play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Koalicija HDZ-HSLS-HSU podržat će prijedlog proračuna Varaždinske županije

Klub vijećnika u Skupštini Varaždinske županije HDZ-HSLS-HSU podržat će na sutrašnjoj sjednici prijedlog proračuna, budući da se radi o najvećem iznosu dosad, od čega će se najveći dio izdvojiti za ulaganje u budućnost županije, odnosno u obrazovanje, što je i realizacija programa HDZ-a.

Potvrdio je to na konferenciji za novinare predsjednik Kluba vijećnika Goran Kaniški te predsjednice županijskih organizacija HSLS-a i HSU-a, koalicijskih partnera HDZ-a, Dragica Ratković i Jadranka Bahlen.

Kaniški je naglasio da se proračun Županije predlaže u iznosu od gotovo 305 milijuna kuna, točnije 304,6 milijuna kuna, najvećem iznosu od osnutka Županije, a u konsolidiranom opsegu iznosi čak 1,7 milijardi kuna. „Obrazovanje, odnosno znanje je najmoćnije sredstvo za ostvarenje društvenih i gospodarskih promjena. Stoga se ovim Proračunom sa 156 milijuna kuna, odnosno s 51 % proračunskih rashoda, prije svega potiču investicije koje vode izvrsnosti u obrazovanju poput regionalnih centara kompetentnosti te investicije kojima bi se u potpunosti osigurale infrastrukturne pretpostavke za održavanje jednosmjenske nastave u svim školama županije i podizanje standarda usluga u školstvu” – kazao je Kaniški te izdvojio iznos od 33,3 milijuna kuna koji ide za izgradnju i ulaganje u objekte srednjih i osnovnih škola.

U sklopu tog iznosa je, između ostalog, dogradnja triju osnovnih škola, izgradnja sedam školskih sportskih dvorana te nadogradnja praktikuma Srednje strukovne škole za potrebe strukovnog centra izvrsnosti za tekstil i kožu.

Za dio navedenih objekata tijekom 2021. godine pokrenut je postupak izrade projektne dokumentacije, dok će sva potrebna projektna dokumentacija za spomenute objekte biti realizirana u prvoj polovici 2022. godine. „Zdravlje žitelja županije te zdrav okoliš i prirodni resursi također su prioriteti narednog trogodišnjeg proračunskog razdoblja. Briga za zdravlje vidljiva je kroz znatne investicije u zdravstveni sustav Varaždinske županije, ukupno 49 milijuna kuna ili 16 posto proračuna. Radi se o projektima kao što su centralni operacijski blok Opće bolnice Varaždin, Respiracijski centar Klenovnik, jedinica za liječenje moždanog udara, dnevna bolnica OBV, Spinalni centar Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva” – pojasnio je Kaniški.

Dodao je i da je briga za zdrav okoliš i prirodne resurse najvidljivija kroz projekt geotermalnih izvora Bukotermal, kojim se želi doprinijeti energetskoj samodostatnosti Županije i smanjenju emisije CO2 u proizvodnji energije. „Upravo je predloženi županijski proračun ključan za realizaciju 7 programskih točaka iz predizbornog programa koalicije HDZ-HSLS-HSU jer se njime osiguravaju sredstva za početak i provedbu ključnih odredbi programa koji je dobio većinsku podršku na lokalnim izborima u svibnju ove godine” – zaključio je Kaniški te podsjetio da se radi o obrazovnom sustavu kako sustavu jednakih šansi za sve, zdravstvu i socijalnoj skrbi, očuvanju i gospodarenju prirodnim dobrima, poduzetništvu, kulturi i sportu, sigurnosti te pomaganju i promicanju rada udruga građana.

Predsjednica Županijske organizacije HSLS-a Dragica Ratković istaknula je da se Ured za urbanizam mora pojačati i biti dostupan ne samo jedinicama lokalne samouprave, nego i gospodarstvu. „Ako znamo da imamo iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 46 milijardi kuna, moramo biti spremni sve napraviti na vrijeme, prijaviti se i iskoristiti ta sredstva koja su nam samo u ovom trenutku dana. Ovim je planom samo u turizmu za Hrvatsku predviđeno 2,2 milijarde kuna, a od toga se 40% odnosi na privatne investicije” – istaknula je Ratković dodavši da se sve investicije u Varaždinskim Toplicama odvijaju prema planu, zahvaljujući odličnoj suradnji s Varaždinskom županijom.

Jadranka Bahlen, uime županijske organizacije HSU-a, naglasila je kako u Varaždinskoj županiji više od dvije trećine umirovljenika živi ispod ruba siromaštva. „Posebno me veseli činjenica da je ova koalicija ispoštovala dogovor o povećanju sredstava za Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije i ta je sredstva znatno povećala u odnosu na proteklih 20 godina. Imamo više od osam tisuća učlanjenih umirovljenika kojima pomažemo tim sredstvima dobivenim iz županijskog proračuna, a ovaj je proračun, između ostalog, povećan jer ćemo više od 50 posto tih sredstava druge godine izdvojiti za uskrsne i božićne pakete umirovljenicima” – kazala je Bahlen.

Klub vijećnika HDZ-HSLS-HSU podržat će i izmjene Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Naime, poslovi prostornog uređenja i graditeljstva obavljat će se u sklopu zasebnog upravnog odjela koji će se dodatno kadrovski ojačati kroz raspisivanje javnih natječaja, dok će se poslovi zaštite okoliša i prirode obavljati zajedno s poslovima veznim uz poljoprivredu, a što se već ranije organizacijski pokazalo uspješnim.

Koalicija HDZ-HSLS-HSU najavila je i svoju jednoglasnu podršku prijedlogu odluke kojom se utvrđuje da je projekt “Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu” od interesa za Varaždinsku županiju jer doprinosi promicanju povijesti, kulture i razvoju turizma, obzirom da se radi o jednom od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  KUD Klaruš nastupio na 54. Voloderskoj jeseni

  Poznata gospodarsko-kulturna manifestacija Voloderska jesen najveća je i najstarija manifestacija posvećena običajima vezanim uz berbu grožđa, a predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a tijekom višednevnog trajanja manifestacije, održano je mnoštvo gospodarskih, turističkih i kulturnih događaja. Po prvi puta, ove su godine članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec nastupili na manifestaciji te predstavili svoj maruševečki kraj […]

  today17/09/2021 23

  0%