play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Klara Košćak – djevojka koja je uljepšala početak nove atletske sezone

Protekli je hrvatski atletski tjedan, osim nastupa i dva postolja naših uzdanica na mitingu Dijamantne lige u Dohi, nedvojbeno obilježila i mlađahna Varaždinka Klara Koščak. Pisali smo detaljno o njezinim rezultatima, ali nakon tjedna u kojem je ova 16-godišnjakinja srušila pet hrvatskih rekorda u tri discipline, red je da se još jednom osvrnemo na nju i da pokušamo rezimirati sve što je napravila od početka godine.

Naučili smo prijašnjih godina i desetljeća da se ne treba uvijek zanositi sjajnim rezultatima u mlađim dobnim kategorijama jer oni ne jamče i jednako uspješnu seniorsku karijeru. Imali smo uostalom brojne osvajače juniorskih i mlađejuniorskih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima koji u seniorskim vodama iz različitih razloga nikad nisu dotaknuli međunarodne vrhove. Zbog nedostatka uvjeta ili nedostatka motiva, zbog ozljeda, krivih procjena, odabira akademske karijere ili nekog šestog ili sedmog razloga. Upravo zato nam nije ni najmanja namjera tvrditi da u Klari sigurno imamo buduću zvijezdu, a pogotovo se nećemo razbacivati procjenama kako smo dobili novu Blanku, Sandru ili Saru. Stavljati takav teret na Klarina krhka leđa bilo bi potpuno kontraproduktivno i van svake pameti. No, razina rezultata koje u svojoj dobnoj kategoriji (a i u starijima) ostvaruje članica varaždinske Slobode doista je fascinantna i zato ćemo vas samo podsjetiti što je sve dosad napravila u 2021. godini.

Tijekom zime je briljirala na 60 metara prepone, a najbolji je rezultat ostvarila na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Sofiji gdje je trčala 8.25. Srušila je time hrvatski mlađejuniorski i juniorski rekord, a bio je to i uvjerljivo najbolji rezultat na svijetu tijekom dvoranske sezone u U-18 kategoriji, te četvrti u U-20 kategoriji. Kao šlag na tortu, ispunila je tim rezultatom i normu za seniorsko Europsko dvoransko prvenstvo u Torunu na kojem je bila druga najmlađa sudionica. S 8.27 završila je na 34. mjestu među 44 atletičarke koje su startale u kvalifikacijama.

I nakon što se iz dvorane preselila na stadion, nastavila je u istom ritmu. Za početak je s 38.83 srušila mlađejuniorski i juniorski rekord na 300 metara. Samo nekoliko dana kasnije uslijedio je još veći “prasak” – seniorski hrvatski rekord u sedmoboju s 5615 bodova!

Nije se, naravno, na tome zaustavila, pa je tako u svojoj najjačoj pojedinačnoj disciplini, 100 metara prepone, najprije na mitingu Dinamo-Zrinjevca trčala 13.58 i srušila hrvatski mlađejuniorski rekord, a onda je prošli tjedan u Ptuju bila još i brža, te s 13.52 dodatno popravila mlađejuniorski, ali srušila i juniorski rekord.

Na krilima tog uspjeha stigla je prošli vikend na zagrebački stadion Mladosti na kojem se održavalo natjecanje za Kup i Ekipno prvenstvo Hrvatske za juniore. Prvi je dan istrčala 100 metara za 12.01 i za dvije stotinke nadmašila hrvatski mlađejuniorski rekord, da bi drugi dan poletjela 6,30 metara u dalj. Taj je rezultat bio posebno upečatljiv jer je njime srušila hrvatski juniorski rekord koji je trajao čak 51 godinu, odnosno otkad je Radojka Franzoti 1970. skočila 6,18 metara. Dakako, srušila je ujedno i mlađejuniorski rekord Paole Borović (6,16) iz 2011. godine.

Svjetske ljestvice za mlađe juniorke (U-18) trenutno izgledaju ovako: Klara je uvjerljivo prva na 100 metara prepone (drugoplasirana Amerikanka Tairah Johnson ima 25 stotinki slabiji rezultat) i u sedmoboju (drugoplasirana Austrijanka Sophie Kreiner zaostaje 115 bodova), te četvrta u skoku u dalj. Na juniorskim ljestvicama (U-20), u društvu znatno starijih djevojaka, na visokom je četvrtom mjestu u sedmoboju. Na žalost, otkazano je Europsko mlađejuniorsko prvenstvo koje se u kolovozu trebalo održati u Rietiju i na kojem bi Klara sasvim sigurno bila velika kandidatkinja za visoke plasmane. No, zato ima norme i na 100 m prepone, i u skoku u dalj, i u sedmoboju za ovogodišnje Europsko juniorsko prvenstvo u Tallinnu (15. – 18. srpnja) i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Nairobiju (17. – 22. kolovoza). Sada će s tatom i trenerom Patrikom, koji radi s grupom varaždinskih atletičara među kojima je i Klarina mlađa sestra Jana, morati pametno odvagnuti i odlučiti u kojim će disciplinama nastupiti na kojem natjecanju.

Klara nam je, u svakom slučaju, uljepšala početak nove atletske sezone, a vjerujemo da ćemo i u sljedećim tjednima dobivati još puno dobrih vijesti s njezinim potpisom.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Donja Voća uz partnere uspješno provela projekt ˝Zaželi-biti uključena faza II˝

  Općina Donja Voća uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Ivanec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područni ured Varaždin i Udruge za socijalne aktivnosti i potporu pri zapošljavanju Mentor u razdoblju od 18 mjeseci provodila je projekt ˝Zaželi biti uključena-faza II˝ čija je ukupna vrijednost 458.600 kuna, a u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je bio omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih […]

  today12/07/2022 2