play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jedna od prvih izvedbi Huljićevog jedinstvenog djela Misa Mediterana u Varaždinu

Popularni hrvatski glazbenik, autor i producent Tonči Huljić boravio je u petak u Varaždinu, a u Gradskoj vijećnici susreo se s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim suradnicima. Razlog dolaska bio je dogovor o izvedbi njegovog autorskog djela, prve svjetske pop-mise. Riječ je zapravo o jedinstvenom glazbeno-scenskom djelu koje se može slušati i kao mjuzikl.

Tonči  Huljić predstavio je svoju ideju te pojasnio: Radnog naslova  Misa Mediterana je koncertna misa. To nije liturgijska misa kakve su u povijesti pisali talentiraniji i pametniji od mene Bach, Beethoven, Mozart, Vivalidi … Ali ovo je suvremena glazba, misa koja se može slušati i na plaži i u vožnji i koja nije naporna. To je misa urađena po svim postulatima kako se rade liturgijske, klasične mise na latinskome jeziku. Praizvedba će biti u Splitu  6. kolovoza, a nakon toga planiramo izvedbe  u Opatiji i u Varaždinu. Bitno je reći da je ova misa urađena na katoličkim zasadama vjerovanja, ali je otvorena prema svima jer glazba pripada svima. – naveo je autor mnogobrojnih hitova koji decenijama dominiraju hrvatskom glazbenom pop-scenom.

O planovima za izvedbu pop-mise Mediterana u Varaždinu Huljić je rekao: „Mi smo tek došli u Varaždin najaviti i predstaviti svoju ideju. Naša je namjera da to bude u okviru Špancirfesta, prije ili poslije njega. To je jedno ekskluzivno djelo odobreno od svih nadležnih institucija koje bi trebale odobriti misu, a crkva je ta koju se prvu pita. I njima je stalo da uspjeh i popularnost mise bude takav, da služi i vjeri i činjenici da ne treba biti tako teško i ponekad nerazumljivo. Misa je napravljena u duhu ovoga vremena, uz nju se može plesat ali i meditirati. Uz nju se nećete skanjivati jer je urađena na katoličkim zasadama.“

 

Popularni splitski estradni umjetnik  također otkriva da je varaždinski umjetnik svjetskog glasa Nikola Vudrag angažiran za izradu scenografije i izradu omotnice za CD: „Meni je čast što je Nikola prihvatio raditi te stvari. Još prije dvije-tri godine vidio sam njegove reljefe i portrete. Vidio sam da se radi o jednom umjetniku otvorenog uma. Vrijeme je da Hrvatska zna da takvi ljudi postoje među nama i da su poznatiji u svijetu nego kod nas.“ – nahvalio je varaždinskog umjetnika  Huljić koji je ujedno došao u posjetu novootvorenom umjetničkom centru RezervArt.

Gradonačelnik je preslušao dijelove mise i rekao: „Drago mi je što je Tonči izabrao Varaždin za izvedbu ovoga djela, koje je sasvim nešto novo u odnosu na Huljićev rad do sada. Ovo je zanimljiv način obrade misnoga slavlja i misnih pjesama i pobudit će sigurno veliko zanimanje mladih, ne samo vjernika jer je riječ o napjevima koji su dio povijesti kulture, primjerice Ave Maria ili Agnus Dei.

Djelo je jako pamtljivo i pjevno, riječ je o pravom spektaklu sa orkestrom i zborovima, solistima, tako da će sama izvedba sigurno privući pozornost naših Varaždinaca. Planiramo izvedbu pored naše arene kao i Carminu Buranu, točan ćemo datum još odrediti. – zaključio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Općina Maruševec podupire projekte u gospodarstvu i turizmu

  Općina Maruševec je i ove godine pružila priliku poduzetnicima da prijave svoje projekte za sufinanciranje kroz “Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Općine Maruševec za razdoblje 2024. – 2025. godine“. - Općina Maruševec kroz ove poticajne mjere nastoji povećati broj uspješnih poslovnih poduhvata na svom području i potaknuti stvaranje novih radnih mjesta te povećati konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) kroz nabavu nove ili zamjenu postojeće […]

  today30/05/2024 13

  0%