play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Grad Novi Marof na najljepši mogući način proslavio Dan planeta Zemlje

Grad Novi Marof na najljepši mogući način proslavio je Dan planeta Zemlje. Naime, novomarofsko komunalno poduzeće Novokom od petka je bogatije za dva nova vozila čime je Grad napravio dodatan iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša.

S obzirom da Grad Novi Marof u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje edukaciji građana o adekvatnom zbrinjavanju biootpada, posebno zanimljiva činjenica jest što je manje vozilo namijenjeno sakupljanju upravo ove vrste otpada. Nedavno je u sklopu reciklažnog dvorišta formirana i čestica namijenjena odlaganju biorazgradivog otpada.

Da Grad doista ulaže u podizanje kvalitete u gospodarenju otpadom, potvrdio je i gradonačelnik Siniša Jenkač naglasivši kako je jedan od budućih ciljeva izgradnja kompostane. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 3,5 i 5 milijuna kuna, no u bližoj budućnosti Grad Novi Marof želi ići upravo u tom smjeru kako bi se postigao željeni cilj u količini prikupljenog otpada. „Ostali, miješani komunalni otpad i otpad koji se razvrstava – plastika, papir, metal, staklo i tekstil ima svoju zadanu količinu i na njemu je teško postići neke značajne rezultate. Tako da nam je biootpad vrlo važan, kao i glomazni otpad kojeg ćemo uz novi pogon Novokoma i reciklažno dvorište moći još kvalitetnije razvrstavati, odnosno smanjiti količinu glomaznog otpada, a iz odvojeno prikupljenog otpada što je više moguće sortirati i transferirati prema daljnjim sakupljačima” – rekao je Jenkač.

Radi se o još jednom velikom iskoraku za Grad Novi Marof koji je ponovno dokazao kako uspješno privlači europska sredstva. Naime, uz projekt nabave dva nova vozila koji je sufinanciran iz Europske unije, ovih dana građanima Novog Marofa bit će podijeljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. „Jest da oni povećavaju opseg posla jer smo dosad odvojeni otpad sakupljali putem vreća što je bilo nešto jednostavnije, ali smo zato i nabavili novo komunalno vozilo koje je upravo namijenjeno skupljanju odvojenog otpada. Dižemo standarde” – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Nažalost, Grad Novi Marof još se uvijek suočava s divljim odlagalištima i svake godine za njihovu sanaciju izdvaja oko 150.000 kuna zbog čega je gradonačelnik Jenkač još jednom uputio apel svim građanima da uredno prikupljaju i odvajaju otpad kako bi svi zajedno doprinijeli većoj zaštiti okoliša.

Direktor Novokoma Marinko Hođa pojasnio je kako je novomarofsko komunalno poduzeće zahvaljujući projektu vrijednom 2,7 milijuna kuna bogatije za dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada kapaciteta 16 i 7,5 kubika. Vozila su sufinancirana iz Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 62 posto, a ostatak kreditnim zaduženjem. „Nadamo se da će vozila biti u potpunosti iskorištena za kante koje smo dobili za papir i plastiku tako da se poboljšamo” – rekao je Hođa.

Ona će se osim na području Grada Novog Marofa koristiti i u Općini Ljubeščica koja je ovih dana ušla u suvlasnički dio Novokoma i s kojom poduzeće ima ugovor o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. „Trenutno smo na oko 30 posto odvojeno skupljenog otpada. Sada se borimo da to malo povećamo s biorazgradivim komunalnim otpadom i edukacijom ljudi kako bi postigli zadane europske normative. Nadam se da ćemo u tome biti uspješni” – poručio je Hođa izrazivši nadu da će u skorije vrijeme zamijeniti i stari kamion za kontejnerski prijevoz.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U okviru programa Dana Općine organizirani edukacija o prevenciji dijabetesa i mjerenje šećera u krvi

  Jedan od programa u okviru obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki bila je i edukacija o prevenciji dijabetese, a tom je prilikom u petak sudionicima predavanja mjeren šećer. Akciji i edukaciji prisustvovala je i Ana Bramović, koja je istaknula da je jako zadovoljna s akcijom koju je organizirala Općina te da je čula mnoge korisne informacije koje su je zanimale." Šećer provjeravam stalno, svaki mjesec, kao i kolesterol svaka tri mjeseca"  […]

  today20/04/2024 3

  0%