play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Golubar: “Mladi su ti koji prenose kulturnu baštinu na nove naraštaje!”

Prigodnom svečanošću, u nedjelju, 10. srpnja, na varaždinskom Kapucinskom trgu, otvoren je međunarodni folklorni festival COFA koji je u Varaždin i Varaždinsku županiju, uz predstavnike Hrvatske, privukao goste iz Kolumbije, Amerike, Švicarske, Slovenije i Ukrajine. Kao što je naglasila idejna začetnica i direktorica Festivala Petra Golubar riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, čija je želja proizašla iz Očuvanja kulturne baštine.

 

– Nematerijalna kulturna baština dio je našeg identiteta. Mladi su ti koji prenose kulturnu baštinu na nove naraštaje, a obzirom na to da u ovo vrijeme digitalizacije, generacije Z i Alfa to rade na malo drugačiji način, pokušali smo ovim Festivalom približiti sam koncept kulturne baštine i programskog sadržaja da ih na neki način uključimo u kreiranje programa. Tako da su i oni jedni od kreatora ovog Festivala – rekla je Golubar dodavši kako su osim folklornih nastupa, za sve zainteresirane, predvidjeli i panel rasprave, predavanja,  edukativne radionice i čitaonice, interaktivne izložbe, tako da svatko, bez obzira na dob može pronaći nešto za sebe.

U ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu sudionicima izrazio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

 

– Grad Varaždin grad je festivala. Uz naš Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, ova manifestacija samo je jedna u nizu festivalskih događanja. Možemo se pohvaliti dugogodišnjim tradicijom folklora koja njeguju naša društva. Drago mi je vidjeti da i druga društva dolaze k nama, kako bi našim građanima prikazali svoju tradiciju, a ujedno se upoznali s našim gradom i možda jednog dana ponovno se vratili u Varaždin sa svojim obiteljima kao turisti – rekao je između ostalog Marković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak upoznao je javnost kako Varaždinsku županiju sačinjava 28 općina i gradova na čijem području djeluje 46 kulturno-umjetničkih društava.

– Taj broj pokazuje kako naši građani žele sačuvati svoju tradiciju i običaje. Veseli nas ovaj međunarodni festival koji je sav u borju pet. Naime, nastupa pet stranih folklornih skupina, iz pet stranih zemalja, tijekom pet dana, kroz pet folklornih tematskih cjelina. Mislim da će građani koji vole ovaj vid kulture i koji su zaljubljenici u tradicijsku baštinu uživati u ovom događaju – izjavio je župan Stričak.

Riječ dobrodošlice gostima iz pet stranih zemalja uputio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

– Diljem Varaždinske županije odvijaju se razne ljetne manifestacije koje su nerijetko popraćene folklornim izvedbama naših KUD-ova., što folkloristici kao znanstvenoj disciplini daje zalog za budućnost. S institucionalne razine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne smijemo zanemariti najmlađe, odnosno rad s njima, njihovo uključivanje u izvannastavne aktivnosti kako bi ovakve divne prizore gledali i u budućnosti – naglasio je Paljak pozdravivši sve koji su za svoju folklornu avanturu izabrali upravo ovaj Festival, grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

Festival je otvorila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak koja je istaknula kako baština određuje narod, naš identitet i našu kulturu.

– Bitno je razumjeti jedni druge. Iako nas možda priječe jezici, ali razumjet ćemo se glazbom i kroz različitost. Mislim da je to iznimno važno. Raduje me što je ovdje 200-tinjak sudionika i njihova dobna raznolikost, to je ono što je posebno važno. U kontekstu kada sagledavamo da zapravo imamo depopulaciju u ruralnim područjima na području čitave Europe, mislim da je ovo posebno važno jer zapravo sela, a manje gradovi njeguju baštinu ovakvog tipa. Vjerujem da će Varaždinci uživati, a jednako tako vjerujem da će gosti uživati u Varaždinu. Prvi je festival, a ja se radujem desetom, da održimo kontinuitet. Ovo je jedan veliki iskorak za Varaždin koji je grad goleme tradicije i naravno poštuje svakakvu scenu i to je ta raznolikost koja možda izdvaja Varaždin od nekih drugih gradova – zaključila je EU zastupnica Glavak.

Ceremoniji otvorenja prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Na Kapucinskom trgu uz domaće predstavnike, članove Varaždinskog folklornog ansambla nastupili su članovi gostujućih folklornih skupina: Compañía Nacional de Danzas Tradicionales Pachamama iz Kolumbije, KUD Triglav, Srednja Vas V Bohinju iz Slovenije, La Farandole de Courtepin,  Courtepin, iz Švicarske, Radist, Vinnytsia iz Ukrajine i Idaho Rocky Mountain Express Burley iz SAD-a. Osim Varaždina folkloraši će nastupiti i u općinama Ljubešćica, Sračinec, Visoko, te u Varaždinskim Toplicama. Službena ceremonija zatvaranja festivala održati 15. srpnja na Kapucinskom trgu u 19:30 sati. Ulaz na sva događanja unutar Festivala je besplatan. Generalni pokrovitelj Festivala je Varaždinska županija, pokrovitelj Grad Varaždin, dok je programski partner Udruga SVIMA.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Polaganjem vijenaca Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

  Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 32. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Obilježavanje su zajednički organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja, pa su tako  obilježavanju uz članove mnogih braniteljskih udruga, načelnike i gradonačelnike, županijske i gradske vijećnike te članove Kriznog stožera i tadašnjeg Izvršnog vijeća Općine Varaždin nazočili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina […]

  today22/09/2023 3

  0%