play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Inspekcija zabranila imenovanje ravnatelja IV. Osnovne škole u Varaždinu – slijedi novi natječaj

Zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli sve okolnosti koje su dovele do toga da je služba prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja zabranila IV. Osnovnoj školi u Varaždinu imenovanje ravnatelja.

Zamjenik gradonačelnika je uvodno naveo sve programe kojima se pokazuje da su mladi u samom vrhu prioriteta aktualne gradske politike te je dao osvrt na aktualna događanja u toj varaždinskoj školi:

-Događanja kojima smo svjedoci u našoj 4. OŠ pokazuju da postoje određene poteškoće koje mi kao osnivači, moramo riješiti zajedno s kolektivom, učiteljima i djelatnicima iz ove škole. Bivša ravnateljica je dala ostavku ovog ljeta, više od godinu dana prije isteka njenog mandata što samo po sebi govori o lošem stanju na toj školi, a čini se da se i nakon postavljanja nove v.d. ravnateljice stvari nisu pomakle na bolje. Štoviše, nakon ovih zadnjih događanja oko natječaja za novu ravnateljicu i rješenja prosvjetne inspekcije koje je poništilo natječaj, ostavki 3 članice školskog odbora iz redova učitelja i kolektiva, jasno je da su problemi dublje prirode i da se osnivač mora uključiti kako bi se problemi počeli rješavati. Sve ovo što se očito godinama događa na toj školi, a kulminiralo je ovim događajima, ukazuje na dubinu problema koji nisu i ne smiju postati nekakav politički problem kako ga neki žele lažno prikazati, ne smiju biti meta potkusurivanja političkih aktera, stranaka ili pojedinaca da za male političke probitke pokušaju zaraditi pokoji politički bod. Kad je riječ o školi, o obrazovnim ustanovama, morali bi se držati one stare Smojine iz Velog mista: Neću politiku u moju butigu! Politici nema mjesta u školama, iako nas se proziva a pojedini politički subjekti nas pokušavaju smjestiti u područje pogodovanja i kadroviranja. U osom slučaju, kao i u svim ostalim slučajevima u školama nemamo utjecaj i ne želimo imati utjecaj – rekao je Marković.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić novinarima je detaljno i precizno prepričala kronologiju događanja od trenutka kada je bivša ravnateljica podnijela zahtjev za razrješenjem. Posebno je napomenula datume objavljivanja oglasa s natječajem u Narodnim novinama iz kojeg je razvidno da je već u tom trenutku natječaj bio nezakonit jer je prekršen rok od 30 dana za objavu. Također je ukazala na točne termine zaprimanja predstavke o nepravilnostima u natječaju, te na mnoge nezakonitosti i nepravilnosti koje su se dogodile tijekom procedure koju je provodila škola.

Miroslav Marković je zatim zaključio:

-Sasvim je razvidno kako se u ovom slučaju od strane osnivača tj. Grada u potpunosti ispoštovala procedura od trenutka kada smo zaprimili predstavku jedne od kandidatkinja. Osnivaču je dužnost preko svojih članova školskog odbora štititi zakonitost svih postupaka, ali i dignitet škole kojoj je osnivač, a time i dignitet samog Grada. Osnivač ima pravo pozvati svoje članove na konzultacije i dati preporuke ne prejudicirajući samostalnost u odlučivanju svakog člana školskog odbora. Isto tako, osnivač može i mora reagirati ako je bilo koji član školskog odbora svojim postupcima i odlukama negativno utjecao na ishode i time napravio bilo kakvu štetu školi i Gradu kao osnivaču. Ni u jednom trenutku nitko od strane osnivača nije pristrano i nezakonito poduzeo bilo kakve aktivnosti koje nisu u skladu s tim postulatima. To što su neki akteri na političkoj sceni pokušali krivnju prebaciti na osnivača ide njima na dušu, ali mi ćemo na to uvijek reagirati na isti način, argumentirano i s činjenicama izaći pred javnost kao što smo i danas nakon što smo prikupili sve relevantne informacije. – rekao je Marković.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%