play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Istraživanje pokazalo: Mladi su depresivni, anksiozni, skloni samoranjavanju i suicidalnim namjerama

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je petogodišnjeg projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T.)“ s ciljem istraživanja pozitivnog razvoja mladih u Hrvatskoj.Istraživanje se provodi u pet hrvatskih gradova, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Varaždinu. Od školske godine 2021./2022. u istraživanje je uključeno ukupno 3464 učenika prvih razreda, kao i 1710 roditelja te 1012 nastavnika tih učenika. Istraživanje je longitudinalno, odnosno učenici će biti ispitivani svake godine do kraja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. S područja Varaždinske županije, u prvoj točci mjerenja sudjelovalo je 645 učenika prvih razreda iz svih škola s područja Varaždinske županije, od čega gotovo podjednak broj djevojaka i mladića. 30% učenika pohađalo je gimnazijski program, 43% njih četverogodišnje/petogodišnje srednje škole dok je 27% učenika iz trogodišnjih strukovnih škola. Prilikom predstavljanja rezultata prvog vala istraživanja u Županijskoj palači voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Miranda Novak istaknula je kako su rezultati istraživanja dobiveni na području Varaždinske županije pokazali slične trendove u odnosu na ostale gradove.

Zabrinjavajući su rezultati istraživanja jer vidimo visoko prisutne simptome problema mentalnog zdravlja – ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa navelo je 20 do 30 posto učenika kojima bi se svakako trebala posvetiti značajnija pažnja. Očito je da imamo poteškoća i sa suicidalnim tendencijama, odnosno sa suicidalnim namjerama i planovima, a čak 4 posto adolescenata pokušalo je počiniti samoubojstvo. Više od 20 posto učenika izjasnilo se da su se namjerno samoranjavali i nanosili bol, a tek su učenici prvog razreda srednjih škola. Uočeno je da su dosta prisutni i problemi poremećaja prehrane. Između 20 i 30 posto adolescenata opterećuje se promišljanjem o hrani, 34 posto smatra da su debeli, iako to ne smatra nitko u njihovoj okolini, a njih 10 posto da je u zadnja tri mjeseca izgubilo čak osam do deset kilograma” – navela je voditeljica projekta Novak ističući kako su karakteristike pozitivnog razvoja kod adolescenata veće što je veća podrška roditelja, nastavnika u školi i što je bolja školska klima. „To je za preventivne strategije izuzetno važan podatak jer to znači da nismo nemoćni i da ne trebamo samo gledati što se s mladima događa nego da kroz obiteljske intervencije, kroz rad s članovima obitelji, nastavnicima možemo doći do promjena kod mladih danas” – navela je Novak.

Jedan od panelista okruglog stola bio je predstojnik podružnice Obiteljskog centra Varaždin Siniša Česi koji je također istaknuo da su rezultati zabrinjavajući. „Budući da smo dvije godine bili suočeni s pandemijom koronavirusa i da smo svakodnevno okruženi s negativnim vijestima, možemo reći da su ovi rezultati i očekivani. Ono što sve nas treba potaknuti, od stručnjaka do institucija, da pokušamo pružiti više pomoći zaštiti mladih, da se više radi s njima u smislu da im se pruža adekvatna pomoć i podrška. Što se tiče same konzumacije opojnih sredstava, puno je srednjoškolaca sklono njihovom konzumiranju. U odnosu na prijašnje godine, kada je to bila sklonost konzumiranju alkohola i marihuane, danas je to sklonost ljepilu. To je također zabrinjavajući podatak jer se sve više ide prema jeftinijim sredstvima koja brzo dovode do ovisnosti” – upozorio je Česi.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako nedavnim predstavljanjem alarmantnih podataka vezanih uz konzumaciju energetskih pića kod mladih i ovim okruglim stolom, Varaždinska županija zapravo pokazuje kako je otvorena za dijalog i suradnju s roditeljima i stručnjacima. „Iznimno nam je bitno detektirati probleme i izazove s kojima se susreću naši mladi, a sve to kako bismo zajedničkim snagama stvorili zdrave, kvalitetne, samosvjesne i odgovorne ljude. To nažalost ne možemo sami, ali u suradnji sa stručnjacima, s našim Upravnim odjelom za prosvjetu, te kroz rad Savjeta za mlade i Savjeta za zdravlje mi se maksimalno kako bismo sukladno našim mogućnostima doprli do naših mladih, ukazali na probleme i zajedničkim snagama ih pokušali riješiti” – zaključila je zamjenica Zagorec.

Predstavljanju rezultata prisustvovali su zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sanja Herceg, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač koja je ujedno bila i jedna od panelistica, zajedno s psihologinjom Jelenom Portner, predstavnici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, zdravstva, policije i socijalne skrbi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%