play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Habijan: Sjever Hrvatske najrazvijenija je i najdinamičnija ekonomija u Republici Hrvatskoj

 

Sjever Hrvatske, uključujući i Varaždinsku županiju ima najrazvijeniju i najdinamičniju ekonomiju, odnosno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj – naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan na sastanku s gospodarstvenicima i poduzetnicima s područja Varaždinske županije održanog u Županijskoj palači.

 

– Kao što znate, nastavljen je trend pada stope inflacije i u 2024. godini, što znači da je hrvatsko gospodarstvo snažno. Potvrda je to kako su svi dosadašnji paketi pomoći Vlade Republike Hrvatske, s ciljem zaštite standarda građana i jačanja konkurentnosti, dali konkretne rezultate. Izuzetno važnim smatram naglasiti i treći val rasterećenja poduzetništva kojim ukidamo parafisklane namete u vrijednosti višoj od 130 mil. eura, ukidamo administrativne barijere za investitore i poduzetnike. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nastavit će s politikama i konkretnim mjerama, s ciljem stvaranja poticajnog okvira za investicije i poslovanje – rekao je, između ostalog, ministar Habijan.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je ovo  povijesni dan za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju obzirom na potpisani Ugovor o sanaciji bala.

 

– Zahvaljujući Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem riješit će se trakavica duga 18 godina. Sanacijom odlagališta otvorit će se mogućnosti za poduzetnike da na tom području krenu s izgradnjom proizvodnih hala, te drugih investicija kojima će se unaprijediti naše gospodarstvo koje je već sada treće najjače u Hrvatskoj. Nove investicije, znače nova radna mjesta, stoga ovakve investicije vesele. Kad govorimo o gospodarskoj snazi, na području Varaždinske županije registrirano je 4.673 trgovačkih društava, 3.519 obrta, 7.589 OPG-ova, odnosno negdje oko 16.190 naših sugrađana se bavi nekim vidom poduzetništva. Na jednu nezaposlenu osobu imamo 30 radnih mjesta – rekao je župan Stričak te podsjetio kako je prošle godine na sjednici Županijske skupštine donijet Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine.

– U tom dokumentu smo naveli 50 bitnih investicija za područje Varaždinske županije, od zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, infrastrukture, zaštite okoliša, a već danas smo došli do 65 investicija koje su odrađene, započete, projektiraju se ili su u pripremi. Ali osim te društvene infrastrukture iza kojih stoji država, županija, gradovi i općine, mi imamo nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. I mislim da  je to najveći takav investicijski ciklus u državi – rekao je župan Stričak zahvalivši se svim poduzetnicima i gospodarstvenicima na njihovom doprinosu u razvoju Varaždinske županije. 

 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako su Varaždinska županija, kao i njeni gospodarstvenici i poduzetnici poznati i cijenjeni kao jedni od lidera razvoja Hrvatske.

 

To pokazuju i brojni projekti s kojima sudjeluju bilo kroz financiranje Fonda za zaštitu okoliša, bilo kroz brojne europske projekte. Primjerice, na prvi veliki poziv za solare u prerađivačkoj industriji, Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prijavio se značajan broj poduzetnika iz Hrvatske, njih 200-tinjak, a 18 ih je s područja Varaždinske županije što je samo poticaj za daljnje prijave projekata u natječajima koji slijede. Vrata Fonda su vam otvorena i mi upravo formiramo treći, do sada najveći natječaj za energetsku obnovu kuća težak 120 milijuna eura, kao i natječaj za električna vozila u vrijednosti 15 milijuna eura. Sve to doprinijet će zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije, ali će biti i zamašnjak našem gospodarstvu – rekao je Balen.

Uz brojne poduzetnike i gospodarstvenike, sastanku su prisustvovali i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske Skupštine Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnici s područja Varaždinske županije, županijski pročelnici i vijećnici, predstavnici akademske zajednice te ostali uzvanici.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 5

  0%