play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

FOTO U Gospodarskoj školi Varaždin održano natjecanje Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.

U organizaciji Gospodarske škole Varaždin, Udruge kuhara Varaždinske županije i Županijskog saveza poljoprivrednih udruga, Varaždin je tijekom dva dana bio domaćin manifestacije koja spaja obrazovanje, gastronomiju i poljoprivredu – „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.“.

Manifestacija je okupila učenike osnovnih i srednjih škola, profesionalne kuhare, mentore i lokalne proizvođače, a sve s ciljem promocije domaćih, zaštićenih proizvoda i poticanja interesa mladih za kulinarsku struku.

Pobjedu je odnijela ekipa restorana The Family, drugo mjesto osvojila je ekipa 2 iz restorana Bedem, dok su preostale ekipe nagrađene brončanim medaljama.

I ove godine naglasak je stavljen na zaštićene proizvode Varaždinske županije, među kojima su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, heljdina kaša, Zagorski bagremov med, meso crne slavonske svinje i zagorske mlince. Učenici su te autohtone namirnice kreativno uklopili u svoja jela – od predjela do deserta – pokazujući zavidnu razinu znanja, mašte i timskog rada. Manifestacija je održana upravo u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja domaće gastronomske i poljoprivredne tradicije.

Podršku učenicima došla je pružiti i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

“Danas svjedočimo sjajnom primjeru kako se obrazovanje, gastronomija i poljoprivreda mogu spojiti u jedinstven i inspirativan projekt. Posebno je značajno što se ova manifestacija održava u tjednu kada obilježavamo Dan zaštićenih autohtonih proizvoda. S ponosom ističemo važnost predstavljanja zaštićenih proizvoda Varaždinske županije – poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena i drugih proizvoda s oznakom izvornosti – koji su sve prepoznatljiviji i na europskoj razini. Ovakvi su događaji ključni za njihovu promociju, osobito među mladima. Ti proizvodi nisu samo prehrambeni artikli – oni predstavljaju naš identitet, našu povijest i našu budućnost. Važno je da upravo mladi, učenici koji danas ovdje sudjeluju, prepoznaju njihovu vrijednost te postanu njihovi budući promotori i čuvari” – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši se Gospodarskoj školi Varaždin, Udruzi kuhara Varaždinske županije i Županijskom savezu poljoprivrednih udruga što su prepoznali važnost edukacije mladih i uključivanja svih generacija u očuvanje i promociju zaštićenih proizvoda. Ujedno je podsjetila kako je Varaždinska županija predstavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2025. godinu.

“Nastavljamo provoditi dosljednu politiku potpore razvoju i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje. Za ovu godinu osigurano je 900.000 eura, a sredstva su dostupna svim zainteresiranim poljoprivrednicima koji ispunjavaju propisane uvjete” – zaključila je Zagorec.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Marija Cafuk objasnila je kako su učenici u sklopu natjecanja dobili zadane namirnice – Varaždinsko zelje, heljdinu kašu, ludbreški i Varaždinsko bučino ulje – i na temelju njih, prema vlastitim idejama, osmislili kompletan slijed jela: od hladnog i toplog predjela, preko glavnog jela, pa sve do deserta.

“Ovo je iznimno vrijedan projekt jer učenici već na početku svog kulinarskog obrazovanja imaju priliku kuhati s proizvodima koji se tradicionalno proizvode na našem području. Na taj način potičemo njihovu kreativnost, ali i svijest o važnosti očuvanja lokalne gastronomske baštine. Bilo je prekrasno provesti s njima ova dva dana – družiti se, razmjenjivati iskustva i promatrati koliko ozbiljno pristupaju zadatku. Vjerujem da, uz ovakve projekte i entuzijazam mladih, naši će se tradicijski proizvodi nastaviti prenositi s generacije na generaciju i nikada neće biti zaboravljeni” – rekla je Cafuk.

Predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije Ljiljana Sedlanić naglasila je kako je glavni cilj Zlatne Nimfe koja se ove godine održava već 17. put okupljanje učenika i njihovih mentora kako bi se upoznali, razmijenili znanja i iskustva te uživali u zajedničkom stvaranju.

“Posebno nas veseli što smo ove godine uključili i učenike osnovnih škola koji pokazuju interes za kulinarstvo. Na taj način ih želimo dodatno motivirati da svoje školovanje nastave upravo u ovom smjeru. Učenici su nas oduševili – pokazali su iznimnu kreativnost, puno pozitivne energije i snalažljivosti. Njihova jela bila su prava mala iznenađenja i s ponosom mogu reći da vjerujemo u sjajnu budućnost naše struke” – rekla je Sedlanić.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen izrazila je zadovoljstvo što je škola domaćin jednog takvog natjecanja.

“Zlatna Nimfa ove se godine odvija upravo u školi gdje odgajamo i obrazujemo buduće kuhare. Učenici su dobili zaštićene proizvode, a uz mentorstvo su ih kreativno kombinirali i prezentirali. Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta.”

Manifestacija se održala 15. i 16. travnja, a na natjecanju je sudjelovalo 12 timova srednjoškolaca, uz podršku učenika osnovnih škola i mentora – nastavnika, profesionalnih kuhara i ugostitelja. Sudjelovali su timovi iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, SŠ Marčan, SŠ Prelog, kao i iz Hotela Turist, Hotela Varaždin, Hotela Trakošćan, restorana The Family i restorana Bedem, uz podršku Društva osoba s invaliditetom Varaždin.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Varaždinsko Gradsko povjerenstvo u roku obavilo procjenu šteta od suše

    Iz Grada Varaždina stigla je obavijest o procjeni šteta od prirodne nepogode suše. Naime obavještavaju se oštećenici od prirodne nepogode uzrokovane sušom koji su dostavili prijave procjena šteta u skladu s Javnim pozivom za prijavu prvih procjena štete na poljoprivredi na području Grada Varaždina tijekom ljetnih mjeseci 2025. godine da je Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda završilo, u zakonski propisanom roku, poslove i radnje vezane […]

    today05/11/2025 5

    0%