play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ivanec dobiva multifunkcionalni Memorijalni centar Domovinskog rata

Kao što je i najavio na sastanku održanom u njegovom uredu krajem prošle godine, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, skupa s pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renatom Skoko, posjetio je ivanečku HVIDR-u i Ogranak dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Sastanku je nazočila i ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek, a tema je bila dodjela prostora braniteljskim udrugama i Crvenom križu, u svrhu što kvalitetnije provedbe njihovih aktivnosti od općeg društvenog značenja. U pitanju su dva prostora na ‘lijevom krilu’ zgrade u ulici Đ. Arnolda u Ivancu, u kojoj se trenutno nalazi dio županijske arhive, te dugačak hodnik, a planove za njihovo korištenje i prijedloge gostima iz županije prenijeli su predstavnici Crvenog križa i ivanečkih braniteljskih udruga.

Predstavnici braniteljskih udruga su upoznali župana kako rade na izuzetno mnogo programa kroz godinu i da im je neophodan kvalitetan, autonoman prostor za njihovu pripremu, koje su u pravilu duge, temeljite i opsežne. Ponovili su županu Stričak ideju da taj prostor urede u Memorijalni centar Domovinskog rata s više sadržaja, koji bi koristila cijela zajednica, u neku ruku bi i obogatio turističku ponudu Grada Ivanca, upoznavši da je ranijim dogovorima u planu bilo da on bude na drugom mjestu, no dogovori su se, ne krivnjom braniteljskih udruga, u potpunosti izjalovili i sada su prisiljeni od županije tražiti prostor. U njemu bi se, uz vlastita sredstva, te značajnu pomoć dugogodišnjih sponzora, koji su spremni pomoći, uredili hodnik i prostorije tako da bi se izložile ratne memorabilije, fotografije, oprema, odjeća, obuća iz Domovinskog rata i slično. Jedan bi prostor bio audio-vizualnog karaktera za edukativne potrebe, u kojemu bi se prikazivala dokumentarna svjedočenja iz doba Domovinskog rata, primarno za učenike, ali i sve zainteresirane, među kojima i „Zaboravljena mladost“, film kojeg su napravili ivanečki dragovoljci, veterani i invalidi Domovinskog rata tijekom 2019. i 2020., a službeno predstavili 2021. godine. Isto tako, i dalje bi se u uredovno vrijeme primali hrvatski branitelji cijelog područja bivše Općine Ivanec, kojima bi se pomagalo u okviru Statutarnih načela i mogućnosti, prije svega u humanitarnim aktivnostima, te ih kvalitetnih i pravodobnim informacijama upućivalo u županijske i državne institucije gdje im se može pružiti potrebna i tražena pomoć. „Bilo bi žalosno i velika šteta da nestankom braniteljskih udruga, što je biološka neminovnost, nestane i priča o ulozi šireg područja u Domovinskom ratu, koja je bila iznimno velika, i tim povodom smo u kontaktu s povjesničarima, koji bi, uz našu pomoć s godinama preuzeli vođenje centra i nastavili s promocijom Domovinskog rata na našemu području.“, istaknuli su u braniteljskim udrugama, navevši kako od županije traže dodatan prostor, a da će ga oni sami urediti.

Županu Stričaku, koji je i sam hrvatski branitelj, pripadnik legendarnih Roda, ideja Memorijalnog centra Domovinskog rata izuzetno se dopala, te je najavio pomoć, odnosno dodjelu prostora braniteljskim udrugama i GDCK Ivanec, inicirajući njihov zajednički dogovor.

Pročelnica Skoko također je napomenula kako ne vidi većih zapreka za dodjelom spomenutih prostora, koji su sada relativno nefunkcionalni, te da županija ima mogućnost preseljenja arhive u druge prostore. Za to su branitelji ponudili svoju pomoć. Načelno je dogovoreno kako će GDCK Ivanec koristiti jednu kancelarijsku prostoriju, a braniteljske udruge tri kancelarijske i hodnik, kojega će urediti na način kako je već istaknuto.

Sastanku je nazočio potpredsjednik Gradskog vijeća Ivanca Zdenko Đuras, a pozvan je i gradonačelnik Batinić, no on se zbog svojih obveza nije bio u mogućnosti odazvati u predviđenom terminu.

Župan Stričak i pročelnica Skoko su tijekom boravka u Ivancu obišli i dio županijskih prostora u zgradi Ispostave u Ivancu, potom Crvenog križa, a zadržali su se i u kratkom razgovoru s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Robertom Čusekom, koji se, također, zalaže da se prostor dodijeli braniteljskim udrugama, s kojima, kako je rekao, Centar izuzetno dobro surađuje već dulji period.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Kuburaška udruga Maruševec nastupila u završnom programu 57. Đakovačkih vezova

  Jučer je središtem Đakova, prošao svečani mimohod u sklopu završnog programa ovogodišnjih 57. Đakovačkih vezova, manifestacije izvornog narodnog folklora međunarodnog karaktera. Domaćini i brojni posjetitelji uživali su u defileu tradicijskih slavonskih narodnih nošnji i napjevima starih slavonskih pjesama posljednjeg dana Đakovačkih vezova. Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovale folklorna skupina zemlje-partnera Republike Sjeverne Makedonije, iz Meksika, te skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, […]

  today10/07/2023 62

  0%