play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jedna od prvih izvedbi Huljićevog jedinstvenog djela Misa Mediterana u Varaždinu

Popularni hrvatski glazbenik, autor i producent Tonči Huljić boravio je u petak u Varaždinu, a u Gradskoj vijećnici susreo se s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim suradnicima. Razlog dolaska bio je dogovor o izvedbi njegovog autorskog djela, prve svjetske pop-mise. Riječ je zapravo o jedinstvenom glazbeno-scenskom djelu koje se može slušati i kao mjuzikl.

Tonči  Huljić predstavio je svoju ideju te pojasnio: Radnog naslova  Misa Mediterana je koncertna misa. To nije liturgijska misa kakve su u povijesti pisali talentiraniji i pametniji od mene Bach, Beethoven, Mozart, Vivalidi … Ali ovo je suvremena glazba, misa koja se može slušati i na plaži i u vožnji i koja nije naporna. To je misa urađena po svim postulatima kako se rade liturgijske, klasične mise na latinskome jeziku. Praizvedba će biti u Splitu  6. kolovoza, a nakon toga planiramo izvedbe  u Opatiji i u Varaždinu. Bitno je reći da je ova misa urađena na katoličkim zasadama vjerovanja, ali je otvorena prema svima jer glazba pripada svima. – naveo je autor mnogobrojnih hitova koji decenijama dominiraju hrvatskom glazbenom pop-scenom.

O planovima za izvedbu pop-mise Mediterana u Varaždinu Huljić je rekao: „Mi smo tek došli u Varaždin najaviti i predstaviti svoju ideju. Naša je namjera da to bude u okviru Špancirfesta, prije ili poslije njega. To je jedno ekskluzivno djelo odobreno od svih nadležnih institucija koje bi trebale odobriti misu, a crkva je ta koju se prvu pita. I njima je stalo da uspjeh i popularnost mise bude takav, da služi i vjeri i činjenici da ne treba biti tako teško i ponekad nerazumljivo. Misa je napravljena u duhu ovoga vremena, uz nju se može plesat ali i meditirati. Uz nju se nećete skanjivati jer je urađena na katoličkim zasadama.“

 

Popularni splitski estradni umjetnik  također otkriva da je varaždinski umjetnik svjetskog glasa Nikola Vudrag angažiran za izradu scenografije i izradu omotnice za CD: „Meni je čast što je Nikola prihvatio raditi te stvari. Još prije dvije-tri godine vidio sam njegove reljefe i portrete. Vidio sam da se radi o jednom umjetniku otvorenog uma. Vrijeme je da Hrvatska zna da takvi ljudi postoje među nama i da su poznatiji u svijetu nego kod nas.“ – nahvalio je varaždinskog umjetnika  Huljić koji je ujedno došao u posjetu novootvorenom umjetničkom centru RezervArt.

Gradonačelnik je preslušao dijelove mise i rekao: „Drago mi je što je Tonči izabrao Varaždin za izvedbu ovoga djela, koje je sasvim nešto novo u odnosu na Huljićev rad do sada. Ovo je zanimljiv način obrade misnoga slavlja i misnih pjesama i pobudit će sigurno veliko zanimanje mladih, ne samo vjernika jer je riječ o napjevima koji su dio povijesti kulture, primjerice Ave Maria ili Agnus Dei.

Djelo je jako pamtljivo i pjevno, riječ je o pravom spektaklu sa orkestrom i zborovima, solistima, tako da će sama izvedba sigurno privući pozornost naših Varaždinaca. Planiramo izvedbu pored naše arene kao i Carminu Buranu, točan ćemo datum još odrediti. – zaključio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općoj bolnici Varaždin dodijeljeni certifikati kvalitete

  U Općoj bolnici Varaždin održana je svečanost dodjele certifikata kvalitete, a svečanosti su nazočili državni tajnik u ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik županijske Skupštine dr.sc. Josip Križanić, ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, njegov zamjenik Marko Hlebar, dr.med., spec.kirurgije, ortopedije i traumatologije,  pomoćnica ravnatelja OB Varaždin zadužena za kvalitetu Dubravka Dobec Gorenak, dr.med., spec. neurologije, predsjednica Upravnog vijeća OB Varaždin […]

  today23/09/2022 11

  0%