play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jedna od prvih izvedbi Huljićevog jedinstvenog djela Misa Mediterana u Varaždinu

Popularni hrvatski glazbenik, autor i producent Tonči Huljić boravio je u petak u Varaždinu, a u Gradskoj vijećnici susreo se s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim suradnicima. Razlog dolaska bio je dogovor o izvedbi njegovog autorskog djela, prve svjetske pop-mise. Riječ je zapravo o jedinstvenom glazbeno-scenskom djelu koje se može slušati i kao mjuzikl.

Tonči  Huljić predstavio je svoju ideju te pojasnio: Radnog naslova  Misa Mediterana je koncertna misa. To nije liturgijska misa kakve su u povijesti pisali talentiraniji i pametniji od mene Bach, Beethoven, Mozart, Vivalidi … Ali ovo je suvremena glazba, misa koja se može slušati i na plaži i u vožnji i koja nije naporna. To je misa urađena po svim postulatima kako se rade liturgijske, klasične mise na latinskome jeziku. Praizvedba će biti u Splitu  6. kolovoza, a nakon toga planiramo izvedbe  u Opatiji i u Varaždinu. Bitno je reći da je ova misa urađena na katoličkim zasadama vjerovanja, ali je otvorena prema svima jer glazba pripada svima. – naveo je autor mnogobrojnih hitova koji decenijama dominiraju hrvatskom glazbenom pop-scenom.

O planovima za izvedbu pop-mise Mediterana u Varaždinu Huljić je rekao: „Mi smo tek došli u Varaždin najaviti i predstaviti svoju ideju. Naša je namjera da to bude u okviru Špancirfesta, prije ili poslije njega. To je jedno ekskluzivno djelo odobreno od svih nadležnih institucija koje bi trebale odobriti misu, a crkva je ta koju se prvu pita. I njima je stalo da uspjeh i popularnost mise bude takav, da služi i vjeri i činjenici da ne treba biti tako teško i ponekad nerazumljivo. Misa je napravljena u duhu ovoga vremena, uz nju se može plesat ali i meditirati. Uz nju se nećete skanjivati jer je urađena na katoličkim zasadama.“

 

Popularni splitski estradni umjetnik  također otkriva da je varaždinski umjetnik svjetskog glasa Nikola Vudrag angažiran za izradu scenografije i izradu omotnice za CD: „Meni je čast što je Nikola prihvatio raditi te stvari. Još prije dvije-tri godine vidio sam njegove reljefe i portrete. Vidio sam da se radi o jednom umjetniku otvorenog uma. Vrijeme je da Hrvatska zna da takvi ljudi postoje među nama i da su poznatiji u svijetu nego kod nas.“ – nahvalio je varaždinskog umjetnika  Huljić koji je ujedno došao u posjetu novootvorenom umjetničkom centru RezervArt.

Gradonačelnik je preslušao dijelove mise i rekao: „Drago mi je što je Tonči izabrao Varaždin za izvedbu ovoga djela, koje je sasvim nešto novo u odnosu na Huljićev rad do sada. Ovo je zanimljiv način obrade misnoga slavlja i misnih pjesama i pobudit će sigurno veliko zanimanje mladih, ne samo vjernika jer je riječ o napjevima koji su dio povijesti kulture, primjerice Ave Maria ili Agnus Dei.

Djelo je jako pamtljivo i pjevno, riječ je o pravom spektaklu sa orkestrom i zborovima, solistima, tako da će sama izvedba sigurno privući pozornost naših Varaždinaca. Planiramo izvedbu pored naše arene kao i Carminu Buranu, točan ćemo datum još odrediti. – zaključio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Sport

  Članovi SRD315 Sjeverozapad i ove godine briljirali u Istri

  Članovi Sportskog kluba SRD315 Sjeverozapad već tradicionalno svake godine nastupaju na 100 milja Istre, a dobra tradicija nastavljena je i ove godine na 9. izdanju utrke. Ekipa SRD315 Sjeverozapad ove je godine bila možda i najjača što se tiče broja sudionika, a ni rezultati nisu izostali. Utrka se odvijala kroz četiri različite rute i to: 168 km od Labina do Umaga, 128 km od Lovrana do Umaga, 68 km od […]

  today15/04/2022 14