play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Varaždin će stati na kraj narušavanju javnog reda i mira

U Gradskoj vijećnici Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio donošenje potpuno nove Odluke o javnom redu i miru te izmjene Odluke o komunalnom redu i Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti.

Uz konferenciju je izdano priopćenje slijedećeg sadržaja:

Potaknuti sve učestalijim prijavama i pritužbama građana te nedavnim nemilim događajima na Trgu Miljenka Stančića, u Gradu Varaždinu su u suradnji s policijom odlučili stati na kraj takvom neprihvatljivom ponašanju te najavljuju donošenje Odluke o javnom redu i miru Grada Varaždina.

To je potpuno nov pristup rješavanju problematike javnog reda i mira jer takvu odluku Grad Varaždin do sada nije imao. Kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja, otvara se javno savjetovanje o prijedlogu te Odluke te se mijenjaju i nadopunjuju dijelovi Odluke o komunalnom redu te Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti kojima se jasno uređuje ponašanje na javnim mjestima a propisuju se i odgovarajuće kazne.

Temeljem zapažanja i prikupljenih iskustava iz dosadašnjih slučajeva remećenja javnog reda i mira, a u cilju sprječavanja takvih pojava, predviđena je zabrana ometanja zatvaranja ugostiteljskih objekata zadržavanjem u istima nakon završetka radnog vremena. Nakon isteka radnog vremena, noću u vremenu od 2 do 6 sati biti će također zabranjeno zadržavanje i okupljanje na javnim površinama ispred ugostiteljskih objekata iz skupine “Restorani” i “Barovi” koji se nalaze u stambenim zonama.

Osim toga, navodi se u prijedlogu odluke , na javnim površinama u Varaždinu zabranjuje se u vremenu od 24,00 do 06,00 sati, naročito u prolazima zgrada, konzumiranje alkoholnih pića i posjedovanje istih u otvorenoj ambalaži. Naime, niz pokazatelja ukazuje na povećanu konzumaciju alkohola od strane mladih osoba i to u noćnim satima na javnim površinama najčešće bez znanja odraslih osoba, osobito roditelja.

Novim odlukama planira se i pojačana briga o stvaranju buke, pa će primjerice biti zabranjeno reproduciranje preglasne glazbe sa zvučnih kutija ili razglasnih uređaja na otvorenom iznad prihvatljive razine za buku.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavljat će komunalno redarstvo Grada Varaždina i policija. U cilju djelotvornog provođenja Odluke, dogovoreno je, policija će komunalnom redarstvu Grada Varaždina, u slučajevima kršenja odredbi iz odluke, podnositi zahtjeve za izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga. Za navedene prekršaje u novoj odluci Grad Varaždin predviđa odgovarajuće kazne od 260 eura.

U cilju povećanja sigurnosti građana te smanjenja slučajeva narušavanja javnog reda i mira, također se predlažu izmjene Odluke o komunalnom redu. Među novitetima ističe se zabrana zadržavanja i okupljanja na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima, u vremenu od 22,00 do 06,00 sati. Ti su problemi do sada naročito bili učestali na prostoru 2. osnovne škole.

Također, u Varaždinu na javnim mjestima, predlaže se, neće biti dopušteno spavanje po klupama i stolcima te na drugim elementima urbanog mobilijara na javnim površinama.

Nadalje, na javnim parkiralištima biti će zabranjeno parkirati teretne automobile najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, teretne automobile najveće dopuštene mase veće do 3500 kg čiji gabariti prelaze dimenzije parkirališnog mjesta, te priključna vozila, autobuse, radne i poljoprivredne strojeve.

Biti će zabranjeno upotrebljavati građevinske i druge strojeve koji stvaraju buku u naseljenim mjestima tijekom cijele godine od 22,00 do 07,00 sati.

Također, zabranjuje se predaja krupnog otpada pravnoj ili fizičkoj osobi, koja nema ovlasti za skupljanje i zbrinjavanje otpada.

Za sve navedeno predviđene su novčane kazne izražene u eurima i to u rasponu od 66,00 do 1320,00 eura ovisno o težini prekršaja. Po zaključenju savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, očekuje se da će odluke donijeti Gradsko vijeća na svojoj slijedećoj sjednici, a iste bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine što znači da će građani imati dovoljno vremena za prilagodbu i upoznavanje s novim odredbama u odlukama.

Uz to predlažu se i promjene Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području grada Varaždina prema kojoj se povećavaju ovlasti gradonačelnika. Tako će gradonačelnik u slučaju ponavljanja prekršaja moći odbiti izdati rješenje o produženje radnog vremena . Također u slučaju prijave policije i dva lakša prekršaja unazad godinu dana, gradonačelnik će moći svojom odlukom skratiti za sat ili dva radno vrijeme takvih ugostiteljskog objekta u kojima se učestalo događaju incidenti.

Otvaranjem javnog savjetovanja, Grad Varaždin poziva i očekuje uključivanje građana prijedlozima i idejama koje će pridonijeti stvaranju što kvalitetnijih rješenja i odluka u cilju poboljšanja javnog reda i mira.

Grad Varaždin će donošenjem i primjenom predloženih promjena s pravom zadržati sliku sigurnog i uređenog grada, grada s nultom tolerancijom prema nasilju te neće dozvoliti da neodgovorni pojedinci izgredima i nedoličnim ponašanjem naruše njegov ugled i tradiciju.

Pozivam naše sugrađane da iskažu svoje mišljenje, da se uključe i daju svoje prijedloge o odlukama koje će se nalaziti 30 dana na javnom savjetovanju kako bi Varaždin bio što mirniji i sigurniji grad. – zaključio je konferenciju za novinare gradonačelnik Bosilj.

Detalji o načinu sudjelovanja građana te o dokumentima koji su upućeni na javno savjetovanje nalaze se pod brojem 18 na poveznici:

https://varazdin.hr/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Odluci o javnom redu i miru provodit će se u vremenu od 21. listopada do 20. studenoga 2022. godine. Pisane primjedbe, isključivo putem priloženog obrasca, mogu se dostaviti na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, 42000 Varaždin ili e-mailom na adresu komunal@varazdin.hr

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Grad Varaždin podržava razvoj i preseljenje ljevaonice na novu lokaciju

  Gradonačelnik Grada Varaždin dr. sc. Neven Bosilj posjetio je u srijedu 25. siječnja 2023. godine Metalski industriju Varaždin na obje lokacije u Varaždinu. Susreo se direktorom MIV-a Krešimirom Kranjčecom i Filipom Kličekom te s Michaelom Herbeckom, vlasnikom i Thomasom Bohlom, vodećim ljudima Hawle Germany Group – njemačkom korporacijom u čijem sastavu se nalazi varaždinski MIV. S poslovodstvom MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawlea razgovaralo se o planovima za izgradnju nove […]

  today26/01/2023 124

  0%