play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Varaždinske Toplice radi na osnaživanju turizma i poticanju održivog razvoja

Grad Varaždinske Toplice u suradnji s mađarskim partnerima intenzivno radi na pokretanju projekta u sklopu programa Interreg Mađarska – Hrvatska kojim bi se osnažio razvoj turizma s obje strane granice, te potaknuo održivi razvoj u područjima vezanim uz vodu, kupališta, prirodu, zdrav okoliš, kulturu te tradiciju zdravog života i življenja.

Tako je sredinom veljače Varaždinske Toplice posjetila mađarska delegacija s kojom su predstavnici Grada održali sastanak s ciljem razmjena ideja i razmatranja mogućnosti za buduću suradnju. U mađarskoj delegaciji koju je zajedno sa svojim suradnicima primila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković bili su zamjenica gradonačelnika Grada Kesztelyy Peterne Vozar, dr. Habil Lorant Bali, dr. Nagy Árpád Dezsőné te direktor Istvan Tisler.

Da su zajedničke teme brojne, potvrđuje i činjenica da se na sastanku razgovaralo o suradnji vezanoj uz četiri područja, a cilj je na natječaj Interreg Mađarska – Hrvatska prijaviti projekt od kojeg će profitirati obje strane i koji će doprinijeti dodatnom razvoju turizma, kao i poticanju održivog razvoja.

Kako je naglašeno na sastanku, zajednički bi projekt obuhvaćao razvoj novih i promociju postojećih turističkih ruta vezanih uz prirodu i kulturno-povijesne znamenitosti s ciljem privlačenja većeg broja turista s obje strane granice. Još jedna mogućnost suradnje odnosi se na izgradnju infrastrukture u skladu s održivim razvojem što bi uključivalo izgradnju novih kupališta, biciklističkih i pješačkih staza, kao i poboljšanje postojeće infrastrukture.

Budući da Varaždinske Toplice i Mađarska dijele puno zajedničkih tema te su povijesno i kulturno povezani, potencijala za razmjenu kulturnih i tradicionalnih vrijednosti, te organizaciju zajedničkih festivala, izložbi i događaja koji će promovirati kulturu, umjetnost i tradiciju života je mnogo.

Ključni dio zajedničkog projekta bit će i edukacija stanovništva i turista o važnosti očuvanja prirode, zdravlju i kulturu te održivom razvoju, a ovaj bi se cilj mogao ostvariti kroz organizaciju seminara, edukativnih programa i drugih događanja.

Zadovoljstvo posjetom mađarskih gostiju izrazila je i gradonačelnica Ratković naglasivši kako je Grad Varaždinske Toplice uvijek otvoren za svaku vrstu suradnje.

– Drago mi je što je Mađarska prepoznala Varaždinske Toplice kao potencijalnog partnera u čitavom nizu područja. Mnogo toga nam je zajedničko, posebno teme vezane uz vodu, kupališta, prirodu, zdrav okoliš, kulturu te tradiciju zdravog života i življenja. Naš Grad uvijek je otvoren za svaku dobru suradnju, posebno kada ona doprinosi podizanju kvalitete turističkih sadržaja, kulturno-povijesne baštine i razvoju samih Varaždinskih Toplica kao turističke destinacije te jačanju njihove prepoznatljivosti u Hrvatskoj i Europi – rekla je gradonačelnica Ratković.

Mađarska delegacija istaknula je kako je potencijala za suradnju mnogo te da itekako postoji prostor za zajedničko razvijanje programa koji će pridonijeti razvitku obje strane granice, a ovaj su posjet iskoristili i kako bi gradonačelnicu Ratković i njene suradnike pozvali u Mađarsku gdje će nastaviti razgovore o konkretnim idejama za pokretanje suradnje i zajedničkih projekata.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Uoči susreta u Kupu, izaslanstvo NK Varaždina u Splitu položilo cvijeće u sjećanje na hrvatske branitelje

  Na splitskom Poljudu danas se od 18 sati igra susret četvrtfinala hrvatskog Kupa između Hajduka i Varaždina. Uoči utakmice izaslanstvo Nogometnog kluba Varaždin na čelu s  predsjednikom Kluba Draženom Vitezom polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća poklonilo se kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u „Parku hrvatskih mučenika“ u splitskom škveru kojeg je izradio akademski slikar Josip Botteri - Dini. Uz Dražena Viteza u izaslanstvu NK Varaždina bili […]

  today27/02/2024 3

  0%