play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jenkač poručio: „Bili ste u Novom Marofu i kad ste pogledali vidjeli ste kilometre ravnice? Ne, brijeg na brijegu!”

Nakon tematske sjednice Odbora za poljoprivredu koja se održala u Novom Marofu, na 93. sjednici poljoprivrednog Odbora, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač oštro je kritizirao sadašnju studiju projekta određivanja područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima čija je izrada prethodila pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima koji je trenutno u fazi javnog savjetovanja. Sjednici su nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik Ljubomir Majdak. Jenkač je pojasnio kako je područje Novog Marofa područje s otežanim uvjetima za sve poljoprivrednike. Kao razloge za to naveo je nagibno i kiselo tlo, mali postotak humusa u tlu, eroziju tla, sušu i elementarne nepogode. Međutim, unatoč svemu navedenom, Novi Marof nije područje otežanih uvjeta. “Svi ste čuli za Vidovečko zelje. Ista zemlja, općina do općine, sve je isto i sad su dvije općine – Petrijanec i Sračinec dobile otežane uvjete. Kad ste jučer pogledali oko Novog Marofa vidjeli ste kilometre ravnice? Ne, brijeg na brijegu! Prema analizi koja je preda mnom, za područje Novog Marofa sve je lošije od lošijeg” izjavio je Jenkač. Spomenuo je Jenkač kako svugdje, pa tako i u Novom Marofu, postoje brojne različite vrste tla te da poljoprivrednici nemaju samo jednu parcelu, već više njih te tako ponudio i rješenje Ministarstvu poljoprivrede. “Ne koncentrirajte se na jedinice lokalne samouprave jer svako tlo na našem području je različito. Katastrofa je da se definira kakvo je tlo po jedinicama lokalnih samouprava. U Novom Marofu, a i u brojnim drugim regijama, sigurno imamo dvadesetak različitih vrsta tla. Ministarstvo ima sve podatke, koncentrirajte se na svaku parcelu posebno i prema tim podacima dajte poticaje” rekao je Jenkač i naglasio kako je sadašnja studija kojom se koriste – loša.

Jenkač je poručio državnom tajniku Majdaku kako bi bilo najbolje da se krene ispočetka jer  pravilnikom o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima ne potiču ljude na bavljenje poljoprivredom. “Dok vidim kako se poljoprivrednici na području Novog Marofa, ali i na području cijele 3. izborne jedinice bore pronaći malo bolju zemlju pitam se „Pa zašto bi se oni više bavili poljoprivredom?”. Ovaj pravilnik je njima poticaj da se prestanu baviti poljoprivredom. Povucite pravilnik koji je loš jer ćemo imati smanjenje obrade zemlje te samim time i manje poljoprivrednika “oštro je poručio Jenkač.

Ministrica poljoprivrede Vučković složila se s Jenkačem oko izmjene pravilnika oko lokalnih samouprava te je rekla kako će predložiti promjenu i komisiji. “Kompenzacije ćemo napraviti kako bi tim ljudima bilo lakše. Što se tiče starosti određenih podataka, to stoji – stavila sam u postupak plan izrade novih pedoloških karata” izjavila je Vučković.

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Sastanak načelnika Vinice s predstavnicima udruga

  U dvorani Općine Vinica prošloga četvrtka je vinički načelnik Branimir Štimec održao sastanak s predstavnicima udruga s općinskog područja. Načelnik Štimec je tom prigodom predstavio aktualne projekte u Općini Vinica i najavio buduće događaje i radionice. Prva će se održati 19. listopada u dvorani Općine pod nazivom „Budimo spremni - upoznajmo svoje područje“, iduća će biti 23. studenog pod nazivom „Budimo spremni- Pripremimo se prije“, a dan nakon, 24. studenog, […]

  today08/10/2022 19

  0%