play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Varaždin podržava razvoj i preseljenje ljevaonice na novu lokaciju

Gradonačelnik Grada Varaždin dr. sc. Neven Bosilj posjetio je u srijedu 25. siječnja 2023. godine Metalski industriju Varaždin na obje lokacije u Varaždinu.

Susreo se direktorom MIV-a Krešimirom Kranjčecom i Filipom Kličekom te s Michaelom Herbeckom, vlasnikom i Thomasom Bohlom, vodećim ljudima Hawle Germany Group – njemačkom korporacijom u čijem sastavu se nalazi varaždinski MIV. S poslovodstvom MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawlea razgovaralo se o planovima za izgradnju nove ljevaonice za automatsko lijevanje na lokaciji uz Gospodarsku ulicu u Varaždinu na novoformiranoj građevinskoj čestici uz već postojeće hale.

Proizvodna građevina, hala nove najmodernije ljevaonice sa pratećim prostorima biti će veličine od oko 20.000 kvadratnih metara. Za proces proizvodnje instalirat će se najmodernija i tehnološki najnaprednija tehnologija kojom se osigurava najviši stupanj zaštite ljudi i okoliša. Kao energija za taljenje metala koristiti će se isključivo električna energija te će biti poštivani svi zahtjevi energetske učinkovitosti te zaštite okoliša propisani zakonskom i tehničkom regulativom. Prvih godinu dana na novoj lokaciji instalirati će se probna proizvodnja do 19 tona lijeva dnevno. Kapacitet nove ljevaonice u konačnosti će biti prosječno 147 tona taline ( metala u rastaljenom stanju ) dnevno čime će varaždinska ljevaonica osigurati mjesto najveće hrvatske ljevaonice čiji se proizvodi distribuiraju u cijeli svijet. Vrijednost planirane investicije iznosi oko 60 milijuna eura.

Kako će planirana investicija Metalske industrije Varaždin d.d. u novi proizvodni pogon dati značajan doprinos gospodarskom razvoju Grada Varaždina i okolice, a s novim, budućim zapošljavanjima značajno će doprinijeti i ukupnim ekonomskim pokazateljima, Grad Varaždin daje investitoru Metalskoj industriji Varaždin d.d. podršku za izgradnju Proizvodne građevine za automatsko lijevanje metala na području Grada Varaždina.“ – ističe se u pismu namjere kojeg je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj predao poslovodstvu MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawle Germany Group. Gradonačelnik je njemačkim partnerima MIV-a također ponudio i predstavio paket pogodnosti kojima Grad Varaždin nastoji olakšati realizaciju ove značajne investicije u vidu pomoći kod dobivanja dozvola te oslobođenja dijela troškova komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Predstavnici jedne od najuglednijih europskih ljevaonica Hawle najavili su da će u Varaždinu u konačnici biti izgrađena ljevaonica koja će upotpuniti paletu proizvoda namijenjenih svjetskom tržištu, a u kojoj će biti otvoreno stotinjak novih radnih mjesta. Stručni timovi već rade na glavnim projektima, a gradonačelniku su predstavljeni ilustracija te radne verzije izgleda nove varaždinske ljevaonice.

Kako je navedeno tom prigodom, na staroj lokaciji ljevaonice u Fabijanskoj ulici predviđena je urbana regeneracija prostora, pa će u skladu s Urbanističkim planom uređenja taj prostor, između ostalog, biti namijenjen i stambenoj izgradnji.

   

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Novom Marofu počeli 8. Rabuzinovi dani

    Prije više od stotinu godina, 27. ožujka 1921. godine, u Ključu pokraj Novog Marofa rođen je svjetski priznati likovni umjetnik Ivan Rabuzin, a u sjećanje na velikana naše umjetnosti i naive, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Kulturni centar Ivan Rabuzin i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organiziraju manifestaciju Rabuzinovi dani.   Ovogodišnji 8. Rabuzinovi dani počeli su u petak, u novomarofskom Kulturnom centru koji nosi upravo umjetnikovo ime, […]

  today23/03/2024 9

  0%