play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gerontodomaćice Društva Crvenog križa Varaždinske županije primile diplomu o završenom formalnom obrazovanju za operaterku na računalu

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas je 26 gerontodomaćica primilo diplomu o završenom formalnom obrazovanju za operaterku na računalu. Gerontodomaćice Društva Crvenog križa Varaždinske županije završile su formalni tečaj u trajanju od 120 sati u sklopu Pučkog otvorenog Učilišta Varaždin.

Zamjenica župana Silvija Zagorec čestitala je gerontodomaćicama na uspješno završenoj edukaciji te im zahvalila na predanom radu.

– Drago mi je što su danas ovdje s nama gerontodomaćice koje su u proteklih godinu dana brinule za više od 200 korisnika, u sklopu projekta Zaposli-Educiraj-Pomozi II. Osim što su jedan dio svog vremena posvetile brizi osobama treće životne dobi koje žive u teškim obiteljskim i socijalnim okolnostima, one su uspješno završile i tečaj za Operaterku na računalu. To nam govori koliko je bitno cjeloživotno obrazovanje, a gerontodomaćice upravo to svojim primjerom dokazuju. Vjerujem da će ovim uspješno završenim tečajem steći nova znanja i vještine kojima će podići konkurentnost na tržištu rada. Ovim putem im želim čestitati i zahvaliti na njihovoj empatiji, požrtvovnosti, ljudskosti i na vremenu koje su provele sa korisnicima te im na taj način olakšale svakodnevnicu – rekla je Zagorec.

– Projekt Zaposli – Educiraj – Pomozi II provodi Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. Za vrijeme trajanja projekta zaposlena je 31 žena te je pružena pomoć u svakodnevnom životu za više od 200 krajnjih korisnika koji uključuju osobe starije od 65 godina i osobe koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. 26 žena zaposlenih na projektu završile su formalni tečaj za Operaterku na računalu koja je pridonijela njihovom informatičkom opismenjavanju, povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada te olakšala život u današnje doba – rekla je Sandra Vidaček, v.d. ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije.

 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović istaknula je da se divi gerontodomaćicama.

– Zahvaljujem se Varaždinskoj županiji  i Društvu Crvenog križa Varaždinske županije na ukazanom povjerenju Pučkom otvorenom učilištu Varaždin da su prihvatili našu ponudu za provođenje ovog programa obrazovanja odraslih. Riječ je o programu operater na računalu koji traje ukupno 120 sati, a provodili smo ga za 26 gerontodomaćica u dvije grupe. Iskreno čestitam ovim ženama koje su nakon napornog rada, gdje su cijeli dan provodile sa svojim štićenicima još sudjelovale i na edukaciji. Smatram da su edukacijom zaista znatno unaprijedile kvalitetu svog života, ali i života svojih štićenika – zaključila je Velimirović Vukalović.

 

Gerontodomaćica Marija Bošćak opisala je poslove koje obavlja te istaknula korist edukacije.

– Brinula sam se o 6 korisnika kojima je pomoć bila potrebna, koji žive sami. Obilazila sam ih gotovo svaki dan, a to je podrazumijevalo odlazak u trgovinu, kod liječnika, u ljekarnu, pratnju u bolnicu, rješavanje statusa pri Centru za socijalnu skrb, pomoć u kući kod priprema obroka, čišćenja stambenog prostora, košnje trave. Većinom su to bili korisnici koji su na pomagalima, kolicima, te im je pomoć zbilja potrebna. Završili smo edukaciju koja nam puno znači i u radu s korisnicima jer oni imaju dosta pregleda, možemo same napraviti narudžbe kod liječnika bez brojnih poziva, možemo kontaktirati Centar za socijalnu skrb bez fizičkog obilaženja – istaknula je Bošćak.

Projekt Zaposli – Educiraj – Pomozi II provodi se od 24. veljače 2021. do 24. lipnja 2022.

Sukladno jučerašnjoj odluci Vlade Republike Hrvatske, osigurano će biti 200 milijuna kuna za financiranje provođenja treće faze ovog projekta, a do usvajanja novog programa ESF+. Početak provedbe ugovora iz III. faze planira se tijekom druge polovice ove godine.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%