play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kampanja „Zaustavimo sepsu” nastavljena i ove godine: u subotu 16. rujna, na Franjevačkom trgu u Varaždinu bit će postavljen štand

Opća bolnica Varaždin već je dugi niz godina uključena u kampanju „Zaustavimo sepsu” koja je u svijetu započela 2014. godine. Upravo stoga, u subotu 16. rujna, na Franjevačkom trgu u Varaždinu bit će postavljen štand na kojem će djelatnici Opće bolnice Varaždin razgovarati s građanima i dijeliti letke s podacima o tome što je sepsa, kako nastaje, koji su uzroci i kako je prevenirati.

U sklopu ovogodišnje akcije, u srijedu, 13. rujna u Općoj bolnici Varaždin organizirano je predavanje za učenike 4. i 5. razreda Medicinske škole u Varaždinu, smjera sestrinstvo, a predavačice su bile pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski i glavna sestra Odjela za anesteziju, reumatologiju i intenzivno liječenje Ksenija Kuke koje godinama rade na edukaciji medicinskih sestara, učenika i studenata.

“Godinama organiziramo predavanja za učenike i studente, a ovoga smo puta pozvali učenike Medicinske škole kako bi ih, kao buduće zdravstvene djelatnike, educirali o ovom gorućem problem, ali i da ih na neki način afirmiramo da nam se danas-sutra i pridruže u našem radu u zbrinjavanju teških pacijenata. Ujedno, radimo na  novim smjernicama koje su izašle unutar Svjetske federacije medicinskih sestara intenzivne skrbi koji propisuju na koji način se zdravstvena njega i sama skrb pacijenta odvija kod septičkog bolesnika” kazala je Gajski. Dodala je da sve to rade s ciljem da zdravstveni radnici, pa i šira javnost, budu što više upoznati sa sepsom kao javnozdravstvenim problemom.

” Cilj nam je edukacija o tome kako mi kao zdravstveni djelatnici na odjelima na kojima radimo možemo što ranije prepoznati simptome sepse i alarmirati na vrijeme liječnika o simptomima koji se događaju kod pacijenta, a s druge strane, da i naši građani budu educirani o tome koji su simptomi i da je važno što ranije otići do liječnika, kako bismo spriječili nastanak teške kliničke slike” istaknula je Gajski.

Upozorila je da nas simptomi u početku mogu navesti na neke druge bolesti, no alarm za uzbunu je kada se kod pacijenta jave jaka drhtavica tijela, nizak krvni tlak, marmorizirana i hladna koža i prestanak mokrenja. Drugi simptomi koji se javljaju slični su nekim drugim upalnim bolestima kao što su visoka temperatura, ubrzani rad srca i ubrzano disanje što je rezultat povišene tjelesne temperature. Sepsa je imunološki odgovor organizma na infekciju koji može završiti teškom kliničkom slikom sepse, septičkim šokom s multiorganskim zatajenjem i na kraju smrtnim ishodom i važno je da se što više građana upozna s tim problemom.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024

  0%