play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao radove na izmuljivanju jezera Trakošćan

Radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan idu svojim tijekom. Uvjerio se u to i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je zajedno sa svojim suradnicima, a u pratnji domaćina, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, načelnika Općine Bednja Damira Poljaka te voditelja Vodogospodraskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijela Bunića obišao radove na izmuljivanju Trakošćan.

Zahvalivši se na posjeti generalnom direktoru i županu, načelnik Općine Damir Poljak naglasio je značaj trakošćanskog jezera kao jednog od kapitalnih projekata Općine Bednja. „Ne moram reći koliko nam znači Trakošćan kao Općini i koliko ovo jezero znači svima koji ga posjećuju, kao i za revitalizaciju same općine, očuvanja okoliša i naravno za sam razvoj turizma Općine Bednja. Stoga iskreno i veliko hvala Hrvatskim vodama na svim ulaganjima u Varaždinsku županiju, a prvenstveno u Trakošćan i trakošćansko jezero” – zahvalio se načelnik Poljak.

Župan Stričak također je naglasio da unatoč tome što je Općina Bednja ruralna općina, te na njenom području nema industrijske proizvodnje, ona je bogata kulturnim dobrima. „Uz jedan od najpoznatijih hrvatskih dvoraca Trakošćan, možemo vidjeti kako je priroda zaista očuvana i smatramo da je to prednost za budući razvoj Općine. Vjerujem da će upravo ova investicija čišćenja trakošćanskog jezera od mulja kad se završi i kada se jezero opet napuni vodom biti jedna od turističkih atrakcija te će samim time doprinijeti da se turizam na ovome području dodatno razvija. A sve to kako bi naši građani koji ovdje žive mogli zaraditi koju kunu više kroz bavljenje turizmom” – naglasio je župan Stričak.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pohvalio je nastojanja Varaždinske županije i Općine Bednja, kao i same izvođače radova što nastoje jezeru Trakošćan vratiti svoj nekadašnji sjaj.

Sada se najbolje vidi koliko nedostaje trakošćansko jezero, a bilo je nužno isušiti ga kako bismo ga učinili ljepšim i otpornijim na klimatske promjene i na neki način omogućili kvalitetnije uvjete staništa. Pritom smo veliku pozornost posvetili i zaštiti ribljeg fonda na ovome području. Prethodno je zbrinuta riba iz jezera, a pregradni profil zagata omogućio je da imamo privremeno vodeno stanište koje osvježava potok Čemernica tako da smo i tu omogućili da na neki način dio prirode i života na ovome području nesmetano živi i obitava. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uvjetima mogli smo započeti s radovima. Otprilike smo znali da je jezero Trakošćan sa svojih 17 ha imalo zapregu oko 400.000 kubnih metara vode, no pokazalo se da najmanje 50% toga čini mulj. Morat ćemo sukladno mogućnostima  oko 200.000 kubika mulja izvući iz jezera. Zahvaljujući Varaždinskoj županiji i Općini Bednja moći ćemo ga privremeno zbrinuti i deponirati te nesmetano nastaviti s radom. Cilj nam je u idućih 3-4 mjeseca, uz sunce i povoljne vremenske uvjete, praktički izmuljiti cijelo jezero kako bismo od jeseni mogli dočekati zapunjavanje jezera i omogućiti samome dvorcu Trakošćan da što prije atrakcija jezero bude  skladni dio s dvorcem Trakošćan” – zaključio je direktor Đuroković.

Obilasku su nazočili i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić te predstavnici izvođača radova.

Projekt je zajedno s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna s ciljem poboljšanja kvalitete vode te zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci odnosno u sušnom razdoblju građevinskom mehanizacijom uklanjat će se sediment iz jezera, a pripremljen je transportni put kako bi se oko 200.000 m3 nataloženog sedimenta moglo transportirati na pripremljenu deponiju kod Bednje, na udaljenosti od 1,5 kilometara od jezera.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%