play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik Bosilj čestitao dobitnicima Porina

 

Dobitnicima prestižne nagrade Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe u utorak, 26. ožujka 2024. čestitao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim priredio je prijem na kojem je gradonačelnik Bosilj istaknuo:

Izuzetno sam ponosan što je Porin osvojen za  izvedbu  djela  na Varaždinskim baroknim večerima 2022. godine,  a riječ je o djelu  „Muka po Mateju“ koje je vrlo kompleksno djelo. Velika je stvar što je ravnatelj Bobić odlučio to djelo postaviti u program festivala. Anđelko Igrec bio je ključna osoba koja  je sa zborom Chorus angelicus i zborom Glazbene škole uz odlične soliste, te orkestrom iz Szombathelya napravio maestralnu izvedbu. Bila je to zaista sjajna sinergija svih muzičkih djelatnika u Varaždinu i zbog toga nagrada nije izostala. Danas je rečeno da ćemo imati još ovakvih projekata  i uvjeren sam  da nećemo morati čekati ponovo 14 godina do nove nagrade Porin. rekao je gradonačelnik naglasivši da ovakve nagrade znače mnogo za promociju mladih umjetnika te da je Varaždin zasluženo dobio titulu UNESCO-vog kreativnog grada glazbe.

Nagrada Porin dodijeljena je   Mješovitom pjevačkom zboru Chorus angelicus, Dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu, Capelli Savaria te solistima – Ivani Lazar, Tii Pikiji, Sonji Runje, Hugu Hymasu, Franku Klisoviću, Emanuelu Tomljenoviću, Grgi Perošu, Krešimiru Stražancu, Zsoltu Kallóu i maestru Anđelku Igrecu  za  antologijsku izvedbu slavnog Bachovog oratorija „Muka po Mateju“, koja je izvedena u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj katedrali 2022. godine.

Uz nazočne soliste u  ime zbora Chorus angelicus na prijemu i čestitkama zahvalila je predsjednica udruge Mihajla Kovačević koja je i primila simbolično priznanje Grada Varaždina – grb grada. Davor Matačić, direktor Glazbene škole Varaždin zahvalio je u ime Dječjeg zbora,  a Luka Šopar je zahvalio i u ime Anđelka Igreca, maestra i dirigenta kojeg svi sudionici  ističu kao najzaslužnijeg za maestralnu izvedbu tog djela.

Svečanom prijemu nazočili su i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, te direktor Glazbene škole Varaždin Davor Matačić. Posebna zahvala upućena je Vladimiru Gotalu – Dodeku, muzičkom uredniku i producentu iz tvrtke Aulos  koji je tonski zabilježio izvedbu Bachova oratorija kao i brojne druge izvedbe klasične glazbe najpoznatijih hrvatskih glazbenih umjetnika.

Posebnu zahvalu gradonačelnik je uputio Zdenki Weber, muzikologinji koja je svojim radom dugi niz godina afirmirala zbor Chorus Angelicus te tvrtku Aulos, a nedavno je i primila plaketu Hrvatskog diplomatskog kluba.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  I posljednje ulice u naselju Trnovec dobivaju kanalizaciju i asfalt

  Na području Općine Trnovec Bartolovečki u tijeku su značajni infrastrukturni projekti. Tako se trenutno asfaltira posljednja ulica u naselju Trnovec koja je dosad bila bez asfalta, a završavaju i radovi na izgradnji kanalizacije u Ulici Vladimira Nazora čime će čitavo naselje biti pokriveno kanalizacijskom mrežom. No, kako je najavila načelnica Verica Vitković, Općina tu ne staje. Ovih dana završeni su pripremni radovi u Ulici Ivana Mažuranića, a preostalo je postavljanje […]

  today09/03/2023 40

  0%