play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kakav je stav resornog Ministarstva u vezi izgradnje Centara za gospodarenje otpadom?

Danas je u organizaciji  Hrvatske zajednice županija održani kolegij župana kojemu je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Osim dogovora o organiziranju i provedbi Izborne skupštine te o planovima i aktivnostima zajednice za predstojeće razdoblje, prisutni župani su imali prilike od ministra gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislava Čorića čuti kakav je stav resornog Ministarstva u vezi izgradnje Centara za gospodarenje otpadom, što je s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.- 2022. te kakav je stav Ministarstva u svezi iznijetih mišljenja JASPERS-a (instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB-om) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD-om) za podršku infrastrukturnim projektima) oko odlagališta otpada, inertne uporabe itd.

 

Ministar je naglasio da uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samouprave te građana. U tom kontekstu istaknuo je i važnost županija u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

Župan Anđelko Stričak je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom kolegiju te je naglasio kako su Centri za gospodarenje otpadom izuzetno važni  element  kod uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te je  bitno da svi uključeni dionici, od Ministarstva do lokalne i regionalne samouprave te Fonda problematiku vezanu za gospodarenje otpadom i rješavaju na profesionalan te odgovoran način, a na zadovoljstvo svih građana.

Detaljno stanje stupnja realizacije sustava gospodarenja otpadom predstavio je Josip Grgić, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Važno je napomenuti kako od ukupno trinaest centara trenutno rade samo dva – Kaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje. Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU sufinanciranje.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%