play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj o cijenama u dječjim vrtićima

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj osvrnuo se na povećanje cijena vrtića u Gradu Varaždinu te između ostalog istaknuo kako ni gradski ni privatni vrtići više nisu mogli funkcionirati sa cijenom koja se nije mijenjala od 2009. godine.

Kako stoji u priopćenju za medije, sada su usklađene ekonomske cijene iz 2009. sa stvarnim troškovima koje vrtići imaju, te su ujednačene cijene po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima.

– Trenutno je u gradskim vrtićima je oko 750, dok je u privatnim oko 950 djece. Za ovu našu djecu svi građani Varaždina koji plaćaju porez na plaće izdvajaju skoro 40 milijuna kuna ili nešto preko 5 milijuna EUR. Svaki roditelj koji ima dijete u vrtićima u Varaždinu dobije solidarno od svojih sugrađana za prvo dijete u vrtiću 153 EUR, a za drugo dijete 198 EUR mjesečno kroz subvenciju iz gradskog proračuna. Da toga nema roditelji bi plaćali punu cijenu vrtića u iznosu od 280 EUR mjesečno. Kada bi cijene ostale iste za roditelje kao do sada u tom bi slučaju grad trebao naći novih 600.000 EUR kojih jednostavno nema – rekao je Bosilj.

U namjeri da se ublaži, kako kaže Bosilj, udar na kućne budžete, Grad će rebalansom krajem rujna podmiriti pola tog iznosa. Time će roditelji plaćati 117 € za prvo dijete, a za djecu s teškoćama u razvoju 34 € u svim vrtićima.

– Državna blagajna je značajno nabrekla i može financirati vrtiće u cijeloj državi, ali su oni u državnoj vlasti odlučili pripremiti zakon po kojem će selektivno financirati djecu. I u ovom slučaju se zalažem za načelo prema kojemu djeca imaju jednaka prava bilo da su u Varaždinu ili Cisti Provo ili Trilju. A sadašnji prijedlog to nije. Tako će iznos subvencija u dalmatinskoj Zagori biti 50% ekonomske cijene ili 140 EUR, u Bednji i Visokom 37,5% ili 87,5 EUR, Novom Marofu 25% ili 70 EUR, a za nas u Varaždinu samo s 6,25% ekonomske cijene odnosno sa 17,5 EUR mjesečno po djetetu. Pravedna bi bila ona država u kojoj bi iznos subvencija bio isti, bez obzira u kojem se dijelu zemlje dijete rodilo i išlo u vrtić – kazao je.

‘Tih novaca nemamo’

Kako nastavlja, zalaže se za besplatne vrtiće u cijeloj zemlji, pri čemu će država sudjelovati u subvenciji ekonomske cijene u rasponu od 50-75% a ostatak financirati iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

– I na kraju, u ovom trenutku grad jednostavno nema novaca iz općih poreznih prihoda kojima bi mogli sve to financirati i zadržati dosadašnje cijene vrtića. U ovakvom odnosu države, vidljivom iz novog rješenja o državnom subvencioniranju smještaja djece u vrtiće, kad bismo željeli potpuno besplatne vrtiće u gradu Varaždinu, za to bi uz dosadašnju razinu izdvajanja iz gradske blagajne trebalo pronaći dodatnih 5 milijuna EUR kojih jednostavno nemamo – završio je.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Općina Trnovec Bartolovečki za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture dobila 27 tisuća eura

  Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru. Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja […]

  today19/07/2024 10

  0%