play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jura Zeleni ponovo obišao svoj maruševečki kraj

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni. Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec i udrugama s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana Svetog Jurja, 23. travnja. Pjesmom i plesom članica i članova svih sekcija KUD-a Klaruš koji preko 20 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica, manifestacija se nakon dvije pandemijske godine održala u punom izdanju. Započela je pjesmom i kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu. Jura Zeleni poveo je potom zavidnu povorku građana i udruga putem Čalinca, Kapelca, Koretinca pa sve do Donjeg Ladanja, gdje ga je dočekalo stotinjak mještana te članovi Mjesnog odbora 3. Donje Ladanje, pripadnici DVD-a Donje Ladanje i članice Udruge žena Maruša s tradicionalnim jelima maruševečkog kraja.

Dobro raspoloženi Jura kojeg je i ove godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za ovaj kraj uoči Jurjeva.

Dolaskom u Donje Ladanje, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. Događaj su uveličale i konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.

Zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani s područja Općine, članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, Udruge “Konj moj prijatelj”, Udruge žena Jurketinec, Udruge Prijatelji Maruševca, Lovačkog društva Fazan, Udruga umirovljenika Maruševec, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Maruševec.

U povorci su također bili i načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima, koji ističu važnost očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata. -Ponosimo se predanim radom KUD-a Klaruš na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog. Drago nam je što se u ovogodišnju manifestaciju uključio velik broj naših građana i naših udruga, nakon dvije godine pauze. Svima njima zahvaljujemo na suradnji i pomoći kod organiziranja najpoznatijeg običaja iz Općine Maruševec, a kojemu se građani vesele i iščekuju je čitave godine, poručuju iz Općine Maruševec koja je za sve sudionike povorke osigurala okrijepu u Donjem Ladanju.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Uspješan padobranski miting u Varaždinu

  Nakon gotovo tri godine na varaždinskom aerodromu je ponovo održana atraktivna priredba. Na velikom padobranskom mitingu nastupilo je više od stotinu padobranaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Francuske koji su uživali u atraktivnim skokovima s 4 tisuće metara. Organizatori ove atraktivne priredbe na varaždinskom nebu bili su Grad Varaždin, tvrtka Parkovi, Aeroklub Varaždin i padobranski klub Skydive Croatia, koji su padobrancima na varaždinskom aerodromu osigurali idealne uvjete. […]

  today26/04/2021 160

  0%