play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jeste li se samopopisali?

U Varaždinskoj županiji se dosad popisalo oko 16 posto stanovništva, odnosno više od 27.000 građana, po čemu je trenutno na petom mjestu u Hrvatskoj, dok je u cijeloj državni popisano više od 720.000.00 stanovnika. O tome su danas izvijestili župan Anđelko Stričak, ujedno predsjednik Županijskog popisnog povjerenstva, i ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković, a nakon radnog sastanka na kojem su razgovarali o tijeku provedbe prvog digitalnog Popisa stanovništva.

 

U provedbi popisa u Županiji će biti angažirano oko 420 osoba, među kojima je 320 popisivača, 40 kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora, naveo je župan Stričak koji je sve građane pozvao da se sami popišu do kraja ovoga tjedna.

– Zasad je Varaždinska županija u vrhu po odazivu, popisao se svaki šesti stanovnik, a vjerujem da će se u sljedećih nekoliko dana naši sugrađani još više angažirati te da će brojke biti još bolje. Osobno sam iskoristio mogućnost samopopisivanja koje nije zahtjevno te ga preporučam svima jer je, epidemiološki gledano, to najsigurniji i najbrži način. Pozivam vas da iskoristite ovu mogućnost, obavite svoju dužnost i samostalno popišete sebe i sve članove svoga kućanstva putem portala e-Građani – kazao je župan te istaknuo važnost provođenja ovog najopsežnijeg i najsloženijeg statističkog istraživanja.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković zahvalila je županu i Županijskom popisnom povjerenstvu na suradnji i pomoći u pripremama za ovaj zahtjevan zadatak te navela da se s današnjim danom popisalo više od 720.000 ljudi te kako se Popis 2021. provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

 

– U prvoj fazi Popisa od 13. do 26. rujna 2021. građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva prijavom u elektronički sustav e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. U drugoj fazi Popisa od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom i pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale – pojasnila je.

 

Komentirajući pojavu lažnih popisivača, navela je kako pravi popisivači izlaze na teren tek u ponedjeljak 27. rujna te će imati prepoznatljive plave, maske, akreditaciju s logotipom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. te prijenosna računala i EU digitalnu covid-potvrdu.

 

Građane je ujedno podsjetila da kontrolnu šifru treba zapisati na papir, poslikati, isprintati ili poslati na mail te čuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi se predočila popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

 

Sastanku su prisustvovale i voditeljica Područne službe za statistiku Varaždin Jadranka Domislović te koordinatorica za područje Varaždinske županija Senija Fudurić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT u Varaždinskim Toplicama

    U Kongresnoj dvorani Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u srijedu je koncertom "Domovinu ljubim pjesmom" započeo projekt KUT - Kultura u toplicama. Radi se o projektu u sklopu kojeg će se, do početka lipnja ove godine, održati izvedbe i pjesnička večer korisnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i svim građanima Varaždinskih Toplica. Organizator projekta je Muški vokalni ansambl Špansko iz Zagreba, a upravo su oni bili […]

  today02/03/2024 3

  0%