play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Hrvatska osvojila brončanu medalju na prvom Europskom ekipnom prvenstvu u disc golfu

Hrvatska je osvojila brončanu medalju na prvom Europskom ekipnom prvenstvu u disc golfu koje se od 18. do 21. kolovoza održalo u Varaždinu na privremenom terenu uz varaždinsku Arenu.

Prvenstvo je organizirao Svjetski flying disc savez (World Flying Disc Federation), a izvršni organizator bio je varaždinski disc golf klub Lagoda.

“Jako sam ponosan na našu reprezentaciju koja je ostvarila nevjerojatan uspjeh i osvojila prvu povijesnu medalju za našu zemlju u natjecanjima u organizaciji WFDF-a. Sam nastup na ETDGC za Hrvatsku disc golf reprezentaciju je bio veliki uspjeh. Osim pandemije koja otežava organizaciju natjecanja i putovanja, poteškoće smo imali i u sastavljanju najboljeg tima zbog spriječenosti nekih od naših najboljih igračica i igrača. Ipak, pokazalo se da se zajedništvom i požrtvovnošću svakog od članica i članova tima može doći do vrhunskog rezultata. Ovo je bila odlična uvertira za Svjetsko timsko prvenstvo, koje će se održati sljedeće godine na istom mjestu. Za to ćemo se Prvenstvo posebno pripremiti i pokušati predstaviti Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu”, rekao je predsjednik Hrvatskog flying disc saveza Tomislav Gorički.

Na prvom izdanju ovog natjecanja trebalo je nastupiti 10-ak europskih reprezentacija no uslijed situacije s pandemijom Covid19, na kraju se natjecalo samo njih pet – Austrija, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija i Španjolska. Reprezentacija Slovenije je platila kotizaciju za sudjelovanje, no u posljednjem trenutno njihovi igrači i igračice su bili spriječeni da sudjeluju tako da se Slovenija računa kao šesta reprezentacija koja nije završila natjecanje.

 

Unatoč malog broja ekipa, kompetitivnost je bila na najvišem nivou i kroz četiri dana disc golf reprezentacije Austrije, Hrvatske, Francuske, Španjolske i Velike Britanije su se borile na terenu uz Arenu Varaždin za medalje te bodove Svjetskog poretka, pri čemu su prvi nositelji prvenstva bili igrači Francuske (8. reprezentacija svjetskog poretka), a slijedili su ih Austrijanci (9.), Velika Britanija (11.), Hrvatska (19.) i Španjolska (20.).

 

Hrvatsku reprezentaciju činili su kapetan i igrač Tomislav Gorički (Flying Disc klub Zagreb), igračice Ana Gorički (FDK Zagreb) i Danica Pajtak (Disc golf klub Varaždin) te igrači Aki Vucković, Nino Đurak, Aleksandar Sudžuković iz DKG Varaždin, Vanja Brozović iz DGK Zrinski (Čakovec) te Marko Marčec, još jedan Varaždinac iz zagrebačkog Disc golf kluba Agram.

Hrvatska reprezentacija, ubilježila je jako dobre nastupe u mečevima prve runde te je od osam mogućih uzela po dva boda protiv Francuske, Velike Britanije i Austrije, a uz to je pobijedila Španjolsku sa 6:2. Jedine bodove protiv favorizirane Austrije osvojio je  Aleksandar Vucković u pojedinačnom meču protiv Laurenza Schaurhofera. Vucković je nakon dvije početne staze ostvario prednost od dva boda. Iako se austrijski kapetan nije predavao te je u jednom trenutku uspio izjednačiti, Vucković nije dopustio preokret, vratio je početnu prednost i donio Hrvatskoj vrijedne bodove u borbi za medalju.

 

U konačnici, Hrvatska se plasirala u borbu za medalje, dok su Francuska i Španjolska igrale razigravale za plasman na 4. i 5. Mjesto.

Velika pobjeda protiv Austrije

“Sve nas je obradovala ova pobjeda jer nas je vratila u borbu za medalju i donijela malo elana čitavoj ekipi. Pobjeda protiv izrazitog favorita pokazala nam je da je na ovakvom terenu i u ovakvom formatu natjecanja sve moguće i dala nam vjeru u narednim mečevima.”, kazao je Vucković.

 

U finalnom razigravanju Hrvatska je pružila odličan otpor jače rangiranim reprezentacijama te izgubila 6:2 od Austrije i jednakim rezultatom od Velike Britanije i tako osvojila brončanu medalju. U posljednjem meču finalne runde Austrija je pobijedila Veliku Britaniju 8:0 te osvojila zlatnu medalju.

 

Francuska je lagano dobila svoje doigravanje sa Španjolcima i zauzela 4. mjesto.

 

Reprezentaciji Hrvatske ovo je bilo vrijedno iskustvo te već danas kreću pripreme za Svjetsko ekipno prvenstvo koje će se od 17. do 20. kolovoza iduće godine igrati u Varaždinu.

 

“Kao izvršni organizator ovog prvenstva mogu reći da smo jako zadovoljni što je isto održano, unatoč manjem broju reprezentacija uslijed pandemije Covid19, jer nam je to bilo odlično iskustvo i priprema za Svjetsko ekipno prvenstvo koje ćemo na istom mjestu organizirati za godinu dana, od 17. do 20. kolovoza 2022. Tom prilikom u Varaždinu očekujemo između 20 i 30 nacionalnih reprezentacija s 200 do 400 natjecatelja pa ćemo s ovogodišnjim iskustvima biti spremni na sve organizacijske zadatke i učiniti sve kako bi svi sudionici imali idealne uvjete za natjecanje, ali uz to i uživali u svom boravku u Varaždinu i kući ponijeli brojne prekrasne uspomene.”, zaključio je Dinko Šimenc u ime izvršnog organizatora DGK Lagoda.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nastavlja se Državno prvenstvo kuhara

  Jučer je završio drugi dan manifestacije „Dani hrvatskog kulinarstva“, čija se napeta natjecanja i zanimljive radionice održavaju u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. U jutarnjim satima programa počela su preostala natjecanja u sklopu 12. Kamelija kupa i državnog natjecanja u slastičarstvu, a tokom dana su proglašeni i prvi pobjednici. Zlatnu medalju u kuharskoj kategoriji ovogodišnjeg natjecanja učenika Kamelija kup osvojili su učenici iz Srednje škole Vinkovci, Ana Vrbovski i Franjo […]

  today06/04/2022 99

  0%