play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kino Gaj – Razigrano kino

Od listopada prošle godine u kinu Gaj se intenzivno odvijaju aktivnosti u projektu „Razigrano kino“.

Projekt provodimo u partnerstvu s Kinom Valli iz Pule i Kinom Romuva iz litvanskog grada Kaunasa, a sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz programa Kultura, potprograma Media, a u sklopu zajednice Europa Cinemas unutar grant sheme Inovacije za suradnju.

 

Projekcije europskih filmskih klasika

Tijekom projekta smo imali priliku pogledati osam europskih filmskih klasika, a uvodnu riječ su imali ugledni filmski znalci kao što su Dubravka Kalinić Lebinec, Ejla Kovačević, Sara Horvatić, Ivica Perinović, Marko Stojiljković, Mario Bobek i Filip Kušter.

Za odabir filmova bilo je zaduženo međunarodno stručno povjerenstvo, a odabrani filmovi predstavljaju presjek europske filmske umjetnosti. Naravno, u samo osam projekcija nije bilo moguće prikazati sve važne europske filmove, ali odabir je svakako reprezentativan. Prikazani su filmovi La Grande Bellezza, Call me by your name, The Square, Leon – The Professional, Jagten, Lobster, Paris – Texas i La dolce vita, a sve projekcije su bile iznimno dobro posjećene.

 

Filmski kvizovi

Organizirano je osam filmskih kvizova na temu europskog filma koje je vodila poznata varaždinska kvizologinja Ena Velagić, a surađivali smo s ugostiteljskim objektom Gossip Bar na obje njihove lokacije. Kviz se odvijao s istim pitanjima u sve tri partnerske ustanove pa je spontano nastala mala međunarodna kvizaška liga u kojoj su Varaždinci uvjerljivo pobijedili. Prva tri mjesta u Varaždinu osvojile su ekipe originalnih imena: Siva konkurencija – prvo mjesto, Umjereni radoholičari – drugo mjesto i Neuništiva jetra Mladena Grdovića – treće mjesto.

 

Edukacijske kartice

Razvijene su edukacijske kartice koje su dostupne na Internet stranicama sve tri ustanove i mogu se preuzeti besplatno. Njihova svrha je pomoći odgojiteljima, učiteljima i roditeljima u provođenju filmske nastave ili pak kartice mogu poslužiti kao vodilja tijekom razgovora o odgledanom filmu. Na karticama su pitanja uz pomoć kojih se može potaći razgovor s djecom o žanru, protagonistima i antagonistima, utjecaju boje i zvuka na radnju i ostalim filmskim izražajnim sredstvima.

 

Društvena igra „Igrajmo se kina“

I na kraju, u sklopu projekta je dizajnirana društvena igra na temu kinematografije. U igri mogu sudjelovati četiri igrača, igra se kockicama, karticama i žetonima, a obrati u igri mogu biti pozitivni ili negativni, ovisno o broju na kockicama i položaju na igraćoj ploči. Može se dogoditi da vaše kino napreduje ako vam bude odobreno financiranje ili ugledni umjetnik odabere prostor za predstavljanje svog rada. Međutim, isto tako se može dogoditi da nestane struje ili ne dobijete na vrijeme kopiju filma, u kom slučaju dobivate negativne bodove.

Društvena igra će biti predstavljena u srijedu 29. svibnja od 17 sati u Gossip baru, Hallerova 9.

 

Ukratko o projektu:

 

Naziv projekta: Playing Cinema – Razigrano kino

Nositelj: Cinema Centre Romuva (Kaunas) – Litva

​Partneri: Kino Gaj (Pučko otvoreno učilište Varaždin), Kino Valli (Pulski filmski festival) – Hrvatska

 

Projekt ima za cilj proširiti granice kinematografije i upoznati širu publiku s europskim filmom korištenjem metode gejmifikacije kojom želimo zainteresirali i uključili novu publiku u europsku kinematografiju. Metoda  obuhvaća  aktivnosti za filmsku edukaciju u kinu, školi ili za samostalno učenje. Igre potiču  osmišljavanje dinamičnog i privlačnog sadržaja za sve dobne skupine i izvrsno su sredstvo  kojim se potiče znatiželja, interes, želja za istraživanjem i improvizacijom, ali pridonose i smanjenju straha od pogreške.

Tijekom projekta u sva tri kina su održane projekcije osam europskih filmskih  klasika i održano je osam kvizova na temu europske filmske umjetnosti. Također, razvijene su edukativne kartice besplatno dostupne na web stranicama sva tri kina. Razvijena je igra za 4 do 6 igrača koja je tematski povezana s kinematografijom i upravljanjem kinom.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%