play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

HNS za veća ulaganja u poljoprivredu

Kako bi poljoprivrednicima olakšala poslovanje, Varaždinska županija će za mjere i programe koje provodi iz područja poljoprivrede u proračunu za 2022. godinu osigurati veća sredstva te će ona iznositi gotovo 7 milijuna kuna. Dogovor je to župana Anđelka Stričaka i Krunoslava Lukačića, posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede, te kluba vijećnika HNS-a.

 

– Veliki problem u razvoju poljoprivrednog sektora naše županije predstavlja veličina poljoprivrednih zemljišta, stoga će se dio sredstava namijeniti postupcima komasacije kako bi se stvorili preduvjeti za primjenu suvremenih metoda obrade poljoprivrednog zemljišta. Također, sredstva će biti namijenjena za izgradnju i jačanje infrastrukture, kao što su poljski putovi i odvodni kanali, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kao i stimuliranju produktivnosti te podizanju konkurentnosti i ponude poljoprivrednih proizvoda – istaknuo je Lukačić.

 

Lukačić je prezentirao rješenje spomenutog problema kroz aktualni javni poziv Ministarstva poljoprivrede te je pozvao jedinice lokalne samouprave i poljoprivrednike da iskažu interes za sudjelovanjem u provedbi postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta, a gdje su sredstva za isto osigurana u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz reformsku mjeru koja se odnosi na unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta, komasaciju i ulaganja.

 

– Svakako je bitno naglasiti da se po spomenutom javnom pozivu troškovi mogu sufinancirati iznosom od 80 % iz EU sredstava, a ostatak u iznosu od 20 % u jednakim dijelovima sufinancirat će županija i grad ili općina prijavitelja, te će cijeli postupak za same poljoprivrednike biti besplatan – naglašava posebni savjetnik.

 

Predmetnim javnim pozivom prihvatljivim troškovima smatraju se oni koji se odnose na poslove utvrđivanja postojećeg stanja u prostoru prije komasacije, katastarsku izmjeru, izradu geodetske osnove za komasacijsko područje, izradu katastarskog operata i druge geodetske poslove, analizu stanja i funkcionalnosti postojećih vodotoka i kanalske mreže, analizu stanja i funkcionalnosti postojećeg drenažnog sustava, analizu potrebe za navodnjavanjem, analizu potrebe za izgradnjom poljskih puteva, procjenu vrijednosti zemljišta na području provedbe komasacije te obavljanje drugih stručnih poslova u okviru komasacije, a osnovni je preduvjet da poljoprivrednici tj. vlasnici parcela pismeno potvrde pristanak na sudjelovanje u projektu.

 

– Veća ulaganja u poljoprivredu sugerirali smo već kod donošenja rebalansa za 2021. godinu, kada smo jednoglasno i bez zadrške podržali da se iznos od 7 milijuna kuna preusmjerava na obrazovanje i zdravstvo, s obzirom da se u fokus stavlja čovjeka, a što je u skladu s programskim smjernicama koje smo na ovogodišnjim lokalnim izborima prezentirali – poručio je Marijan Škvarić, predsjednik Kluba vijećnika HNS-a.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Novokom uskoro bogatiji za dva nova komunalna vozila

  Gradsko komunalno poduzeće Novokom uskoro će biti bogatije za dva nova specijalizirana vozila za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na kućnom pragu vrijedna preko 2 milijuna kuna. Naime, direktor novomarofskog poduzeća Marinko Hođa i zamjenik predsjednika tvrtke Tehnix Željko Horvat u četvrtak su potpisali ugovor o nabavi novih komunalnih vozila koja će Novokomu omogućiti još bolje i uspješnije gospodarenje otpadom. Grad Novi Marof, kao i gradsko poduzeće Novokom već su sada […]

  today18/03/2022 80

  0%