play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Javno-zdravstvena akcija „Znaš li svoj broj“

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu, u subotu 11. svibnja održana je javno-zdravstvena edukativna akcija „Znaš li svoj broj“ koju su uz potporu Grada Varaždina organizirali Hrvatsko društvo za arterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatska liga za hipertenziju.

Akcija, kojoj je cilj podizanje važnosti prevencije i rane dijagnoze dislipidemija građana, održana je uz 5. Humanitarnu utrku grada anđela koja je privukla velik broj građana Varaždina i gostiju. Uz sudjelovanje na rekreativnoj utrci ulicama grada, građani Varaždina i gosti imali su priliku na štandovima izmjeriti šećer i kolesterol u krvi, te srčani tlak.

Utrku Grada anđela i javno zdravstvenu akciju podržao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.
Odlično smo spojili dvije akcije. Imamo više od 700 natjecatelja na 5. humanitarnoj utrci anđela, a imamo i akciju „Znaš li svoj broj“. To je vrlo, vrlo vrijedna akcija zato jer su kolesterol i trigliceridi tihe ubojice, isto kao i povišeni tlak. Ovo su najgore „tihe ubijice“ i zato se građani trebaju kontrolirati. Ova preventivna akacija zapravo služi da se građane osvijesti o tome da postoje „tihe ubojice“ koje treba kontrolirati. Trebaju dobiti i nutricionističke savjete kako bi spriječili povišeni kolesterol. Bitno je da se spajaju ovakve dvije akcije, trčanje i kontrola zdravlja. Puno je trkača provjerilo svoj broj, odnosno vrijednost kolesterola. Ali došlo je i puno građana, trg je prepun i zaista su se Varaždinci odazvali u lijepom broju – rekao je gradonačelnik Bosilj zahvalivši se organizatorima akcije.

Akciju su podržali o zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kao i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća.

Glavni organizator akcije izv.prof.dr.sc. Ivan Pećin, pokretač akcije Znaš li svoj broj? Te dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ i pročelnik Zavoda za bolesti matabolizma KBC Zagreb pojasnio je motiv akcije.
Znaš li svoj broj? je jedno od najbitnijih medicinskih pitanja za javno zdravstvo u 2024. godini i u godinama koje slijede. To je zato jer ne znamo svoje brojeve. Većina populacije u Hrvatskoj ne zna koliki im je tlak, koliki im je šećer a poglavito koliki im je kolesterol. To nas treba brinuti jer svaki drugi umrli u Hrvatskoj umro je zbog direktne posljedice nereguliranog i neprepoznatog tlaka, šećera i masnoće. Drago mi je da je Varaždin odmah nakon Zagreba uhvatio priključak i organizirao s nama ovu akciju te je pokazni primjer grada-partnera u ovoj javnoj zdravstvenoj akciji.

U Varaždinu je boravio i akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske hipertenzivne lige, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju HLZ te pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb koji je također ukazao na važnost ovakvih aktivnosti. Pokrenuo je akciju „Lov na tihog ubojicu“ te je objasnio o čemu je riječ.
Riječ je o velikoj akciji kojom želimo osvijestiti ljude o važnosti brige o vlastitom zdravlju. To je ključ, da ljudi prepoznaju faktore rizika koje unose sami i da mogu puno toga sami poduzeti. Hrvatska liga za hipertenziju radi ove akcije zbog „Lova na tihog ubojicu“ godinama i drago mi je što smo danas u Varaždinu i što smo ju spojili sa sportskom manifestacijom. Važan je sport, važna je svakodnevna tjelesna aktivnost. Prava organizirana prevencija u Hrvatskoj ne postoji i upravo zato mi radimo ovakve akcije da potaknemo naše ljude da se sami više brinu o svome zdravlju. Drago mi je da na utrci vidim i puno djece, s preventivom treba krenuti na vrijeme je „Lako je pisati u pijesku, teško je klesati u kamenu“ – napomenuo je akademik Bojan Jelaković.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Izložba „zaboravljene“ varaždinske likovne umjetnice Aleksandrine Pascuttini

  Bila bi svakako nepravda da se u povijesnu galeriju poznatih varaždinskih likovnih umjetnika, na čelu s Miljenkom Stančićem, ne uključi i Aleksandrina Pascuttini, i to navlastito kao samosvojna grafičarka. Naime potkraj 60-tih i početkom 70-tih godina prošloga stoljeća, mlada se umjetnica nametnula i meritornoj likovnoj kritici cijelim opusom grafičkih djela izvedenih u kombiniranim tehnikama dubokog tiska. Moglo se to, među ostalim čuti prilikom otvorenja pomalo neuobičajene ali zanimljive izložbe u […]

  today28/04/2021 97

  0%