play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Koalicija HDZ-HSLS-HSU podržat će prijedlog proračuna Varaždinske županije

Klub vijećnika u Skupštini Varaždinske županije HDZ-HSLS-HSU podržat će na sutrašnjoj sjednici prijedlog proračuna, budući da se radi o najvećem iznosu dosad, od čega će se najveći dio izdvojiti za ulaganje u budućnost županije, odnosno u obrazovanje, što je i realizacija programa HDZ-a.

Potvrdio je to na konferenciji za novinare predsjednik Kluba vijećnika Goran Kaniški te predsjednice županijskih organizacija HSLS-a i HSU-a, koalicijskih partnera HDZ-a, Dragica Ratković i Jadranka Bahlen.

Kaniški je naglasio da se proračun Županije predlaže u iznosu od gotovo 305 milijuna kuna, točnije 304,6 milijuna kuna, najvećem iznosu od osnutka Županije, a u konsolidiranom opsegu iznosi čak 1,7 milijardi kuna. „Obrazovanje, odnosno znanje je najmoćnije sredstvo za ostvarenje društvenih i gospodarskih promjena. Stoga se ovim Proračunom sa 156 milijuna kuna, odnosno s 51 % proračunskih rashoda, prije svega potiču investicije koje vode izvrsnosti u obrazovanju poput regionalnih centara kompetentnosti te investicije kojima bi se u potpunosti osigurale infrastrukturne pretpostavke za održavanje jednosmjenske nastave u svim školama županije i podizanje standarda usluga u školstvu” – kazao je Kaniški te izdvojio iznos od 33,3 milijuna kuna koji ide za izgradnju i ulaganje u objekte srednjih i osnovnih škola.

U sklopu tog iznosa je, između ostalog, dogradnja triju osnovnih škola, izgradnja sedam školskih sportskih dvorana te nadogradnja praktikuma Srednje strukovne škole za potrebe strukovnog centra izvrsnosti za tekstil i kožu.

Za dio navedenih objekata tijekom 2021. godine pokrenut je postupak izrade projektne dokumentacije, dok će sva potrebna projektna dokumentacija za spomenute objekte biti realizirana u prvoj polovici 2022. godine. „Zdravlje žitelja županije te zdrav okoliš i prirodni resursi također su prioriteti narednog trogodišnjeg proračunskog razdoblja. Briga za zdravlje vidljiva je kroz znatne investicije u zdravstveni sustav Varaždinske županije, ukupno 49 milijuna kuna ili 16 posto proračuna. Radi se o projektima kao što su centralni operacijski blok Opće bolnice Varaždin, Respiracijski centar Klenovnik, jedinica za liječenje moždanog udara, dnevna bolnica OBV, Spinalni centar Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva” – pojasnio je Kaniški.

Dodao je i da je briga za zdrav okoliš i prirodne resurse najvidljivija kroz projekt geotermalnih izvora Bukotermal, kojim se želi doprinijeti energetskoj samodostatnosti Županije i smanjenju emisije CO2 u proizvodnji energije. „Upravo je predloženi županijski proračun ključan za realizaciju 7 programskih točaka iz predizbornog programa koalicije HDZ-HSLS-HSU jer se njime osiguravaju sredstva za početak i provedbu ključnih odredbi programa koji je dobio većinsku podršku na lokalnim izborima u svibnju ove godine” – zaključio je Kaniški te podsjetio da se radi o obrazovnom sustavu kako sustavu jednakih šansi za sve, zdravstvu i socijalnoj skrbi, očuvanju i gospodarenju prirodnim dobrima, poduzetništvu, kulturi i sportu, sigurnosti te pomaganju i promicanju rada udruga građana.

Predsjednica Županijske organizacije HSLS-a Dragica Ratković istaknula je da se Ured za urbanizam mora pojačati i biti dostupan ne samo jedinicama lokalne samouprave, nego i gospodarstvu. „Ako znamo da imamo iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 46 milijardi kuna, moramo biti spremni sve napraviti na vrijeme, prijaviti se i iskoristiti ta sredstva koja su nam samo u ovom trenutku dana. Ovim je planom samo u turizmu za Hrvatsku predviđeno 2,2 milijarde kuna, a od toga se 40% odnosi na privatne investicije” – istaknula je Ratković dodavši da se sve investicije u Varaždinskim Toplicama odvijaju prema planu, zahvaljujući odličnoj suradnji s Varaždinskom županijom.

Jadranka Bahlen, uime županijske organizacije HSU-a, naglasila je kako u Varaždinskoj županiji više od dvije trećine umirovljenika živi ispod ruba siromaštva. „Posebno me veseli činjenica da je ova koalicija ispoštovala dogovor o povećanju sredstava za Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije i ta je sredstva znatno povećala u odnosu na proteklih 20 godina. Imamo više od osam tisuća učlanjenih umirovljenika kojima pomažemo tim sredstvima dobivenim iz županijskog proračuna, a ovaj je proračun, između ostalog, povećan jer ćemo više od 50 posto tih sredstava druge godine izdvojiti za uskrsne i božićne pakete umirovljenicima” – kazala je Bahlen.

Klub vijećnika HDZ-HSLS-HSU podržat će i izmjene Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Naime, poslovi prostornog uređenja i graditeljstva obavljat će se u sklopu zasebnog upravnog odjela koji će se dodatno kadrovski ojačati kroz raspisivanje javnih natječaja, dok će se poslovi zaštite okoliša i prirode obavljati zajedno s poslovima veznim uz poljoprivredu, a što se već ranije organizacijski pokazalo uspješnim.

Koalicija HDZ-HSLS-HSU najavila je i svoju jednoglasnu podršku prijedlogu odluke kojom se utvrđuje da je projekt “Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu” od interesa za Varaždinsku županiju jer doprinosi promicanju povijesti, kulture i razvoju turizma, obzirom da se radi o jednom od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Gradonačelnik Čehok obišao radove na izgradnji učionice na otvorenom

  Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok s ravnateljem VII. osnovne škole Varaždin Juricom Hunjadijem obišao radove na uređenju nove školske učionice na otvorenom. „Učionica će biti multifunkcionalna gdje će djeca moći odrađivati skoro kompletne sadržaje, odnosno bit će opremljena sa svim učioničkim materijalom, a najveća joj je prednost što je vani, uz zelenilo, na svježem zraku.“ – najavio je ravnatelj škole te spomenuo da kreću i pozivi za prijavu na natječaj za […]

  today14/05/2021 57