play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Hrvatska ima europskog prvaka u CoSpace Preliminary kategoriji – zlatna medalja ostaje u Varaždinskoj županiji

Svečanom podjelom medalja i priznanja završen je Europski RoboCup Junior 2023. u Varaždinu. Hrvatska ima europskog prvaka u CoSpace Preliminary kategoriji u kojoj se natječu učenici mlađi od 14 godina. Riječ je o Data CRO Teamu kojeg čine učenici šestog razreda varaždinske Šeste osnovne škole Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, inače polaznici Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije, a kojima je mentor Ivica Kolarić. Upravo njima medalje i priznanja uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, dok je najboljima u kategoriji Rescue medalje i priznanja uručio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. I dok je na domaćem terenu Hrvatska osvojila 1 zlatnu, 1 srebrnu i 5 brončanih medalja, vrijedi istaknuti da osim zlatne, u Varaždinu ostaju i tri brončane medalje.

Treće mjesto tako je u kategoriji Soccer Lightweight Entry pripalo ekipi AutoPrikratki koju čine Franko Prikratki i Branimir Bobinac, mentor Ivica Kolarić. Riječ je o kategoriji namjenjenoj početnicima do 19 godina starosti u kojoj roboti igraju nogomet jedan protiv drugoga 1:1. Brončana medalja u kategoriji Soccer Lightweight u kojoj nogomet igraju dva robota po timu, pripala je ekipi Centra izvrsnosti Varaždin, a koju čine Duje Handabaka i Borna Svržnjak, mentor Ivica Kolarić.

Svakako valja istaknuti i osvojeno treće mjesto u kategoriji CoSpace Advanced koje je pripalo ekipi BITSHIFT u sastavu: Antoni Glad, Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak, pod vodstvom mentora Gorana Šporčića.

Nagrada za Best Poster u kategoriji Soccer Entry za mlade do 19 godina pripalo je ekipi Robofreak koju čine Viktor Žmegač i Dino Furjan, polaznici Centra izvrsnosti Varaždinske županije, također pod vodstvom Ivice Kolarića.

I oni najmanji od pet do devet godina u kategoriji OnStage First Steps pod zajedničkim imenom „Varaždinci“ dobili su priznanje za Best Poster. Riječ je o Janku Mežnariću, Luki Pecevskom, Ivanu Seidlu, Dorijanu Mlakaru i Jani Gušić iz Dječjeg vrtića Varaždin, a pod vodstvom Marije Kolarić Bencun.

Inače, European RoboCUp Junior 2023. okupilo je 162 natjecateljska tima s preko 700 sudionika iz 18 zemalja. Hrvatska je nastupila sa 29 timova. Više od 500 natjecatelja pod vodstvom 200-tinjak mentora svoja znanja i vještine odmjerila su u 15 kategorija.

Njemačka je osvojila 4 zlatne, tri srebrne i 4 brončane medalje. Italija 4 zlatne i 4 srebrne. Mađarska 3 zlatne, 3 srebrne i 1 brončanu, dok je Francuska osvojila 2 zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Sloveniji je pripala jedna zlatna i jedna brončana medalja. Nizozemskoj jedna srebrna, Slovačkoj dvije srebrne i dvije brončane, Izraelu jedna srebrna, a Južnoj Koreji jedna brončana.

Organizator natjecanja bilo je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri bili Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku vam donosimo rezultate hrvatskih timova po kategorijama:

kategorija Rescue Line Entry

–      2. mjesto – Gacka Robotics – CROATIA

kategorija Soccer Entry

–      Best Poster – ROBOFREAK – CROATIA

kategorija Soccer Lightweight Entry

–      3. mjesto  – AutoPrikratki – CROATIA

–      Best Poster – ZTK Dubrovnik – CROATIA

kategorija Soccer Lightweight

–      3. mjesto  – Centar izvrsnosti Varaždin – CROATIA

kategorija CoSpace Preliminary

–      1. mjesto  – Data CRO Team – CROATIA

kategorija Cospace Advanced

–      3. mjesto  – BITSHIFT – CROATIA

kategorija OnStage First Steps

–      3. mjesto  – PIPI DUGA ČARAPA – CROATIA

–      Best Technical Interview – TESLA – CROATIA

–      Best Technical Video Demonstration – RAKETA – CROATIA

–      Best Poster – VARAŽDINCI – CROATIA

kategorija Onstage Preliminary

–      3. mjesto  – RoboSTone – CROATIA

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%