvidirane bez prava na suđenje.

-Stoga se upravo u ovoj Dravskoj park šumi imamo prilike prisjetiit tih  žrtava i odati im trajnu počast i poštovanje koje te žrtve zaslužuju.

Koristim priliku da se zahvalim  Društvu za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin što kontinuirano i s puno osjećaja vodi brigu o grobištima te spomen obilježjima ratnim i poratnim žrtvama i na taj način njeguje i čuva uspomenu na ljude koji su svoje živote završili bez prava na dostojanstven ukop – rekla je zamjenica župana.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe svetog Fabijana i Sebastijana, a počast žrtvama su prigodnim pjesama odali i članovi Pjevačkog društva „Arka“.

 

Spomen križ podignut je u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one žrtve čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945. godine bila bačena u rijeku Dravu.

 

Aktivnosti za podizanje spomen križa pokrenute su potkraj 1998. godine, a dok se čekala građevinska dozvola, članovi Društva su 31. listopada 2001. godine postavili mali drveni križ. Dozvola za podizanje sadašnjeg križa dobivena je 2003. godine, a križ je postavljen 2004 godine nakon čega ga je u lipnju te iste godine blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%