play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gerontodomaćice i zaposlenici GDCK Ivanec nazočili stručnom predavanju

U Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec održano je stručno predavanje za gerontodomaćice na temu: Gubitak, promjena i prilagodba na promjenu u starijoj životnoj dobi.

 

Gerontodomaćice koje pružaju svakodnevnu pomoć i brigu za 60 starijih, nemoćnih, bolesnih osoba iz EU projekta Zaželi kojeg Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec provodi sa partnerima: Centrom za socijalnu skrb Ivanec, Zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Varaždin, Gradom Ivancem i Općinom Maruševec, prestaju s radom 31.1.2022.godine, te korisnici ostaju bez potrebne pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova od strane gerontodomaćica, ali gube i osjećaj sigurnosti, nadu, očekivanje, a može se svakako govoriti i o pravu na pomoć. Gubitak je to za same starije osobe s kojim će se velik dio njih morati suočiti. Mnogi korisnici projekta Zaželi žive u samačkim staračkim domaćinstvima, a mnogi i bez zakonskih obveznika uzdržavanja, te će za njih gubitak biti proces ponovne uspostave životnih pretpostavki, ali ovog puta bez osobe kojoj su se uobičajeno obraćali za pomoć i podršku u teškim trenucima, bez gerontodomaćice. Upravo će one biti te koje će im morati prenijeti neugodnu poruku o prestanku dosadašnjeg oblika pomoći.

 

Na predavanju je bilo riječi o traženju smisla u gubitku i životu nakon gubitka. To će, razumljivo je pridonijeti ponovnom preispitivanju postojećih životnih stavova i vrijednosti koje osoba ima, a kako će se osobe, dosadašnji korisnici s tim gubitkom nositi ovisi i o drugim čimbenicima. No, obzirom je stvorena čvrsta emocionalna veza između gerontodomaćica i samih korisnika, neće biti lako.

 

Kako je usamljenost poseban problem u starijih osoba, te je zapravo osjećaj da smo sami, bez obzira na količinu društvenog kontakta, istraživanje su povezala društvenu izolaciju i usamljenost s većim rizicima za niz fizičkih i psihičkih stanja: od raznih bolesnih stanja do depresije, tjeskobe, pa čak i smrti. Osjećaj usamljenosti i pesimizma može dodatno intenzivirati i strah od zareze/bolesti tijekom epidemije COVID-19, te je i to još jedna otežavajući faktor prilagodne na promjenu/gubitak s kojim se starije osobe suočavaju.

Istovjetan oblik pomoći nastavlja se na području Općine Maruševec za koji je Općina Maruševec izdvojila uz redovna sredstva za rad Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, dodatnih 33.000,00 kn za financiranje projekta Pomoć u kući kojeg će na istom području provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

 

Zaključci predavanja govore u prilog tome da je prestanak usluge koju pružaju gerontodomaćice faktor koji predstavlja gubitak za starije osobe koji za neke od njih može predstavljati i kriznu situaciju. Upitno je mog li stariji ljudi ”pronaći smisao” u gubitku, budući su im tim gubitkom, osim gubitka važne osobe, koja o njima brine, poljuljane i sigurnost, nada u budućnost, vjera u pravednost i njihova prava.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 3

  0%