play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Varaždin je Grad zdrave vrtićke prehrane

U palači Patačić zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručeni je certifikat Healthy meal standard i priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane kojim je Grad Varaždin zaokružio priču oko uvođenja i implementacije novog sustava zdrave prehrane u Dječjem vrtiću Varaždin. Certifikat Healthy meal standard zamjeniku gradonačelnika je uručio predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia Vanja Kokanović, a priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane dodijelili su predstavnici tvrtke RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard u Dječji vrtić Varaždin, Branimir Spajić i Diana Gluhak Spajić. Na dodjeli certifikata nazočili su ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Daniela Vusić te zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Varaždin Petra Medved. Zamjenik gradonačelnika naglasio je kako Grad Varaždin ulaže u sustav zdrave prehrane djece, kao i u opremanje i edukaciju djelatnika vrtića. „Promišljamo o budućnosti naše djece koja polaze Dječji vrtić Varaždin. Učimo ih da usvoje nove, zdrave prehrambene navike, da konzumiraju kvalitetne obroke, što dokazujemo i dobivenim certifikatom. Ovaj sustav će omogućiti da iz godine u godinu ciljano odabiremo poboljšanja za dječje vrtiće sukladno nacionalnim i međunarodnim smjernicama, od biranja kvalitetnijih namirnica do edukacije djelatnika i opremanja kuhinje.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković. Napomenuo je kako će se u opskrbu namirnica nastojati što više uključiti lokalne OPG-ove s eko proizvodima. „To je put kojim se borimo protiv epidemija pretilosti i dijabetesa od rane mladosti. Jedna smo od najdebljih nacija u Europi i radimo na tome da djeca od početka steknu zdrave navike jer kasnije ih je teško ispravljati. Zidovi vrtića u koje također ulažemo, na kraju su ništa ako nemamo kuharice i osoblje koje se mora kontinuirano educirati da bi zadržali visoku razinu znanja u pripremi kvalitetne hrane i brige za naše mališane. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom velikom iskoraku za našu djecu  i vjerujem da su i roditelji prepoznali dobrobiti svega što radimo.“ – kazao je.

Certifikacijska kuća Bureau Veritas Croatia već dvjesto godina radi stručno certificiranje i validaciju sustava kvalitete. „Prepoznati smo kao partner koji u ovom slučaju daje validaciju i konkretnu potvrdu da je sam sustav uveden kako treba. Healthy meal standard je stvarno vrijedan i mi stojimo iza toga. Varaždin je prvi u Hrvatskoj i nadamo se da će i u ostatku zemlje i vrtići, ali i škole i zdravstvene ustanove krenuti u tom smjeru.“ – rekao je Vanja Kokanović.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin rekla je da je proces uvođenja zdrave prehrane bio zahtjevan, ali vrijedilo je svakog truda. „Rezultat toga je da danas dječica vraćaju prazne zdjelice nakon obroka, obroci su im ukusni, a kad su kod kuće svoje roditelje mole da im pripreme ono što su jeli neki dan u vrtiću. To je najbolja povratna informacija.“ – rekla je Jasenka Husnjak. Objasnila je da su uvedene brojne nove namirnice, više se ne prži u ulju, djeca jedu zobene ili heljdine kaše, tijekom cijele godine jedu bobičasto voće, priprema im se smoothie, kolači više nisu kupovni nego su pripremljeni u vrtićkoj kuhinji, konzumira se maslinovo ulje, maslac umjesto margarina.

„Healthy meal standard je zapravo jamstveni žig koji je zaštićen u Republici Hrvatskoj, a nakon toga je zaštićen i u cijeloj EU i Ujedinjenom Kraljevstvu. To je međunarodna norma i prati od nabave, planiranja namirnica, administracije, troškova, do kuhinje, testiranja obroka, verifikacije gdje se kontrolira da li su obroci kako treba, testira se i prati da obrok bude siguran. U svim vrtićima svaki dan pratimo serviranje, što znači da kuhar svaki dan verificira svako jelo koje izlazi iz vrtića.“ – rekla je Dijana Gluhak Spajić iz RED FORK.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisani ugovori o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju školske zgrade i sportske dvorane PŠ Nova Ves Petrijanečka i PŠ Strmec Podravski

  Područna škola Nova Ves Petrijanečka i Područna škola Strmec Podravski prve su dvije područne škole za koje je potpisan ugovor o uslugama izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju školske zgrade i sportske dvorane. Ugovor su potpisali ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak, i direktor tvrtke Aris d.o.o. Ivan Vindiš, dok su potpisivanju prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav […]

  today27/09/2023 18

  0%