play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Hitne službe Varaždinske i Međimurske županije pokazale kako su spremne odgovoriti na svaki izazov

Točno u 9 sati i 30 minuta pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina zaprimili su dojavu za vozilo s unesrećenim osobama koje se djelomično nalazilo u vodi u rijeci Dravi kod reciklažnog dvorišta u Varaždinu. Na mjesto događaja odmah su upućene sve hitne službe, odnosno varaždinski vatrogasci, djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, PU varaždinske i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Na sreću ovog puta nije riječ o stvarnom događaju, već o scenariju zajedničke vježbe hitnih službi u organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije čiji je ravnatelj Mladen Smoljanec istaknuo kako je cilj vježbe pravovremena reakcija te adekvatno zbrinjavanje ozlijeđenih osoba djelovanjem hitne medicinske službe te ostalih žurnih službi kao što su policija i vatrogasci Varaždinske i Međimurske županije.

Svake godine, sukladno donijetom planu vježbi, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije organizira vježbu s određenom tematikom. Ove godine tema je „Prometna nesreća, slijetanje vozila u rijeku Dravu – DRAVA 2023.“ Za sljedeću godinu ostaje nam još vježba spašavanja iz ruševina čime bi zaokružili ciklus vježbi velikih nesreća koje se mogu dogoditi na našem području. I ove godine, uz varaždinsku policiju i vatrogasce u vježbu su se uključili djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, što nam je od izuzetne važnosti, jer nam omogućava sinkronizaciju i uspješno djelovanje, ukoliko dođe do kakvog nemilog događaja u stvarnom vremenu – izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Pomoćnik zapovjednika za operativu JVP Grada Varaždina Mario Rogina istaknuo je kako ova vježba ima za pokazati spremnost i suradnju žurnih službi. Prema scenariju vježbe koja se odvija u realnom vremenu imamo slijetanje vozila u rijeku Dravu pri čemu imamo utopljenika, tri unesrećena, jednu osobu koja je ispala iz vozila i dvije osobe koje su još u automobilu. Jednog utopljenika spašavali smo uz pomoć čamca, dok smo ostale spašavali s kopna nakon što smo izvukli vozilo iz rijeke. Kako živimo uz rijeku Dravu, ovakve situacije su moguće, a vatrogasci su uvijek tu da odrade ovakav vid intervencija u suradnji s drugim žurnim službama – rekao je Rogina.

Zamjenica načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, ujedno i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić čestitala je svim djelatnicima Zavoda Nacionalni dan hitne medicinske službe te im zahvalila na njihovom radu. Ovakve vježbe su od iznimne važnosti, ne samo zbog zakonskih obveza već i radi toga jer nam ukazuju na sve elemente sustava, jesu li oni dobro posloženi i je li potrebno nešto mijenjati. Prije nekoliko godina kroz te vježbe smo dobivali potvrdu kako su naše žurne službe spremne odgovoriti na sve izazove u kriznim situacijama. Međutim, kako su nam se dogodili potresi, rat u Ukrajini, te najteža prometna nesreća s dvanaest smrtno stradalih poljskih državljana, sada zasigurno znamo da su sve naše službe spremne odgovoriti na izazove u realnom vremenu. To je, prije svega, rezultat njihove stručnosti i profesionalnosti te primjene uvježbanih protokola kojima služe i ovakve vježbe. Ujedno cilj ovakvih vježbi je i osvijestiti širu javnost o potrebi edukacija kako bi i ona znala pravovremeno reagirati – napomenula je pročelnica Božić.

Inače, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirao je ovu vježbu povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Taj dan 2013. godine Hrvatski sabor proglasio je Nacionalnim danom hitne medicinske službe putem kojeg se nastoji senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

  Inicijative građane vezane uz izgradnju podvožnjaka, odnosno turbo-rotora na području Grada Varaždina te aktivnosti i inicijative vezane uz početak nove školske godine, dio su tema o kojima su danas raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava na desetoj sjednici Savjeta održanoj u Županijskoj palači bila je konstruktivna i sadržajna, napomenuo je predsjednik Savjeta dr. sc. Zvonimir Sabati. S obzirom da smo primili inicijative građana, uvrstili smo […]

  today24/07/2024 8

  0%