play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik Bosilj sa suradnicima obišao područje rijeke Drave – glavna opasnost je prošla

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu ujutro je, nakon vrhunca vodenog vala, zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda dr. sc. Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem obišao i pregledao područje uz rijeku Dravu te su dali informacije o stanju na terenu i o funkcioniranju sustava obrane od poplava. Ove noći proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave zbog vodenog vala iz Slovenije, ali u Varaždinu je sve proteklo dobro. Gradonačelnik je zahvalio Milanu Rezi i njegovim djelatnicima VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda koji su uložili velike napore da drže pod kontrolom ovo područje, a i gospodinu Labašu, zapovjedniku JVP Varaždin i vatrogascima za stalnu pripravnost. Kazao je kako se u Varaždinu držalo u pripravnosti i 55 profesionalnih vatrogasaca kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva, odnosno stotine vatrogasaca koji čine kičmu sustava civilne zaštite. „Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao. Varaždin je omeđen s Dravom na sjeveru, Plitvicom na jugu, postoje zaobalne vode koje se slijevaju u Plitvicu, ali sve je pod kontrolom. Niti s Plitvicom nećemo imati problema stoga naši sugrađani mogu biti mirni.“ – rekao je gradonačelnik.

Hrvatske vode na ovom području, prema riječima Milana Reze, od jučer provode radnje redovite obrane od poplava, sukladno Državnom planu obrane od poplava i Provedbenom planu obrane od poplava. „Noćas u 2.15 sati proglasili smo izvanredne mjere obrane zato što je dotok vode iz smjera Slovenije na rijeci Dravi na Hidroelektrani Varaždin bio 1700 m3. Ovdje na mjestu gdje se spaja kanal i staro korito rijeke Drave imamo u ovom trenutku 2000 kubika u sekundi protoka. Taj protok konstantno reguliramo propustom vode na brani HE Varaždin, propuštamo je nizvodno na HE Čakovec, odnosno Dubrava. Na spoju kanala i starog korita Drave napravili smo barijere zapadno od Gradskog kupališta Drava kako ne bi došlo do prelijevanja do samih bazena. Što se tiče malog sliva, vezano uz Plitvicu i Bednju, nije bilo problema, nismo ih niti očekivali jer nije bilo većih padalina, ali bili smo aktivni i na tom dijelu sliva. Visoki val na rijeci Muri očekujemo večeras u noći. Na tom području smo u zadnjih desetak godina izgradili pedeset kilometara nasipa koji su projektirani i izgrađeni za prihvat od 1650 m3 u sekundi stoga možemo umiriti i građane u susjednoj županiji. Neće biti problema oko izlijevanja rijeke Mure.“ – rekao je Rezo. Posebnu zahvalu uputio je vatrogascima koji su jučer odradili veliki posao u Općini Cestica u Velikom Lovrečanu. „Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi.“ – kazao je. Naglasio je izuzetno dobru suradnju s HEP Proizvodnjom koji su napravili pretpražnjenje svojih jezera na hidroelektrani Čakovec i Dubrava kako bi mogla prihvatiti vodeni val koji je dolazio rijekom Dravom iz Slovenije i Austrije. Rezo je podsjetio kako je od 1. kolovoza u funkciji Centar za obavještavanje koji bi, u slučaju elementarne nepogode i ugroze zdravlja i života, naše sugrađane s ugroženog područja obavijestio i upozorio sms porukom.

Zapovjednik Ivica Labaš istaknuo je kako su vatrogasci i ovaj puta bili u punoj pripravnosti: „Naša postrojba broji 55 profesionalaca koji su spremni da u istom trenutku uskoče u pomoć, kao i dobrovoljci koji izlaze na teren po potrebi. Tijekom noći nije bilo niti jedne dojava na području cijele naše županije, ali na tisuće vatrogasaca bilo je u pripravnosti da se dislociraju u bilo kojem dijelu županije. Ranijih godina detektirali smo neke probleme, Grad je puno učinio da se sanira rijeka Plitvica i sada je sve prošlo bez problema. I Hrvatske vode i Grad Varaždin i svi koji su uključeni u sustav civilne zaštite brinu o stanovništvu i uvijek smo na raspolaganju.“ Naglasio je kako se kontinuirano radi na unapređenju rada, osuvremenjivanju opreme i pravovremenom obavještavanju stanovništva: „Svi smo povezani i pravovremeno pokušavamo reagirati, a tu su i mediji koji također s nama surađuju u brzom izvještavanju i upozorenjima prema javnosti.“ – rekao je Labaš.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Gradsko kupalište Drava koje je trenutno zatvoreno radi mjera predostrožnosti: „Bazeni na Dravi su najniža točka i zahvaljujem Hrvatskim vodama koje su posebnim barijerama to štitili. Mi smo privremeno preventivno demontirali određene uređaje na bazenima u slučaju poplave, ali već za par dana će bazeni normalno započeti s radom.“

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Nastavak financiranja programa za pomoć starijim i nemoćnim osobama

  Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama. Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“. Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na […]

  today27/01/2022 193

  0%